用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 请教:將軍澳迦密主恩中學VS香港中國婦女會中學VS港島民 ...
go

请教:將軍澳迦密主恩中學VS香港中國婦女會中學VS港島民生 [複製鏈接]

Hello, 小朋友獲派將軍澳迦密主恩中學, 因為來緊搬屋去東區,扣左門香港中國婦女會中學, 港島民生書院,未知結果。 小朋友較內向, 學習認真。如果扣門成功, 唔知點選擇, 呢三間中學邊一間比較好?苦惱中,懇請賜教!
   5    0    0    0

港婦、港民、迦密

其他唔熟,中國婦女會中學 應該 不會用來跟港島民生比較,通常搵張祝珊或聖馬可比較,可以看看 今年成績,其實年年都差不多
http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2019/07/16734

No. of students sat: 121

Average subject pass rate (Level 2 or above) : 99.8%

Average subject Level 4 or above rate : 79.4%

Students attaining 33222 (minimum University admission requirement) : 96.7%

Best students

NameResults
Tong Tsz Wang (6B)6 Level 5**, 1 Level 5*
Hui Yat Long (6B)5 Level 5**
Yick Ka Ho (6C)4 Level 5**, 2 Level 5*
Wong Wai Ching (6C)3 Level 5**, 3 Level 5*
Ling Cheuk Man Chapman (6C)3 Level 5**, 1 Level 5*
6 students2 Level 5**
9 students1 Level 5**

Best 3 subjects:

Level 4+(%)
Mathematics (M2 module)100.0
Mathematics (Core)92.6
BAFS (Accounting)88.9

Ten subjects having Level 4+ greater than or equal to 70% :
Biology
BAFS (Accounting)
Chemistry
Chinese History
Economics
English Language
Geography
ICT
Liberal Studies
Mathematics (Core and M2)

Joanne_lau 發表於 19-7-10 15:07
Hello, 小朋友獲派將軍澳迦密主恩中學, 因為來緊搬屋去東區,扣左門香港中國婦女會中學, 港島民生書院, ...

主恩  

港島民生唔熟,個仔小學同學係中婦,感覺幾好,反正搬屋,收既就去啦。若然唔得咪留返係主恩,你小朋友性格應該都適合主恩的。

GabrielIssac 發表於 19-7-10 17:23
其他唔熟,中國婦女會中學 應該 不會用來跟港島民生比較,通常搵張祝珊或聖馬可比較,可以看看 今年成績, ...
中婦今年成績好好喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hello, 小朋友獲派將軍澳迦密主恩中學, 因為來緊搬屋去東區,扣左門香港中國婦女會中學, 港島民生書院, ...
點解唔叩埋聖馬可? 見好多人都係聖馬可、中婦、港島民生三間一齊叩。

我既建議係搬咗屋去港島區,如果兩間是但一間收都讀。

好多謝各位嘅意見。東區嘅中學之前冇俾心機去了解,聽其他家長同老師意見,將軍澳一線小學級10至15去東區可以試試中婦、民生。除左考慮校風同DSE成績,其實仲要比較邊D方面?(emoji)

王家爸爸 發表於 19-7-10 19:22
點解唔叩埋聖馬可? 見好多人都係聖馬可、中婦、港島民生三間一齊叩。

係囉,點解冇諗到扣聖馬可(emoji)。今年仲出左狀元(emoji)。

Joanne_lau 發表於 19-7-10 19:48
係囉,點解冇諗到扣聖馬可(emoji)。今年仲出左狀元(emoji)。

yes, 可以3間都叩呀,由民生行去聖馬可好近

王家爸爸    發表於 19-7-10 21:06

王家爸爸 發表於 19-7-10 19:26
我既建議係搬咗屋去港島區,如果兩間是但一間收都讀。

多謝你意見王家爸爸,如果唔計較由東區去將軍澳寶琳返學、放學嗰個幾鐘頭,整體比較係咪可以咁排:1st 中婦,2nd 迦密主恩,3rd 民生?

三間中婦最好。

Joanne_lau 發表於 19-7-10 21:43
多謝你意見王家爸爸,如果唔計較由東區去將軍澳寶琳返學、放學嗰個幾鐘頭,整體比較係咪可以咁排:1st 中 ...

從學校公佈既資料睇,我估應該係中婦>民生>迦密主恩
迦密主恩透明度好低,所以唔知道佢哋既真正情況,只能估。

王家爸爸 發表於 19-7-10 19:22

請問邊度可以搵到呢三間學校叩門資料?小朋友過兩年先升中但想了解左先!謝謝!

Chcsh 發表於 19-7-11 01:02
請問邊度可以搵到呢三間學校叩門資料?小朋友過兩年先升中但想了解左先!謝謝!
...
學校網站

Chcsh 發表於 19-7-11 01:02
...

學校website 有叩門須知,應該係每年派位結果公布前放上去嘅。

Thanks!!!!  

王家爸爸 發表於 19-7-11 09:28
學校網站

Thanks!!

回覆樓主:

想知如果沙田培英和中婦,民生,聖馬可想比呢?
‹ 上一主題|下一主題