用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有聯繫中學,又想報傳統名校
樓主: 肥金仔
go

有聯繫中學,又想報傳統名校

肥金仔 發表於 19-7-10 12:06
我之前係聯繫中學開放日問過,佢地老師話如果扣門既話要有2 or 3 條1先考慮。即係如果自行無報既話,考慮 ...

自行報佢無所謂,報自二咪得囉,怕佢要求自一啫。

肥金仔 發表於 19-7-10 11:59

小女就係聯繫崇德。但又心儀出面女校。(佢想係港九區比賽, ...
我都估你係聯繫崇德。首先,崇德唔錯,同出面既名校有得比。
第二,成績上睇,英華女、聖士提反女,唔係好崇德好多,但係浪費係交通上既時間多好多,所以如果成績係重點既話,未必值得。
第三,如果想更好,例如想小朋友有全面啲既發展,可能真係傳統名校好啲,自行英華女、聖士提反女應該有機會。
我既建議係睇小朋友既性格同佢自己既意願,同佢一齊決定。

gigayan 發表於 19-7-10 12:09
咁自一出面學校, 自二祟德, 明年自行又會提前公佈, 因為會有一批唔需要填大抽獎表, 我覺得到時填表應該策略 ...

就係計緊如果自行一同二都區外,進取一點。真係自行咩都無既話先抽獎。

因為如果唔博多一間就好似疊埋心水報崇德(唔係崇德唔好)。我自己既想法係如果小朋友有能力去試,我一定會全力支持。(當然如果知佢同其他對手差好遠既話,咁無得硬撐)但最衰讀書成績無得好似跑步咁知道佢同對手相差幾多。所以頭痛中(emoji)

肥金仔 發表於 19-7-10 12:21
就係計緊如果自行一同二都區外,進取一點。真係自行咩都無既話先抽獎。

因為如果唔博多一間就好似疊埋心 ...
你小朋友玩個樣運動, 有沒有跟校外教練? 有時校外教練都幫到手..... 而且有d運動可能你小五已經羅致了。

回覆 肥金仔 的帖子

我小朋友運動人, 今年自1,2都係新界跨區選聖提女&MCS,

唔知你小朋友玩開乜運動, 我估田徑吧, 女校, 傳統, D1來講聖提女相對易入d

肥金仔 發表於 19-7-9 23:46
背景:女仔,性格尚算主動學習但又有時懶散

新界區普通津校,有做開運動,區內學界有獎,但入到全港學界成 ...

如果全港學界只係成績中中地,相信4大女直都機會平平了。或許可以試下考慮SCGC或MCS,YWGS並不積極於田徑,但始終傳統中學對新界區小學可能認識唔係太深,有D蝕底~

vestzs 發表於 19-7-10 12:36
回覆 肥金仔 的帖子

我小朋友運動人, 今年自1,2都係新界跨區選聖提女&MCS,

我小女是玩田徑的。

Mcs 唔係大部分位都留俾小學部咩? 我聽朋友講佢地比較少睇課外活動成績。如果呢位有位收既話,我都想叫亞女試。又跑d1,又讀得,又唔洗俾學費。

另外,你小朋友係今年派位? 成功入到心儀學校嗎?

回覆 肥金仔 的帖子

咁, 努力練習, 屈臣跑番好d

中中地, 學界入唔入到前八先??? 小五學界成績好有參考價值