用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真 VS 黃笏南
樓主: sidneychan
go

九真 VS 黃笏南   [複製鏈接]

biiiii 發表於 19-7-11 20:07
你講得岩...應該轉網跌左banding...本身KL5網,轉左KL3恕我經驗唔夠...唔知轉網會跌
...
有冇叩門啊?祝成功

biiiii 發表於 19-7-11 19:49
我女band1C, 老師都建議第6開始填band2學校,我第6填九真,第7填何官,最後派左27志願創知..........
...

咁小朋友應該唔係band1, 如果係band1無可能入唔到band2學校,因為派晒比band1先到band 2的

whywhywhywhy 發表於 19-7-12 00:04
咁小朋友應該唔係band1, 如果係band1無可能入唔到band2學校,因為派晒比band1先到band 2的
...

我轉左校網...派完之後先知原來會跌banding...唔係我一定唔轉,正常都係穩陣B1C, 因為老師細分左之後仲有一批B1C-B2A

biiiii 發表於 19-7-11 20:07
你講得岩...應該轉網跌左banding...本身KL5網,轉左KL3恕我經驗唔夠...唔知轉網會跌
...

有無叩門去呀?希望你叩門成功。

biiiii 發表於 19-7-12 02:36
我轉左校網...派完之後先知原來會跌banding...唔係我一定唔轉,正常都係穩陣B1C, 因為老師細分左之後仲有 ...

時間緊迫。不如,你返番去你嗰區同你囡囡差不多成績而又派咗去B1中學的中學申請叩門搏一搏入番到B1中學。祝成功!

仲有呀!哩個時候一定要尋求小學校長盡力幫手,希望校長有力量幫到孩子跳出困境。

我都係乙一黃笏南
乙二九真
乙三培道

派入九真

YmOra 發表於 19-7-12 08:05
時間緊迫。不如,你返番去你嗰區同你囡囡差不多成績而又派咗去B1中學的中學申請叩門搏一搏入番到B1中 ...

9號叩左8間,呢3日主要都係去考筆試...中間有時間就去叩直資,直資都叩左3,4間,呀女除左一收到派位證喊到豬頭,之後都好正面,呢3日面試筆試無停過...都無半句怨言...做媽媽既我好自責點解會犯呢d錯誤...其實心中有數津校收叩門一定睇成績最top黎收,機會微乎其微...經歷過呢3日煎熬...都心中有數,希望過埋今日last day註冊日有奇蹟出現

biiiii 發表於 19-7-12 09:49
9號叩左8間,呢3日主要都係去考筆試...中間有時間就去叩直資,直資都叩左3,4間,呀女除左一收到派位證喊 ...
向前望吧,祝你小朋友叩門成功,逃出生天

biiiii 發表於 19-7-12 09:49
9號叩左8間,呢3日主要都係去考筆試...中間有時間就去叩直資,直資都叩左3,4間,呀女除左一收到派位證喊 ...

這段時間,一定要辛苦你,一方面要與時間競賽,另一方面要按撫女兒。過去的別再想了,希望女兒能夠叩門成功。在這等你們的好消息。

回覆 cyl299 的帖子

你好同學仔

我冇諗過升中都有暑期作業,今日收到有d嚇親!

cyl299 發表於 19-7-12 17:38

歡迎你加入九真大家庭!
話你知高處未算高 ,我所知有其他學校既暑期功課更加多!

題外話, 俾大家做個參考:
今日九真有通告:
本校於2019年香港中學文憑試表現優異。總體而言,88%的學生於核心科目考獲3322的成績,符合入讀大學的要求。

回覆 MickeyH 的帖子

根據數據,2017 及2018 文憑試學生於核心科目考獲3322的成績,分別為85%及80%,加埋今年88%,學校呢幾年真係進步不少,希望能繼續保持。

MickeyH 發表於 19-7-13 01:07

歡迎你加入九真大家庭!

先恭喜貴校不斷進步

"九真"哩幾年不斷成長,只要有多幾次穩定或更好的表現就可以企穩B1位置了。預祝成功!

响EK有人話今年中一將會全開英文班,想問問是否真嗎?thx.thx
我响貴校網頁見到未係,仍是3英1中班,我想確認下。

cyl299 發表於 19-7-12 17:38

有好正常喎!一來費時D小孩子玩到心創;二來給中學班主任知到多D學生程度怎樣作教學計劃。

回覆 sidneychan 的帖子

我見今年DSE有咁大進步都有d驚喜!

回覆 YmOra 的帖子

通告話一班中文,三班英文。

回覆 YmOra 的帖子

但係我睇d中文作業好深,都唔知點教!英文就冇諗過咁淺。。。
我個女小學好少暑期功課,通常一日都做哂,而家唔係好習慣!

回覆樓主:

無收到通知全級轉英文, 應該仍是三班英文,一班中文, 中文班只有10幾人一班

回覆 MickeyH 的帖子

KTLS DSE 2019 Result[p=20, null, left]We are tremendously proud to announce that our students’ result this year is very gratifying. Overall speaking, the 33222 attainment percentage is 88%. In 8 subjects, students have achieved better than the Hong Kong average at level 5 or above. One student took Japanese Language as an extra subject and got a grade ‘A’ in the Cambridge International Examination (CIE). In Chinese Language, the credit rate (level 4 or above) is 62% while in Liberal Studies it reaches 67%; as for English, the rate is nearly 60%. Yip Tsz Ting (6A) has scored 35 marks in six subjects with 5 ** in Chinese Language, 5* in English Language, Liberal Studies and Chinese Literature.

[p=20, null, left]The DSE result of KTL has been reaching new heights. We congratulate our students on their brilliant results and we will keep on striving for excellence with perseverance and assiduity for more amazing results to come.

真係好開心睇到呢個消息,希望到囡囡個屆都有咁好成績!
‹ 上一主題|下一主題