用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天vs九龍塘小學
go

新油天vs九龍塘小學 [複製鏈接]

新油天vs九龍塘小學,男仔有妹妹跟尾,妹妹比較內向,請大家俾意見,謝謝
   2    0    0    0

如果有妹妹,新油天有保障可以直入,不用再煩多次

錢不是問題的話,我會送左阿大入 KTS,再考慮妹妹。
KTS 都傾向收 siblings (不是 100%,但好多都收得返),新油吸引力不及 KTS 嘅升中業績同升中網。

雖然新油派位也不差,但兩間的學術程度有相距。

回覆 Cheddar85ang 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3767325&extra=page%3D2
其實可唔可以做做少少功課,我覺得你問得不如去油天啦,比較適合

tiger1106 發表於 19-7-10 08:37

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3767325&extra=pag ...

haha..agree. different level.

1998Ruby1998 發表於 19-7-9 21:35
錢不是問題的話,我會送左阿大入 KTS,再考慮妹妹。
KTS 都傾向收 siblings (不是 100%,但好多都收得返) ...

謝謝你的回覆
錢不是問題,但妹妹性格非常內向,我怕連in K1都很困難,所以好掙扎。
新油天派位不俗及妹妹直上,KTS學術當然較優勝但未必收妹妹,所以先煩惱

tiger1106 發表於 19-7-10 08:37

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3767325&extra=pag ...

唔好意思,開唔到

monkey9654 發表於 19-7-11 02:27
謝謝你的回覆
錢不是問題,但妹妹性格非常內向,我怕連in K1都很困難,所以好掙扎。
新油天派位不俗及妹妹 ...

信心係練出黎,妹妹咁細連 K1 都冇,你點知佢唔得?我覺得冇必要為妹妹放棄一間咁好嘅小學同升中網,尤其係佢自己考到。到時候先再諗妹妹。邊擔心得咁多?

不過如果你真係咁擔心,咪合埋眼放棄 KTS,新油唔係差。

1998Ruby1998 發表於 19-7-11 03:23

信心係練出黎,妹妹咁細連 K1 都冇,你點知佢唔得?我 ...

同意新油都好好呀,有2 件當然津校好!請問是叩入定抽入?小朋友有KTS証明好叻仔

呢個post d回覆好似傾向KTS

我另一個 post 問過KTS vs 沙呂,好多回覆是傾向沙呂

但我剛睇過新油天的升中,成績也好好,比沙呂更好

sunshineB 發表於 19-7-11 09:47
呢個post d回覆好似傾向KTS

我另一個 post 問過KTS vs 沙呂,好多回覆是傾向沙呂
係 油尖旺 BAND 1 男仔, 入唔到 九華, 入唔到 伊中 ... 請問 仲有乜好選 ?

唔好 睇 果 1 個 / 半個 入到 XX 傳統名校 ( e.g. 喇沙, 迦密, etc ), 唔係 年年有, 而且 好多時 係個 小朋友 用自己 住址 抽入.

請問 妳 真係查過 新油天 每年有 幾多個 九華/伊中 位 ?

沙呂 拿住 果 7-9 個 喇沙位 + 1x - 2x 個 沙吕中位 + 大量 沙田 BAND 1 位, 自行/乙1/乙2, 大把 choices, 點會 輸比 新油天.

新油天學術要求不太高,但小朋友讀得很開心。Band 1 男生一般入九華和聖芳濟。Band 1 女生選擇比較少,一般入真光和伊中。真光和伊中學位比較少,可以最後派到band 1尾中學或band 2 中學。

如果少朋友能力強和九華不是你杯茶,直得考慮九龍塘小學。

monkey9654 發表於 19-7-11 02:27
謝謝你的回覆
新油天派位不俗及妹妹 ...

值唔值得為個妹去舖路呢啲case真係好難俾意見。
我睇嘅嘢係再遠少少,不止派得好咁簡單,我想小朋友派得好之餘仲要跟得到,或者跟得好。
如果小朋友有能力入到學術高的學校,一定會俾佢讀,我想佢一升中就接得住,唔想6年後先去追。

記得幾年前因為學生人數減少,QC自行由70+減至40+。到小朋友升中時,情況也可能再次改變,因為考生人數更少。所以,現在不要想太多,就根據自己和小朋友的喜愛好選校。

KTS 的課程雖然深,但老師有跟進,而且升中派位成績亮麗!
如果考到,真的不要錯過!
‹ 上一主題|下一主題