用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 聖瑪加利男女小一面試
樓主: Chan343
go

SMC 聖瑪加利男女小一面試  

spookykenny 發表於 19-9-13 16:11
不同,因是真係有reject。

waiting不等於有二面,但叫有個機會。

佢係咪都係收waiting? 定係冇消息?

mO_On 發表於 19-9-13 17:14
佢係咪都係收waiting? 定係冇消息?

最後係無消息。自己叩到心儀小學,大團完結局。

jxhmy517 發表於 19-9-13 14:04
七月面試的,今天收到掛號信!半年前收到哥哥二面的掛號!現在收到弟弟一面的掛號  ,都預著係 ...

當年哥哥2nd in時,有沒有話in成點?係咪問好深既野?會不會要求好高學術既人

7月in, waiting...各位2nd in 小朋友加油啊

Chan343 發表於 19-9-13 16:36
無聽說。上年收offer 是by 咩通知?

見完校長兩星期內會收到正式offer信

copcgc 發表於 19-9-14 09:28
7月in, waiting...各位2nd in 小朋友加油啊

請問是收信還是email?

我地都係7 月in,no. 25x,又係乜都未收到,得唔得有個通知都好,而家咁等感覺唔係幾好,惟有下個禮拜打電話去問問(emoji)

ElizaDra 發表於 19-9-14 21:59
我地都係7 月in,no. 25x,又係乜都未收到,得唔得有個通知都好,而家咁等感覺唔係幾好,惟有下個禮拜打電 ...

呢間學校係咁。。我仔上年10月尾first in..今年3月先收到call second in..

Mumibella 發表於 19-9-14 23:16
呢間學校係咁。。我仔上年10月尾first in..今年3月先收到call second in..

咁等法真係好疲累,咁咪即係鼓勵人哋唔好等佢?...

ElizaDra 發表於 19-9-15 01:57
咁等法真係好疲累,咁咪即係鼓勵人哋唔好等佢?...

冇話鼓唔鼓勵。我地大部分同學本身已有兩個或以上offer在手,所以不算好大壓力。到收到SMC offer時就再作取捨。但如果唔報其他學校,只係一心諗住呢間,等待的時間確係好痛苦。

Mumibella 發表於 19-9-15 08:47
冇話鼓唔鼓勵。我地大部分同學本身已有兩個或以上offer在手,所以不算好大壓力。到收到SMC offer時就再作取 ...

我地就係咁樣,無乜報其他,因為呢間係最合適,所以想等,不過咁樣真係好疲累

ElizaDra 發表於 19-9-15 10:06
我地就係咁樣,無乜報其他,因為呢間係最合適,所以想等,不過咁樣真係好疲累
...

又咁講。。小朋友如果係合適,絕對有機會。因為其實SMC收好多學生,其實都有好多坊間認為好的offer,各有取捨,所以轉黎轉去,係會有機會。但真係有同學係8月尾,甚至9月頭先有offer.

ElizaDra 發表於 19-9-15 10:06
...
應該報多幾間,收得66人,好講緣份!報得一、二間壓力好大,除非有有back up

73662710 發表於 19-9-15 10:12
應該報多幾間,收得66人,好講緣份!報得一、二間壓力好大,除非有有back up
...

都有報多其他,不過未interview ,而呢間無論位置、價錢、課程都係最啱我地,係我地first choice,所以先咁想小朋友入到。不過如果無,出年都會試下寄信

ElizaDra 發表於 19-9-14 21:59
我地都係7 月in,no. 25x,又係乜都未收到,得唔得有個通知都好,而家咁等感覺唔係幾好,惟有下個禮拜打電 ...

學校話分批出消息嗎,可能有機會有2nd in

是否waiting 等於無機會?
無消息等於有機會sec in?

theresalam 發表於 19-9-16 10:43
是否waiting 等於無機會?
無消息等於有機會sec in?

按EK 過往紀錄:
1.超高分—>當然call 2nd in, 然後有得見家長,2星期內收offer
2.有2nd in,無見家長,2星期內收waiting/ reject
3.很高分—>無2nd in —>無waiting/無reject —>等到某天call 2nd in
4.高分—>收waiting
5.不夠分或以下—> 收reject

第3類可能過些日子變1/2 or 4
第4類可能6~7月期間收call 去2nd in或保持無消息

Chan343 發表於 19-9-16 11:26
按EK 過往紀錄:
1.超高分—>當然call 2nd in, 然後有得見家長,2星期內收offer
2.有2nd in,無見家長,2星 ...

見完家長都有機會waiting,不過最後有offer機會當然大好多。

寫信對由waiting求到有二面作用如何?有冇家長有經驗可分享下?

Mumibella 發表於 19-9-16 12:02

見完家長都有機會waiting,不過最後有offer機會當然大好多 ...

之前ek 見有寫3種waiting:

1. 有2nd in 後waiting
2. 無2nd in,無reject,無消息的
3. 1st in 後直接waiting

第一種機會最大,第二種會某日call 2nd in,第三種在6~8月有可能call但無收call的人比較多...

(有錯請更正)