用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F6,想插班轉校,轉那家學校比較好?
樓主: 花花寶寶
go

F6,想插班轉校,轉那家學校比較好? [複製鏈接]

其實中六仲留班真係有啲浪費時間,雖然話學校好似比個機會學生,但某程度上學校都係怕你影響佢地DSE成績 ,好現實  

回覆樓主:

是留中五吧,讀好點未嘗不好。而且再下一年先考,人數又小些

王家爸爸    發表於 19-8-9 09:24

花花寶寶 發表於 19-7-18 09:44
我女都決定退學,唔想留級,因她在這學校讀得唔開心.

其實留級未必係壞事, 再打好個底,  放下面子呢關先最難.   

回覆 junechow38 的帖子

現在報了遵理,考完DSE後,安排到外地升學.

回覆 花花寶寶 的帖子

[size=1.25em]亞仔F4下學期成績都不好, 學校要佢留班,亞仔都係唔想浪費時間, 都有考慮過遵理....你依家報咗邊區既遵理呀?  考完DSE計劃去邊個國家留學呀?  我都諗梗比亞仔出國, 但係未有IDEA, 所以想週圍探下路先.

報了旺角遵理.外國考慮澳洲升學.
朋友剛去了馬來西亞回來,說在新山那裡今年9月會有很多外國名牌大學分校進註.
或可以考慮一下去馬來西亞升學.

馬來西亞(新山)大學區有ASTON UNIVERSITY ,BIRMINGHAM  
                                         UNIVERSITY BIRMINGHAM ,
                                         KINGSTON UNIVERSITY LONDON 等英國及澳洲大學分校,學費比去當地讀便宜很多.

我現在都在了解當中.

花花寶寶 發表於 19-8-15 14:58

報了旺角遵理.外國考慮澳洲升學.
可以分享一下嗎?

熱血勳章

如果經濟能力許可,可以去一年美國做交流生,然後等到夠18歲再入Community College.

我有親戚讀完CC再上UC Davis
‹ 上一主題|下一主題