用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 聖瑪加利男女小一面試
go

SMC 聖瑪加利男女小一面試  

我總結一下SMC訊息給下一界考生:
7月初前申請->13/7考
8月初前申請-> 16/8考
8月初後申請-> 22/11考
(11月初收email通知去考)

7月果批:
最早2/9 收call 2nd in
最早9/9 收reject掛號
最早13/9 收waiting email
然後零散地收reject 掛號和waiting email 到16/9那周無再發消息
然後只有「無消息人仕」個別收2nd in call
首批2nd in的人已完成3rd in 和get offer。
3/Dec仲有人收call去2nd in
目前4/12為止還有7月的人未call去2nd in

8月果批:
最早26/10收reject信
最早30/10收waiting email
最早30/10收call 2nd in
最早 1/11 二面
最早 18/11寄offer letter

11月考果批:22/11考
最早23/12收call 2nd in
最早8/1 二面+三面+offer
11/2 出waiting list email
(上年有人最早11月中2nd in有人3月2nd in, 有人一直無2nd in)
總之reject 一定收掛號,waiting一定收email。無消息多是等call 2nd in

我上星期才apply,今星期六in,好突然

Chan343 發表於 19-7-10 17:56
黎緊7月13日首批面試,有無師兄師姐可以講下1st in會考咩?

聽講係小朋友做不同task,中英數咁,有無前輩 ...

舊年有讀中文,抄寫英文。

第一組面試有優勢,我第二組八月面試,然後就石沈大海至今無任何音信,我當未申請過算啦

deco99 發表於 19-7-10 23:12

第一組面試有優勢,我第二組八月面試,然後就石沈大海至今無任何音信,我當未 ...

第一組係咪都會出waiting reject?

Chan343 發表於 19-7-10 23:14
第一組係咪都會出waiting reject?

我唔100%確定,但好似係,同埋較快有結果

deco99 發表於 19-7-10 23:12

第一組面試有優勢,我第二組八月面試,然後就石沈大海至今無任何音信,我當未 ...

Same

deco99 發表於 19-7-10 23:20

見到舊post 話8月in 完了無音訊,result 好遲都未出。當年你幾時收result? 8月考果批一齊出定個別出?邊月出?

Chan343 發表於 19-7-11 01:07
見到舊post 話8月in 完了無音訊,result 好遲都未出。當年你幾時收result? 8月考果批一齊出定個別出?邊月 ...

我咪係八月考完至今無音訊每批都係分別出result,所以miss咗都唔知。七月好似大多有回音,八月果批大關11月開始?如果有心讀就早d報,總之呢間收生過程真係好難琢磨

deco99 發表於 19-7-11 06:50
我咪係八月考完至今無音訊每批都係分別出result,所以miss咗都唔知。七月好似大多有回音,八月果 ...

身邊有沒有人8 月in 收reject waiting?可能你是waiting hold住唔通知你

請問First in 家長要填問卷嗎? thx~

deco99 發表於 19-7-10 23:20
去年7月 IN, 10月通知 waiting . 封信寫八月一日有位後再通知 (因為學校係八月初才收大訂). 但係學校不定期CALL 人 2ND IN , 不同其他學校一次過 2ND IN 見好多人.

kewpie_joey 發表於 19-7-11 08:59
請問First in 家長要填問卷嗎? thx~
不用的

Chan343 發表於 19-7-11 08:42
身邊有沒有人8 月in 收reject waiting?可能你是waiting hold住唔通知你

如果係WAITING 正常一定會有信. 以往也有人收過 REJECT 信
不過未收WAITING/ REJECT 可能係好事, 代表有机會 2ND IN, 不過係唔知佢几時CALL 2ND IN . 學校無特定日子定左邊日係2ND IN 的. 所以都几折騰.

回覆樓主:

我上年10月底first in..今年3月先second in

大家都要等咁耐。

我剛入表申請今年小一,即是無機會啦!

Mumibella 發表於 19-7-11 14:00
我上年10月底first in..今年3月先second in

3月的2nd in 是何時通知你? 如果reject會不會早點收結果

Chan343 發表於 19-7-11 14:16
3月的2nd in 是何時通知你? 如果reject會不會早點收結果

Interview的幾日前,電話打黎叫你幾日後去In

Mumibella 發表於 19-7-11 14:17

明白了,應該都是這風格.....
如果rejected 應該點都有通知,是嗎?

Mumibella 發表於 19-7-11 14:17

delete