用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 由確診,S位安排,再轉回主流幼稚園歷程。 ...
go

由確診,S位安排,再轉回主流幼稚園歷程。

小兒於1歲半被健康院姑娘懷疑有自閉症特徵,半年後(2歲)到健康院醫生寫紙安排評估。

2017年3月開始排大口環根德公爵夫人兒童醫院CAC評估。

2017年5月大口環根德公爵夫人兒童醫院醫生確診為「自閉症譜系」兒童。

2017年7月-2018年7月安排幼導上門做認知訓練。

2017年9月-2018月頭安排在大口環根德公爵夫人兒童醫院做認知訓練。言語因有「學津」安排沒有給於訓練。

2017年9月-2018年7月入讀全日班N班。

2017年10月申請「學津」12月-就獲得政府「學津」津貼,在耀能機構進行言語治療(每月4堂) 及認知治療(每月2堂) ,讀到2018年6月完結。

2018年6月收到S位通知,後備位補上。2018年8月-2019年7月入讀S位幼稚園。

2019年5月S位幼稚園通知可以轉讀主流幼稚園,並獲得「大口環根德公爵夫人兒童醫院CAC」醫生批准轉位安排。

2019年6月頭揾幼稚園,同月就有幼稚園收錄,2019月9月入讀主流幼稚園K2上午校。醫務社工即時申請O位,亦已獲批O位到校服務。

我阿仔剛完成K1, 宜家入左S位.
希望佢可以係一年之後去返主流幼稚園讀K3.

babylawyuen 發表於 19-7-10 13:07
小兒於1歲半被健康院姑娘懷疑有自閉症特徵,半年後(2歲)到健康院醫生寫紙安排評估。

2017年3月開始排大口 ...

想問下s位冇言語治療同職業治療安排?要私補嗎?

Fatfat_ball 發表於 19-7-15 15:08
想問下s位冇言語治療同職業治療安排?要私補嗎?

兩個治療都有。

我囝囝比較著重言語及社交訓練。

職業治療及物理治療及感統好少有訓練,因為囝囝都達標。

回覆 babylawyuen 的帖子

多謝你既分享,想請問有無給囝囝其他飲食治療女,如戒麩質,牛奶及保健食品,如DHA,維B等?

小熊太太 發表於 19-7-29 10:27
回覆 babylawyuen 的帖子

多謝你既分享,想請問有無給囝囝其他飲食治療女,如戒麩質,牛奶及保健食品,如D ...

沒有給任何食療和營養產品。

babylawyuen 發表於 19-7-10 13:07

2017年3月開始排大口 ...

恭喜,啊仔進步好多

都好快排到評估呀!我小朋友排咗差唔多9個月先有得做

你既分享好令人鼓舞!我小朋友讀左1年主流K1,9月轉讀S位,唔敢望佢K1入番主流幼稚園,只望佢可以追到發展,可以入到主流小學

請教咩係O位,我只聽過I/E/S位

大小世界 發表於 19-8-15 11:03
都好快排到評估呀!我小朋友排咗差唔多9個月先有得做

你既分享好令人鼓舞!我小朋友讀左1年主流K1,9月轉 ...

O位=到校服務

想問你孩子歲半時有咩症狀?

chun719 發表於 19-9-25 14:13
想問你孩子歲半時有咩症狀?

不懂說話,基本煮飯仔玩具唔識玩,不懂玩公仔,例如餵食奶,玩具桌子椅子刀叉不懂玩。玩車,常常望車輪。

健康院姑娘發現後,再安排見醫生,醫生寫紙,安排排CAC。