用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!
樓主: retriever
go

短評:駭人的喇沙仔 - 男校真係醒神D!  

“駭人”係貶詞,到底係讚定彈紧LS仔?

學生只係表達自己意見有乜問題? 為何咁就叫唔謙卑? 呀仔F1通識課程教言論自由, NOTES當中引用了伏爾泰:

"我不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利。"

blackpeppercrab 發表於 19-7-17 10:29
唔覺,識人係喇沙仔,好普通。
傳統天主教名校,間間都有B1A~B2C,甚至跌落B3既學生。所以,就好似涅槃經裡面既盲人摸象故事一樣,睇你摸到邊部分。

b3410 發表於 19-7-17 10:44
我朋友仔就係喇小band 2, 當年好驚險終於過咗馬路,不過中學成績不如人意,應該好難考到香港8大。希望畢業 ...

對, 好奇一下係什麼原因下的B2. 因為我總覺得男仔還小變化不少...

B2 是結果是成績, 想知道是什麼原因下的結果, 中學6年不能翻身, 8 大這條線其實不高.

retriever 發表於 19-7-17 10:13
好奇一下, 所謂 "喇小嗰班band 2" 係什麼成分.
跟唔到既,大部分都係語文程度落後,然後無信心,如果係英文就更大件事,會影響其他科,跟住態度開始懶散,最終越跌越低。

retriever 發表於 19-7-17 11:02
對, 好奇一下係什麼原因下的B2. 因為我總覺得男仔還小變化不少...

B2 是結果是成績, 想知道是什麼原因下 ...
男校有個問題,就係男仔鍾意玩。傳統名校唔少玩玩下,但係成績中上游既勁人。如果啲 B2 仔(可能小學已經識)同佢哋群埋一齊,大家都玩玩下,勁人照樣係勁人,B2 仔就有可能變 B3 仔。

NeoMom 發表於 19-7-17 10:57
學生只係表達自己意見有乜問題? 為何咁就叫唔謙卑? 呀仔F1通識課程教言論自由, NOTES當中引用了伏爾泰:

" ...
這句"我不同意你的觀點,但是我誓死捍衛你說話的權利"大部分都做唔到。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-7-17 10:54
“駭人”係貶詞,到底係讚定彈紧LS仔?

明讚暗踩?

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 19-7-17 10:13
好奇一下, 所謂 "喇小嗰班band 2" 係什麼成分.
我只係想講,喇小有一批band 2 上到LSC,應該不少於30人,以一個外來生計,必然係band 1生,咁响測考過程當中,除非無心向學,否則唔會墊底
我無詳細分析過係咩成份

恐龍家

retriever 發表於 19-7-17 11:02

B2 是結果是成績, 想知道是什麼原因下 ...
具體唔清楚,朋友就話仔好貪玩,萬事唔緊張,心態好好。

好不少b1/ b2 生都係阿媽發功, 上到中學, 學校推行自主學習, 家長根本好難跟, 其實都唔應該跟.  愈來愈hea, b1-> b2; b2-> b3, 指日可待

阿大話有同學仔係平時分持零分, 即係全個學期無交過功課, 包括課堂做的.  他話難度極高. 阿爸阿媽幾時知?. 可能一世都唔會知, 因為成績表只出一個總分.

NeoMom 發表於 19-7-17 10:57

" ...

你最後果句,我眼見內地網民最喜歡引用。

小曳人 發表於 19-7-17 11:37
我只係想講,喇小有一批band 2 上到LSC,應該不少於30人,以一個外來生計,必然係band 1生,咁响測考過程當 ...

唔喺好出奇。我女間band1中學無小學,照計就算大抽獎都喺band1生吧~~但Geog考試可以9/50. 我都好唧唧稱奇。中學生只能靠自己了,父母再幫唔到,發唔到功了。

王家爸爸 發表於 19-7-17 11:09
男校有個問題,就係男仔鍾意玩。傳統名校唔少玩玩下,但係成績中上游既勁人。如果啲 B2 仔(可能小學已經識 ...

EXACTLY!

親友以外生身份入某知名男校,照計一定係B1,今年DSE 據報考得“麻麻地”,以佢父母之前講法係群左班喜歡玩既人(呢班玩完去外國留學)。

小學成績,B1B2 對男仔既代表性有幾大? 除咗語文,其他野初中又有幾難追?

似乎自律還是最緊要。

b3410 發表於 19-7-17 11:46
具體唔清楚,朋友就話仔好貪玩,萬事唔緊張,心態好好。

呢個亦係憂心既問題。男仔較貪玩,比女仔少條根無咁上進。但係由頭到尾無所謂亦大鑊。。。

retriever 發表於 19-7-17 13:23
呢個亦係憂心既問題。男仔較貪玩,比女仔少條根無咁上進。但係由頭到尾無所謂亦大鑊。。。
...

追星、煲劇、玩IG、貪靚.....我認識一樣有乖女群到不良學生由B1變成B3學生。

goodmama2003 發表於 19-7-17 13:06
成績數一數二係男女校同女校,LS係好,但唔致於嚇到我。

而家傳媒水準低落,只懂得用嘩眾取寵嘅標題字眼去吸引讀者。

goodmama2003    發表於 19-7-17 18:05

Soundervolt 發表於 19-7-17 14:27
追星、煲劇、玩IG、貪靚.....我認識一樣有乖女群到不良學生由B1變成B3學生。
...
除左貪靚,我女全部做齊

Yanamami 發表於 19-7-17 14:48
除左貪靚,我女全部做齊

您女玩齊咁多樣都仲係B1學生,睇嚟唯有貪靚先至係B1變B3主要原因