用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Bobo10189
go

.

回覆 kazizi 的帖子

我去左註冊啦,無去其他叩門 ,雖然唔肯定佢b2c定b3b,但上網睇校風都應該唔錯,我女成績入到算係咁。只唔想佢學壞。所以唔理banding了。你最後有無去叩?

回覆 In2c68 的帖子

我都咁話,唔係x匠己經好好,聖三一睇到其他評語小朋友讀得開心,老師好。我都有放頭5。心諗派到呢間都好過打後果啲。

Bobo10189 發表於 19-7-12 16:55

我都咁話,唔係x匠己經好好,聖三一睇到其他評語小朋友讀得開心,老師好。我都有放頭5 ...

我都註完冊, 好似成件事完左咁, 昨晚訓得特別好!

回覆 yanyan6 的帖子

其實唔理係尾3,總之一係第三組別,就算科科0分只要no.前都可以派到好過第三組別成績最好果個,所以又未必係佢尾3派到就話聖三一banding差,可能佢no.唔靚。因為我女成績都唔理想,可能no.前所以揀先

基道不錯的,公開試表現良好,校風也不錯。今年已經登出了公開試成績,和以前一樣,不少科目都是 100% LEVEL 2 或以上水平,
四科主科的 LEVEL 2 或以上比率都超過全港平均。

選擇這間中學要注意的,是這間中學補課很多,星期六也有不少學生要回校補課 (包括中一生)。

以下係上午 2018 年的公開試成績比較 (因為其他學校未出今年成績,不能用今年成績比較)
九龍城區的 BAND 2/3 中學校網內,有列出文憑試表現的只有下列數間。

中文

英文

數學

通識

入本地學位課程

2級平均率

培道

>HK

>HK

82.50

89.00

47% (連海外)

何文田

97.4

99.1

27%

97.4%

基道

90.2

82.9

87.8

93.9

20%

89.40%

五旬節

>90

>HK

>HK

>90

18.80%

鄧鏡波

15%

創知

88.4

78.4

97.8

85.20%

彭學高

82.40%

九龍塘

87.5

83.7

76.90%

註:
- 上表列出四科主科的數字是 2018 文憑試取得 2 級或以上成績的百份比
- 藍色數字代表高於全港
- 培道的中文和英文科文憑試表現只列出了 3 級或以上成績的百份比
- 九真只列出 3 級或以上成績的百份比,四科主科均高出全港平均

可以參考學校的網頁資料:

http://www.ccckeito.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2291&mode=published&lang=zh

回覆 Sam1018 的帖子

這樣應該說呢間學校不斷進步,所以唔肯定banding

我都係,搞掂晒,考埋分班試就真係放暑假了

回覆 憫父 的帖子

謝謝你,希望我女同間學校一樣,不斷進步

回覆 憫父 的帖子

邊度搵到依個公開試比較

可能係青春期要表現自己

憫父 發表於 19-7-12 17:04
基道不錯的,公開試表現良好,校風也不錯。今年已經登出了公開試成績,和以前一樣,不少科目都是 100% LEVE ...
中學係唔係中一直到中六就考dse,中三有冇淘汰,記得我年代中三要淘汰學生走,謝謝

Bobo10189 發表於 19-7-11 16:50

反而我今日註冊基道無咩人係叩門,唔通聖好過基?
我也註冊了,買了校服,暑期作業,訂左飯,書交單,睇晒都冇寫幾點返學,8時正嗎

回覆 Bobo10189 的帖子

只係恤衫要多一件,800蚊校服,貴嗎

我是去每間中學既網頁,詳細睇學校網頁,然後睇學校周年報告,然後歸納資料。

yanyan6 發表於 19-7-13 02:19
中學係唔係中一直到中六就考dse,中三有冇淘汰,記得我年代中三要淘汰學生走,謝謝 ...
而家係無左中三淘汰試,如果學生唔轉讀 IVE 等實用課程 或退學,可以由中一開始,一直讀到中六,然後考 DSE。

原來你也是派了這間。你好👋🏻,☺️。你係第一志願揀呢間㗎?
我註冊時問過,上學時間係8時正前要翻到學校,而放學時間我記錯係放3點50。
我都訂晒,校服真係好貴,都係8百元左右,訂多左套校服。
書仲貴,3千二。

回覆 憫父 的帖子

請問呢個數據包含埋啱啱出嘅dse成績未?

RE: 九龍城基道中學好唔好

Bobo10189 發表於 19-7-13 14:33
回覆 憫父 的帖子

請問呢個數據包含埋啱啱出嘅dse成績未?
九龍城區校網,每年都係基道最早出資料,通常係放榜當日就出資料,而且資料詳盡,其他學校多數會響 11 月之後先出,弱勢學校多數唔提 DSE 成績,即使會提都係十分隱悔的。

我係第一志願,因為我唔想派去九龍塘,因為返放學都行好耐又唔好行,何文田又唔想聖去xx同蔡xx,我兒子係呈三跑上來,本來b3,追到緣人,選五旬節又太進取所以選基道,Pls pm

同埋基道交通方便就快有地鐘,個站應該係對住麥當當個位,行去基道五分鐘倒,都係一個原因