用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元
樓主: elbar
go

12狀元傳統名校佔9人 3中學首誕狀元  

b3410 發表於 19-7-11 08:58
7科計,是否math/m1/m2 取高分的分數當一科?
math/m1/m2 取高分的分數當一科  << 個人覺得意義不大...

所有4萬幾人,包括文科生,都complusory 要考 core math while 只有千幾位理科精英考 M1/M2..
.
M1/M2成績比core math 好 (並不包括同分) 真是絕無僅有..
.
可能只會發生在一些 "性格極不小心的數學神童" 身上  .

IloveJJ 發表於 19-7-11 09:15
北角應該有巴士去。中環銅鑼灣都有。
你出年先考?考咗再諗,之前有人出帖,有人答過了。
...

係,有幸考到先再想

like_travel 發表於 19-7-11 09:17
你好彩仲睇到呢一幕, 好快已被cut.  好多人都睇唔到

真係睇唔到,昨早一直開住新聞台

被你地講到好想知邊間

小鹿揀學校 發表於 19-7-11 09:18
math/m1/m2 取高分的分數當一科
因為整日見到狀元M1/2取5** 而core 少一粒星

b3410 發表於 19-7-11 09:22
因為整日見到狀元M1/2取5** 而core 少一粒星
"性格極不小心的狀元"...

like_travel 發表於 19-7-11 09:17
你好彩仲睇到呢一幕, 好快已被cut.  好多人都睇唔到

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3771443

你試下呢條LINK 入面既視頻.

我返去睇足全場 (超過一小時), 班仔真係得, 勇於表達己見, 無突顯什麼顏色, 不慍不火, 還相互交波...

過程似乎學校老師無任何干預或提示, 好明顯呢間學校真係自由!!!

Jackieson    發表於 19-7-13 01:45
IYY    發表於 19-7-11 12:36

PeterWong2012 發表於 19-7-11 09:27
【專訪】徐立之對大學門檻維持「3322」感失望
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1539792/%E5%8D ...
"根本就冇大學收看重通識呢科... 放過香港學生,讓他們自由選擇讀唔讀通識,把時間讀多一科實用既學科仲好啦!"

唔係話撐通識, 呢科其實有D 危險...

但大學收生唔重視唔代表無用, 好似中文我亦唔明點解要成為必修科, 但你唔可以話中文無用.

想知通識有咩用, 可以睇返昨天喇沙狀元記者會, 同學們有詳細解說!

PeterWong2012 發表於 19-7-11 09:42
你去問狀元讀通識有冇用即係去問賭場賭緊錢既人應否禁賭一樣、問排緊隊買樓既人點睇樓市升跌...
我女LS莫名其妙總是可以考高分,所以一定支持通識
不過講笑還講笑,講真,我覺得通識都係需要的,不過可能不需要佔太多分數,希望同學可以用多些精力去學習自己更加有興趣的科目。

至少應該可以選擇。

retriever 發表於 19-7-11 08:09
已經唔止係分數了。

睇返昨天喇沙記者會,談吐自信,勇於表達己見,已把其他名校比下去,特別果D 話 “  ...

邊間?
唔公開可否pm?

b3410 發表於 19-7-11 09:55
我女LS莫名其妙總是可以考高分,所以一定支持通識
不過講笑還講笑,講真,我覺得通識都係需要的,不 ...
我仔都係,上次LS 的UT 更拿滿分....證明我地小學的常識教得好?!

小鹿揀學校 發表於 19-7-11 10:13
我仔都係,上次LS 的UT 更拿滿分....證明我地小學的常識教得好?!
叻仔!
我哋小學好傳統喎!

Soundervolt 發表於 19-7-10 22:09
新校長執政之後,學術成績漸漸回復正軌

去左聽 CONCERT 的嘉賓講,音樂表現卻下跌不少

回覆 PeterWong2012 的帖子

Totally agree

回覆 B.B.BaBa 的帖子

今年Hymn Choir,Junior Choir, Orchestra.. etc 還是拿了不少champion, 可能Concert排練時間不夠。

retriever 發表於 19-7-11 09:31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3771443

你試下呢條LINK 入面既視頻.

上年黃同學受訪問都已經四平八穩,大方得體。

「死剩把口」一路都係LSC同時男神友校嘅强項及特色,喺讀得玩得之餘,仲要見得人~ 呢點升中迎新會時學校都有提及。

IloveJJ 發表於 19-7-11 10:28
是指支持反送中?但不支持暴力行為那兩句?

唔係邊兩句。

你可以睇下我派條LINK,有時間睇哂佢(成個鐘)

三位講野,有問有答,不慍不火,有自信,敢表達,唔退縮。

內容岩唔岩聽唔係最重要。