用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 心不足的家長好例子
樓主: tpmon
go

心不足的家長好例子   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-7-13 11:03
中point都未必高分。
我女LS麻麻,叫佢问高分同学借卷学习下人地点答,佢話自己pts同佢差唔幾,但人地有條 ...
咁係因為少閱讀所以寫作唔得定係咩原因?

little_yolky 發表於 19-7-13 12:13
我完全唔知要操,點解老師唔提醒我!
妳無做過past paper???

Yanamami 發表於 19-7-13 11:03
中point都未必高分。
我女LS麻麻,叫佢问高分同学借卷学习下人地点答,佢話自己pts同佢差唔幾,但人地有條 ...

恨唔到咁多,同樣嗰堆嘢寫,人哋組織文字能力高 、筆力強 ,層層遞進,老師-睇,心靈就被擊中,自然高分,天資占大多數,無奈。

October. 發表於 19-7-13 12:16
恨唔到咁多,同樣嗰堆嘢寫,人哋組織文字能力高 、筆力強 ,層層遞進,老師-睇,心靈就被擊中,自然高分 ...
我覺得文字組織能力果D係練出來既。

cafeva 發表於 19-7-13 12:16
妳無做過past paper???

無呀,老師無叫做喔!

little_yolky 發表於 19-7-13 12:20
無呀,老師無叫做喔!
咁妳老師失職喎。past paper 係最好既練習。

cafeva 發表於 19-7-13 12:23

我哋學校連名次都無,話同學間唔好鬥喔,與世無爭㗎。當年F5日日掛住畫畫呀,畫到老豆姓乜都唔知。

cafeva 發表於 19-7-13 12:18
我覺得文字組織能力果D係練出來既。
有啲文好有靈氣,練唔到出來既。

cafeva 發表於 19-7-13 12:23
小六生做乜鬼past paper?

cafeva 發表於 19-7-13 12:14
咁係因為少閱讀所以寫作唔得定係咩原因?
唔奇吖~

Yanamami 發表於 19-7-13 10:54
数研補唔好中学数,可以cut.

阿女暑假報左超研數暑期班,未知得唔得。
阿妹就報左數研暑期班。

Yanamami 發表於 19-7-13 14:47
小六生做乜鬼past paper?
講緊當年

咖啡店變搶學生「基地」

此外,以往被指有教師在場外以贈送校服等招數搶學生的觀塘統一派位中心,今早繼續有至少20名教師在中心門外守候,滿佈大廈的1樓、2樓。每當有家長前來或離開,教師主動上前詢問,並向其簡介學校資料等。

《蘋果》今早約10時半來到位於觀塘偉業街的教育局觀塘學位分配組,發現已有教師站在中心門外,尋找目標的家長和學生,而1樓的咖啡店成為他們「基地」,不時帶成功接觸家長往那兒再傾談,若家長、學生感興趣,教師則會欄截的士,與其一同回校。教師今年明顯較謹慎,至少一、兩人負責站在頂層觀察,當發現傳媒時,通報其他在場教師。大多教師只是主動上前詢問,部份人手持平板電腦作介紹,有別於以往主動派宣傳單張的情況。

記者曾經與在場1名教師傾談,該名老師向記者介紹學校的情況、優點,並指學校會提供獎學金、助學金供新移民學生。其後,再帶記者到咖啡店,再有2名同校老師加入,並派發學校宣傳資料。另1名女老師傾談時,強調只是向家長介紹學校,令他們對校內情況了解更多,絕對不會以送贈校服等方式利誘家長選校,更指學校備有車隊,學生及家長如感興趣,可帶他們回校參觀及介紹。

教育局觀塘學位分配組一直也是多間中學搶收學生的主要戰場,教師猶如保險經紀找尋目標的學生及家長,以往最高峰時曾有逾百位教師在門外游說。教師除採用「人盯人」遊說策略外,更有學校被揭以送校服、免費午餐及翻譯電子詞典等利誘學生轉讀其校。

我真係而家先知會咁做,係咪私校?
‹ 上一主題|下一主題