用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問band 1小學的優勢。。。。
go

請問band 1小學的優勢。。。。

請問係咪小學係band 1,之後升中派位會着數啲? 其實若果在弱勢小學,但校內考5名內係咪好過去優勢學校就讀?

強校55%入英中,和弱校35%入英中,比例雖然不同,但只要系英中的百分比內,我覺得分別不大,除非要求去好top的英中~我個人的理解~

簽名被屏蔽

0030 發表於 19-7-11 10:02
強校55%入英中,和弱校35%入英中,比例雖然不同,但只要系英中的百分比內,我覺得分別不大,除非要求去好to ...
認同

jli008 發表於 19-7-11 11:26
當然有人感覺BAND1升中著數啲. 如你所說若是級5名內,過來人的我可以答你,不一定冇機會去優勢學校就讀. 當然 ...

其實面試同抽獎,學校都會睇全港排名,為什麼覺得弱校比強校有優勢?

唔知你所指有幾弱,
要睇返以往BAND1率, 級人數,
一班級5同4班級5差好遠
一般2線學校100, 3X% BAND1率可以反映小朋友真實成績

簽名被屏蔽

hellokikiinhere 發表於 19-7-10 22:14
請問係咪小學係band 1,之後升中派位會着數啲? 其實若果在弱勢小學,但校內考5名內係咪好過去優勢學校就讀 ...
優勢學校之能有優勢, 並不是單靠收D叻學生, 係佢地造就到個系統出黎, 就算學校唔谷佢都會引導家長去谷. 對於唔係好識自己谷仔女的父母都可以跟住大圍走啱方向. 弱勢小學師資, 資源等先天問題唔係家長可解決, 要靠自己幫小朋友計劃, 仲要抗衡朋輩影響, 全部唔易做. 自問自己好識教, 仔女又醒嘅, 留喺弱勢學校都可以去Band 1英中.

参考下……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3752482&extra=

回覆樓主:

唔該曬大家

hellokikiinhere 發表於 19-7-18 16:11
唔該曬大家

弱校五名,名次上可能好好睇,但实力底子未必真係好,因為你係同紧自己校內弱既同学比較,俾你乙部入到band1, 上到中学就可能現形(除非父母跟得好紧,到子女学习認真~唔係講紧学校分数排名高就叫跟得紧,而家子女底子同能力上而言),立即跌watt.

强弱校表面分别虽在升中band1% 由8x%~3x%不等,其實仲有係程度上、学习态度上、体艺訓練上、同学间互动上、家長心态上……有好多既不同。甚至我有教小学的朋友說,港九新界的学生在能力程度和家長心态已有分别。

升上band1中学只係另-个故事既开始,並唔係已大功告成,所以应再睇遠d, 係為考DSE升大学做安排。當然,世事無绝对,亦唔係弱校同五無机会入名中,但世上無免費午餐,當中家長-定用心栽培(唔代表谷、補习)。

Yanamami 發表於 19-7-18 16:31
弱校五名,名次上可能好好睇,但实力底子未必真係好,因為你係同紧自己校內弱既同学比較,俾你乙部入到ban ...
弱校級1都可能唔係B1學生,因為分banding唔係睇你小朋友叻唔叻,係睇前人掂唔掂。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-18 19:21
弱校級1都可能唔係B1學生,因為分banding唔係睇你小朋友叻唔叻,係睇前人掂唔掂。 ...
弱校前人亦未必有能力帶挈師弟妺,正如你以前亦提过,更有可能係惡性循環、每况越下。就如社会貧富懸殊-样,貧者越貧,富者越富一样。

Yanamami 發表於 19-7-18 16:31
弱校五名,名次上可能好好睇,但实力底子未必真係好,因為你係同紧自己校內弱既同学比較,俾你乙部入到ban ...
的確是,
尤其哩排出左抽籤的結果, 同一間1線尾中學, 弱小學考十幾, 同強小學考50幾, 一齊去扣門, 係收左強校個個.  其實中學好多心中有數小學強弱校學生的真正能力.   
亦識人小學弱校級前十內, 因為個補習老師有補開強弱校, 俾佢做過人地強校的程度卷, 佢真係投降, 剛好好彩派到1A, 立去找番個補習book 定加堂補定底.

HaYi 發表於 19-7-18 19:54
的確是,
尤其哩排出左抽籤的結果, 同一間1線尾中學, 弱小學考十幾, 同強小學考50幾, 一齊去扣門, 係收左強 ...
我更想提及既係,家長唔好以為仔女入左强校就定過抬油-定入到band1中学-定跟得上,唔好以為可以完全外判。入到强校既,通常家長对子女学业有要求,家校合作好重要,学校、家長同学生要三方面互相配合先会有美好成果。我話既家長配合並唔係谷呀補習呀操練习呀之类,而係盡心有系統地栽培。

回覆樓主:

真實係有朋友女兒弱校年年級一...去左知名band one地區中學...全班成績最差...跟唔上有挫敗感開始冇心機讀....