用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派荃灣王少清中學?
樓主: jiyu1107
go

有無人派荃灣王少清中學?

回覆樓主:

有用家可分享中一生活嗎?好想知道係咪傳聞中咁谷,多功課?可以pm我嗎?謝謝各位

winghei豬 發表於 19-12-8 08:42
有用家可分享中一生活嗎?好想知道係咪傳聞中咁谷,多功課?可以pm我嗎?謝謝各位
...
我都想知係唔係好多功課好谷?

我都想知

回覆樓主:

自行落選,現準備叩門再最後努力,有用家可以分享一下呢間學校係咪如傳聞中上緊位?

winghei豬 發表於 20-6-28 10:33
自行落選,現準備叩門再最後努力,有用家可以分享一下呢間學校係咪如傳聞中上緊位?
...

DSE成績呢2年超越何傳耀,達band 1b水平,穩步上揚。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hohoho36 發表於 19-12-13 17:52
我都想知係唔係好多功課好谷?

朋友大女讀荃官,細女讀王少清,
佢話相比兩間學校功課量,王少清係多好多,比較谷

love-baby 發表於 20-6-28 13:47
...

請問知唔知王老師普遍好唔好?校風如何?

gracelam 發表於 20-6-28 13:36
DSE成績呢2年超越何傳耀,達band 1b水平,穩步上揚。

但王dse畢業人數計法偏少,好似有點作假咁

love-baby 發表於 20-6-28 13:47
...
你好 好想知荃官功課冇王少清多 但是課程會教深啲嗎? 是自主學習嗎? 是否如坊間所說 唔係學霸 或者級10內 真係唔好博抽入去 會跟唔上 這樣子嗎? 謝謝

winghei豬 發表於 20-6-28 19:09
請問知唔知王老師普遍好唔好?校風如何?

唔好意思,我唔清楚王少清中學老師同校風如何,因為嗰位朋友只係一齊做義工時閒談幾句,無詳細分析。

winghei豬 發表於 20-6-28 19:11
但王dse畢業人數計法偏少,好似有點作假咁
從何得知畢業人數不對 ???

pippyw 發表於 20-6-29 07:47
你好 好想知荃官功課冇王少清多 但是課程會教深啲嗎? 是自主學習嗎? 是否如坊間所說 唔係學霸 或者級10內 ...

唔好意思,我唔了解王少清中學嘅課程,無法比較。
荃官應算自主學習,我覺得要學霸或級十先讀得上是有d誇張,乙部有86個位係大抽獎,邊有咁多級十去抽。
不過入得去讀真係唔懶得,因為個個都好勤力,好緊張自己嘅成績。

醒目開學勳章 王國長老

我囡讀 P.5 時已畢業學兄媽咪講係好多功課

其中一樣係可以今日通知, 後日就要交一份英文讀書報告, 學生話邊睇得切寫得切

我就會用另一個方向諗, 假如學生一向有閱讀習慣, 根本唔會有難度, 隨時可以拎到一本書出黎寫. 相反無既, 你叫佢日幾內完成就真係大件事.

學校可能係想學生有主動既閱讀習慣, 唔係臨急抱佛腳, 事旦搵本書, 再上網左抄一截右抄一截 content 當做左

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

subb 發表於 20-6-29 16:33
從何得知畢業人數不對 ???

我諗我表達得唔好,我意思唔係人數不對,係人數偏少,連續兩年都只有大概百一人計dse,但正常中一入學有百三人,難道到中六咁多留班或海外升學?我只想知實況而已,相對其他學校有百三人考,個比率又有可能唔同。

winghei豬 發表於 20-6-29 19:38
我諗我表達得唔好,我意思唔係人數不對,係人數偏少,連續兩年都只有大概百一人計dse,但正常中一入學有百 ...

110人考DSE差不多,我女間中學(不是王少清)由中二起每年全級去出國/轉校/留班都5~6個

直資中學出國應該仲勁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我諗我表達得唔好,我意思唔係人數不對,係人數偏少,連續兩年都只有大概百一人計dse,但正常中一入學有百 ...

據校務報告 各級平均~121人
似乎由中一收生13x人
逐漸減少至中六11x人

佢明顯比其他三間荃灣英中的畢業生人數少! 大家都有學生轉校或者留校的話, 點解淨係佢嘅人數少咁多?

senkawa 發表於 20-7-8 09:06
佢明顯比其他三間荃灣英中的畢業生人數少! 大家都有學生轉校或者留校的話, 點解淨係佢嘅人數少咁多? ...

無錯,完全無懷疑佢係一間升緊嘅中學,但想知點解會少左咁多人,我想知道會唔會一唔達標就要留班,如果咁只要成績唔好就唔考DSE,自然佢嘅成績就會變得好左

我囡都係第一志願入咗,王少清上年成績好似好過可風?
My Love, My Soul mate~~

回覆樓主:

今年有冇乙二入王少清?