用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元
樓主: elbar
go

12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元  

retriever 發表於 19-7-12 12:08

如果香港培養一個科學家係唔關心香港既,我點解要關心佢 ...
科學家的發明,可能造福的是全人類。政治上的角力,最終受益的可能只是政客,而通常承受所有損失的,是民眾。

baubaulee 發表於 19-7-12 14:40
請問可否分享吓學校點train班男仔咁自信咁talk 得?

段估都係學校俾好機會,放手班仔自己LEAD 活動。

以前好多教會男校都係咁,而家買少見少。

JKR 發表於 19-7-10 11:43
回覆 王家爸爸 的帖子

佢係由聖保羅書院小學一路升上中學, 小學中學家長都好開心 ...
very good!

great !

b3410 發表於 19-7-12 20:04
科學家的發明,可能造福的是全人類。政治上的角力,最終受益的可能只是政客,而通常承受所有損失的,是民眾 ...

政治不可避免!但是否只要自由而放棄公義?!

Gella77 發表於 19-7-13 20:03
政治不可避免!但是否只要自由而放棄公義?!
為了公義,是否可以放棄大義?

sunflower2000 發表於 19-7-10 14:42
根據考評局公佈,今年有12個考獲7科5**,15個考獲6科5**
唔知今年其他直資學校情況點呢?我淨係聽聞培僑有一個親生女攞6科5星星+ 一科五星~

有人聽到港同,wkf, st Margaret... 之類情況如何嗎?

snoopy123456 發表於 19-7-14 20:12
唔知今年其他直資學校情況點呢?我淨係聽聞培僑有一個親生女攞6科5星星+ 一科五星~

似乎大家都係關心分數多過口才, 哈哈!

培僑
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3726&lan=1

福建
http://www.fms.edu.hk/images/stories/2019DSE_03.pdf

港同
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2018-19/DSE2019.pdf

真道
https://www.logosacademy.edu.hk/en/2019-07-10-2019-hkdse-examination-results/

女拔
https://www.dgs.edu.hk/achievements/results-of-public-examinations

中基
http://www.cfss.edu.hk/pdf/2019HKDSEresult.pdf

播道: POP UP DIALOG, NO WEB LINK

今年本校中學文憑試成績繼續進步,成績令人十分鼓舞。
一位在播道書院原校升中之中六同學,考獲六科「5**」級別成績,另外數學延伸卷亦考獲「5**」級別,榮獲「榜眼」榮譽。
另一位在播道書院原校升中的中六同學亦考獲五科「5**」、一科「5*」及一科「5」級別成績,超過醫學院給予她「有條件取錄」之要求,將會入讀醫學院。
本年度英文科考獲三級或以上及四級或以上級別之成績分別為95.1%和69.7%。
中文科考獲三級或以上及四級或以上級別之成績分別為76.2%和45.1%。
數學科考獲三級或以上及四級或以上級別之成績分別為81.1%和59.0%。
通識科考獲三級或以上及四級或以上級別之成績分別為80.3%和50.0%。
學校會繼續秉承「播揚真理、道育幼苗」之校訓,致力培養孩子在品格和學業兩方面之表現。

b3410 發表於 19-7-12 20:04
科學家的發明,可能造福的是全人類。政治上的角力,最終受益的可能只是政客,而通常承受所有損失的,是民眾 ...

不好意思, 科學家係講"發現" 唔係"發明"...

只係大家將"政治"既語境, 等同左與政權相左, 或者爭議大既事情姐.

變左即係講"政治" , 等同問人鍾唔鍾意嗌交咁, 當然無人想吵架啦..

問題係有爭議既野, 根本避免唔到...

有謂 "政治" 係ART OF COMPROMISE, 無論如環保既公共政策, 或者一班意見相左既工作伙伴, 擁抱爭議亦在所難免!

協恩http://www.hys.edu.hk/2019-hkdse-examination-results/

日後係香港工作,政治取態相信係極敏感議題,尤其相信未來十年,中資機構或變紅機構只會越來越多,政治意識不足隨時會死得好慘。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jaycee_mami 發表於 19-7-10 11:46
SPC今年出了一個超級狀元,還有“榜眼”(6科5**)
好似話差一粒星也是狀元了

醒目開學勳章

BB_hung 發表於 19-7-10 22:47
佢仲要係由小學上中學,讀足12年,真正保羅仔。小學部D學弟超開心。

讀了11年而已,他是小二插班的

baubaulee 發表於 19-7-12 14:40
請問可否分享吓學校點train班男仔咁自信咁talk 得?

其實係關於「全人教育」,學校本身嘅文化係鼓勵學生多角度獨立思考,凡事未必有既定答案,敢於表達自己觀點,多接觸校園以外嘅世界,多與人與人之間嘅溝通,學校唔止喺讀書嘅地方,老師、舊生、修士們等等都係學生嘅mentors、希望學生Smart n Wise (LSC升中家長會有提及)而要做到Smart n Wise亦需要知識、高度視野、hard n soft skills去支持。所以希望純粹追求學術成績,未必需要選擇DBS或LSC等等類型嘅學校。

Soundervolt 發表於 19-7-17 03:38

其實係關於「全人教育」,學校本身嘅文化係鼓勵學生多 ...

多謝分享

Soundervolt 發表於 19-7-17 03:38

其實係關於「全人教育」,學校本身嘅文化係鼓勵學生多 ...

其實天主教男校, 仍然係外藉神父/修士做話事人, 係咪已經唔多?