用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!
樓主: retriever
go

短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 19-7-17 14:50

您女玩齊咁多樣都仲係B1學生,睇嚟唯有貪靚先至係B1變B ...

Play hard, work hard o者~~佢既人生哲學~

Soundervolt 發表於 19-7-17 14:50

您女玩齊咁多樣都仲係B1學生,睇嚟唯有貪靚先至係B1變B ...
咁超過一半女仔會跌落去

Yanamami 發表於 19-7-17 14:58
Play hard, work hard o者~~佢既人生哲學~

我認識呢個女仔升中之後就只有play hard,放聖誕假染金毛,返學前嗰日染返黑,周末問父母攞錢去韓國睇show,手電要最新最top model,出夜街不在話下,父母反對以上要求就發爛炸,警察上門都好幾次,搞到留班再轉校....

Soundervolt 發表於 19-7-17 15:39
我認識呢個女仔升中之後就只有play hard,放聖誕假染金毛,返學前嗰日染返黑,周末問父母攞錢去韓國睇show ...

可惜……mouth:" />佢唔止play hard了~我女都染髮穿耳去concert,不过書係-定会讀。

retriever 發表於 19-7-17 13:18
EXACTLY!

親友以外生身份入某知名男校,照計一定係B1,今年DSE 據報考得“麻麻地”,以佢父母之前講法係 ...
最贊成「除咗語文,其他野初中又有幾難追?」,所以我一直都鼓勵朋友、網友,俾小朋友自細學好啲中英文,其他問題都好易解決。

Yanamami 發表於 19-7-17 15:50
可惜……唔止play hard了~我女都染髮穿耳去concert,不过書係-定会讀。

豬記可以染髮返學!?

Yanamami    發表於 19-7-17 15:52

Soundervolt 發表於 19-7-17 15:52
豬記可以染髮返學!?
佢係坏学生

Yanamami 發表於 19-7-17 15:50
可惜……mouth:" />佢唔止play hard了~我女都染髮穿耳去concert,不过書係-定会讀。 ...
穿耳都算,染髮穿耳加埋一起,俾我就來心臟病發作

b3410 發表於 19-7-17 16:18
穿耳都算,染髮穿耳加埋一起,俾我就來心臟病發作
耳孔-边有两隻

小曳人 發表於 19-7-17 09:32
上星期去聽迎新講座,間接有提到呢點有其他小學入到LSC,受唔到自己不再領先,會逃學 (但好似無講學校點處 ...

喇小或其他學校都有唔少奇人異士升中入讀LSC,人外有人天外有天,所以喺書院好難會有單獨嘅學霸出現(考級頭幾十嘅學生經常互換ranking),中學讀多幾科又要着重理解(尤其初中時中西史科更加係男仔死穴),進入青春期又未必聽父母枝笛,考慣第一就真係要適應一下做唔到學霸嘅滋味,而且要習慣中學測驗考試唔會再有100分出現。

Soundervolt 發表於 19-7-18 04:51

所以喺書院好難會有單獨嘅學霸出現(考級頭幾十嘅學生經常互換ranking) ...
都係….雖然來自五湖四海,本來互不相識,但不知那來的網絡組織能力,級頭一二十班仔已自組"學霸群組"..每次考試後詳列級頭二十的排位,包括人名、總分,每科級一是誰...個ranking如股市十大升幅榜升升跌跌…互相砥礪,學習氛圍一流,還吹水會攪學習小組云云

基本上全世界的政客都有番咁上下年紀,上次立法會選舉,我都諗係咪我地有偏見,其實30歳左右或以下的年青人其實都可以做好議員,我最後投了一個好快被人DQ的年青人.......
大學生、甚至中學生學講兩句唔錯的說話就是前途無限,思想清晰有見地;講錯嘢或做錯事時,社會就會包容他們,因為他們仲細,一時諗歪,年輕真是好!

小鹿揀學校 發表於 19-7-18 08:10
都係….雖然來自五湖四海,本來互不相識,但不知那來的網絡組織能力,級頭一二十班仔已自組"學霸群組"..每 ...

係D 仔組學霸群組,還是D 呀媽?

上到中學班仔差不多全自動波,媽媽們介入真係唔多。  

學霸群組係佢地自己運作,自願報各科及總分,當然在群組內亦可選擇唔報上自己分數,有時亦會在討論功課,氣氛唔錯。

回覆 KA713 的帖子

絕對同意

nalli 發表於 19-7-18 13:15
上到中學班仔差不多全自動波,媽媽們介入真係唔多。  

學霸群組係佢地自己運作,自願報各科及總分,當然在 ...

吓......由中一便開始成立「學霸群組」嗎?

中一唔知有未,我仔中二先知道有。或者其他家長可能更清楚。

nalli 發表於 19-7-18 22:13
中一唔知有未,我仔中二先知道有。或者其他家長可能更清楚。
如何介定為學霸?不是學霸可以入群組嗎?

RoseRosa 發表於 19-7-18 18:53
吓......由中一便開始成立「學霸群組」嗎?

同學之間有不同嘅群組,五花八門,唔係一定「學霸」就聚埋一齊開群組,不過升到中四,叻仔通常都會揀熱門理科,會篇埋F或G兩個理科班,所以自己嗰班開設群組已經係「學霸群組」。

retriever 發表於 19-7-17 13:18
EXACTLY!

親友以外生身份入某知名男校,照計一定係B1,今年DSE 據報考得“麻麻地”,以佢父母之前講法係 ...

同輩的影響好大
‹ 上一主題|下一主題