用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旅港vs油真
樓主: POWAHBB
go

旅港vs油真

POWAHBB 發表於 19-7-10 08:06
當天早上填表,選了20位學生在下午4點前面試,5點便收到學校通告收了。
...
叻女!我個人也認為油真好D唯一係要孖辮或短髮造型六年

POWAHBB 發表於 19-7-10 08:06
當天早上填表,選了20位學生在下午4點前面試,5點便收到學校通告收了。
...
叻女呀..... 我地學校嘅小朋友真係好強

bettyay 發表於 19-7-10 08:39
叻女!我個人也認為油真好D唯一係要孖辮或短髮造型六年

阿女為了可以入女校話無問題

gigayan 發表於 19-7-10 11:29
叻女呀..... 我地學校嘅小朋友真係好強

個個都人見人愛,表現充滿信心

POWAHBB 發表於 19-7-10 16:06
阿女為了可以入女校話無問題
唓, 阿女想入女校就無問題啦! 交通又便利, 係套校服惡頂D啫。

POWAHBB 發表於 19-7-9 22:02
但老師說旅港比較好

感覺我地學校對油真麻麻....自行時我有問過油真,但老師好快咁話唔好

gigayan 發表於 19-7-10 23:52
感覺我地學校對油真麻麻....自行時我有問過油真,但老師好快咁話唔好

對,老師曾經說過黃笏南比油真好,叫家長自行不要揀

回覆樓主:

老師有比理由嗎?有實際數據支持嗎?

ilmsc 發表於 19-7-11 00:27
老師有比理由嗎?有實際數據支持嗎?

沒有呀,只是在自行填表時比意見

回覆樓主:

所以,究竟老師是係講「因為黃比較易入所以比真好」,還是「黃是男女校比真好」或其他原因,根本都沒有說清楚就比意見家長,老師也有可能因家長有其獨特原因而比意見。

所以要了解清楚「xx比xx好」的代表什麼,尤其是用來決定了女前途,比意見要謹慎,聽意見要冷靜。

POWAHBB 發表於 19-7-9 17:27
以DSE成績,旅港和油真那間比較好?

兩間整體差不多,油真DSE中文會好DD,而且油真英文科出名教得幾好。其實兩間差不多下係好好揀,按孩子喜歡選擇吧!

回覆 CXM軒媽2007 的帖子

YmOra 發表於 19-7-11 08:20
兩間整體差不多,油真DSE中文會好DD,而且油真英文科出名教得幾好。其實兩間差不多下係好好揀,按孩 ...

將個波交給她,我要做的已經做完

ilmsc 發表於 19-7-11 06:52
所以,究竟老師是係講「因為黃比較易入所以比真好」,還是「黃是男女校比真好」或其他原因,根本都沒有說清 ...

自己要再做資料搜集、按照女兒性格特質再決定