用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想中四插班,邊間中學好? 香港區
go

想中四插班,邊間中學好? 香港區

亞女現讀港島區中三,想搵中學插中四班,請幫忙

回覆樓主:

為何轉校?

成績追不上

現讀緊港島區band 1 中學F.3 但有點吃力,想轉band 2 頭中學

happydaughter 發表於 19-7-11 10:25
現讀緊港島區band 1 中學F.3 但有點吃力,想轉band 2 頭中學

聖士提反(直資)、坑真、聖方濟各,嘉諾撒 都值得一試。

衛理中學 如何?

happydaughter 發表於 19-7-11 13:32
衛理中學 如何?

還可以

回覆樓主:

如果要轉校,就要快,很多學校已派科,準備放暑假

王家爸爸    發表於 19-7-20 12:55

happydaughter 發表於 19-7-11 10:25
老實講,唔知頭,唔知路,好難俾到有用既意見。不過你需要考慮既因素係:
第一,如果只係有點吃力,但係仍然喺中游,咁有無可能(能力上,情緒上)再吃力多三年?
第二,小朋友係中四,讀唔讀到鍾意既科?如果讀到,情況可能好唔同,原因係當佢唔需要讀啲自己弱既科,整體成績有可能進步好多。
第三,你小朋友有幾差,如果差到派唔到鍾意既科,咁就有可能越讀越差。
第四,小朋友既適應能力點?小學既時候成績好唔好?如果好,點解升中之後會變差?
第五,學校已經分咗科,你現在轉校,係唔係揀到你鍾意讀既科目?
呢啲問題,同埋背後既考慮,我相信唔熟悉實際情況下,其他人好難幫到你。

amy997    發表於 19-7-20 23:34