用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有聯繫中學,又想報傳統名校
go

有聯繫中學,又想報傳統名校 [複製鏈接]

背景:女仔,性格尚算主動學習但又有時懶散

新界區普通津校,有做開運動,區內學界有獎,但入到全港學界成績中中

如果小學本身有聯繫中學,第一次呈分尚可(級頭十內)之前四年級都係級頭十。本身聯繫中學係本區都屬於地區band 1。

但又想幫亞女博下一下傳統名校(英華女、聖士提反一類),亞女想參與港九區既學界比賽。

如果自行報哂出面名校,擔心唔夠人爭。但又擔心如果無係自行報聯繫中學,單單靠大抽獎乙部無運既話連聯繫都無埋(聯繫中學要求有111,先俾扣門)

想問到底聯繫小學係乙1命中率究竟有幾高?依家頭痛緊要全攻型博哂自行心儀既學校,定真係要留一間自行位俾聯繫中學?
   2    0    0    0

肥金仔 發表於 19-7-9 23:46

新界區普通津校,有做開運動,區內學界有獎,但入到全港學界成 ...
一定係自行區外
聯繫乙1已o k

唔係知道有幾多個聯系位既咩,學校有哂數據過往咩成績穩入嫁喎! 有冇問過老師呀? 級頭十 我覺得 你揀就會派到!

如想玩其他區學界,咁緊係誇去試啦

自行外闖吧~~聯系放乙一應該好安全

聯繫小學係乙1命中率不高

新界區普通津校,有做開運動,區內學界有獎,但入到全港學界成 ...
聯繫位絕不是穩入的, 要計番有幾多位同幾多聯繫小學學生, 好似屯門咁, 三間順聯小兩間順聯中, 同五間保小兩間保中競爭度已不一樣, 仲要睇埋band 1 生數目同學校受歡迎程度
如果聯繫中學好受歡迎, 自行佢地未必收自己人先, 除非你有特異功能

聯繫只有一間小學,我上網睇應該有21個聯繫位俾佢間小學。有d擔心乙1又未必一定抽到。

但又見到岩岩今屆既p.6有成4x個升到聯繫中學。咁即係好多應屆生應該係自行已經俾聯繫中學收左。咁剩低既隨時得返唔夠20個band1 生爭返呢21個乙1位。(全級大約有130人)

咁計落條數,又好似好大機會可以一博區外既學校?

其實係咪大部分既小學都將全校既同學用1/3、1/3、1/3黎分band 1,2,3?  

肥金仔 發表於 19-7-10 10:36
聯繫只有一間小學,我上網睇應該有21個聯繫位俾佢間小學。有d擔心乙1又未必一定抽到。

但又見到岩岩今屆既 ...

係讀咪仁立?

聯繫位係有2次機會抽聯繫中學, 所以未必自行收好多小學部學生, 而且只有自行階段可以揀學生, 所以中學反而多數收外面勁校D學生。

不是多數小學1/3 係band 1,2,3生, 有D小學有50%以上band 1生, 甚至8-90%band 1生。 亦有D小學全級頭5名先係band 1生。

點解有2次機會抽? 唔係好明。 唔係話聯繫有優先抽同埋係同聯繫小學自己人爭既咩?

仁立的聯繫是林護喎 !!!!
林護同英華女, 聖堤差不多喎 !
可以講更好... !

仁立今年派了41人去林護 ! 
但林護是聯仁立及仁紀,
只是仁紀派去的數目比仁立少好多 ! 

不是仁立。如果係的話,我都好同意林護比英華女勁好多

肥金仔 發表於 19-7-10 10:58
點解有2次機會抽? 唔係好明。 唔係話聯繫有優先抽同埋係同聯繫小學自己人爭既咩?
...

如果你係B1生,聯繫位抽唔到,乙一係會響非保留位再抽一次。所以,你會見聯中收咗4X個小學部同學,除咗自行,部分係用街外位入。你注意下入既有無B2生就知。

咁要睇番自己小學派位紀錄先知是否可以博???
又要睇你小朋友全級考第幾來衡量是否博外區????  

聯繫中學有無要求叩門出示家長聯?因為中學只知道你自行揀過佢,而唔知自一定自二。如果聯中都鍾意,咁自一心儀學校,自二聯中。

little_yolky 發表於 19-7-10 11:44
聯繫中學有無要求叩門出示家長聯?因為中學只知道你自行揀過佢,而唔知自一定自二。如果聯中都鍾意,咁自 ...
SORRY, 有小小題外話問
我見九真中好積極叫九真小學生填回中學部
又話自己今年中一已經開全英文

唔知, 九真小係咪又要自行填一填九真中呢 !!!?????

肥金仔 發表於 19-7-10 10:36

但又見到岩岩今屆既 ...
好睇實際情況,原因係差異可以好大,以元朗為例子,如果係天水圍天主教去崇德,同天水圍官立去元朗公立比較,雖然都係聯繫,都係英中,亦都係只有一間聯繫小學,但係 Banding 差距好大。

subb 發表於 19-7-10 11:50
SORRY, 有小小題外話問
我見九真中好積極叫九真小學生填回中學部
又話自己今年中一已經開全英文

九真係細校,如1/3 B1,B1係必入。如果考得前,自行可以出去搏下,但如果係B1C,怕呈三跌band,自行報九真其實都買個安心。

王家爸爸 發表於 19-7-10 11:51
好睇實際情況,原因係差異可以好大,以元朗為例子,如果係天水圍天主教去崇德,同天水圍官立去元朗公立比較 ...

小女就係聯繫崇德。但又心儀出面女校。(佢想係港九區比賽,多過新界本區比)

佢係學校級成績還可以,不過又驚出到去唔夠level...

little_yolky 發表於 19-7-10 11:44
聯繫中學有無要求叩門出示家長聯?因為中學只知道你自行揀過佢,而唔知自一定自二。如果聯中都鍾意,咁自 ...

我之前係聯繫中學開放日問過,佢地老師話如果扣門既話要有2 or 3 條1先考慮。即係如果自行無報既話,考慮收既機會比較細。

肥金仔 發表於 19-7-10 11:59

小女就係聯繫崇德。但又心儀出面女校。(佢想係港九區比賽, ...
咁自一出面學校, 自二祟德, 明年自行又會提前公佈, 因為會有一批唔需要填大抽獎表, 我覺得到時填表應該策略上都會有d變..........
e.g. 自行衰咗, 大抽獎就會填得保守d
‹ 上一主題|下一主題