用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!
go

短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!  

https://thestandnews.com/society ... %E6%B2%99%E4%BB%94/

我覺得運動加讀書都平均唔差既,思路、毅力都普遍係人上人上水平。

meow~meow 發表於 19-7-10 16:18
我覺得運動加讀書都平均唔差既,思路、毅力都普遍係人上人上水平。

好像果位許同學係學界打劍常客...

meow~meow    發表於 19-7-10 16:29

retriever 發表於 19-7-10 16:24
好像果位許同學係學界打劍常客...
John Tsang 徒弟?

大將風範

反而 DGS 個兩個 答得好一般

答得有文有路又唔偏激

請問喇沙中學若果班名次好後即尾幾會點架?趕出校?留班?

回覆樓主:

看不見水平,5,6,7 答話已見將来只係多一批黃醫。
唔好神化咗讀書叻嘅學生代表有政治遠見。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ngwong2 發表於 19-7-16 19:18
請問喇沙中學若果班名次好後即尾幾會點架?趕出校?留班?

上星期去聽迎新講座,間接有提到呢點有其他小學入到LSC,受唔到自己不再領先,會逃學 (但好似無講學校點處理)
亦有中一考252嘅學生,DSE後入到大學
又會建議學生留班,但部份家長會選擇自行離場
另外,學校有remedial class (不過無提詳情)

以小學慣例,係覺得你有得救,先會安排留班,如果一早覺得你無得救,就會俾你升班
當日無講到類似安排,亦無提點先會被趕出校

其實外來生,都應該幾難墊底,有喇小嗰班band 2 頂住

王家爸爸    發表於 19-7-17 09:41
恐龍家

李大人 發表於 19-7-17 09:18
美國小六生,已識講政治家只為自己利益

通常社會大眾會對年青人無限包容, 說話就算偏差了,也會被稱讚水平高云云,其他年青人看在眼裏,事情繼續 發酵,冇人發覺仇恨嘅種子正在萌芽。

我期望青年人用謙卑既態度去了解事情(不是去教導家人), 無需急於表態, (記者喺呢啲時候去問啲狀元嘅政治取向係,我覺得係討厭),但亦可抒發自己對於社會矛盾嘅感受,期望社會和諧及譴責暴力。

圖書寶寶    發表於 19-7-18 13:46
b3410    發表於 19-7-17 10:40
Yanamami    發表於 19-7-17 10:10

個人認為喇沙仔的答案其實好普通, 只是他們比較成熟和有自信,
這跟學校的教化好有關係, 喇沙無疑係一間培植人材的學校

其實佢地既人生路重有好長, 有好多野佢地重要去學習探索
過份讚美似乎太早,
傳媒用"駭人的喇沙仔"來形容佢地似乎太神化佢地,
好易令佢地迷失, 唔係一件好事
佢地係香港未來的領導者,作為家長, 我地要好好珍惜佢地
唔好令佢地變左另一D XX貞, XX恒之類的人

KA713 發表於 19-7-17 09:34
通常社會大眾會對年青人無限包容, 說話就算偏差了,也會被稱讚水平高云云,其他年青人看在眼裏,事情繼續 ...

始終學生未真真正正接觸過社會,仍然有顆赤子之心,相信世界只有黑白分明嘅善與惡,當見得世面多,接觸過世界不同國家就會有另一番嘅體會。

Png 發表於 19-7-17 10:02
個人認為喇沙仔的答案其實好普通, 只是他們比較成熟和有自信,
這跟學校的教化好有關係, 喇沙無疑係一間培 ...

認同答案普通, 不過表現自信而且用字考究, 係有用個腦諗過先講野...

睇呢三位同學表現, 明顯唔會變你提及果兩位人士, 無關立場問題.

retriever 發表於 19-7-17 10:09
認同答案普通, 不過表現自信而且用字考究, 係有用個腦諗過先講野...
現在一定唔係該兩名人士未來佢地變成點冇人知, 希望社會人士, 家長, 傳媒....幫幫忙

小曳人 發表於 19-7-17 09:32
上星期去聽迎新講座,間接有提到呢點有其他小學入到LSC,受唔到自己不再領先,會逃學 (但好似無講學校點處 ...

好奇一下, 所謂 "喇小嗰班band 2" 係什麼成分.

係指跟唔到課程既, 語文程度落後, 態度懶散, 還是屋企唔多理?

唔覺,識人係喇沙仔,好普通。

retriever 發表於 19-7-17 10:13
好奇一下, 所謂 "喇小嗰班band 2" 係什麼成分.
我朋友仔就係喇小band 2, 當年好驚險終於過咗馬路,不過中學成績不如人意,應該好難考到香港8大。希望畢業後可以去外國讀一陣再返來。冇被人勸退,而且同學自己都過的開開心心,可能男仔唔係好介意成績。