用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 今年師姐派成點?
樓主: XDXD3
go

今年師姐派成點?

goodfitbb 發表於 19-7-11 20:59
我諗冇填自己學校乙一嘅唔會周圍同人講。。。

又係喎
我成日諗,級10-20都係邊沿人,外闖又好似未夠實力同人fight, 入返書院又好似唔甘心。但大抽獎係,就算你係band 1頭,都要睇隨機號碼,所以唔填聖家好似唔太安全。
有無過來人可以分享下應該點做最好?

ATMW227 發表於 19-7-11 15:30
回覆 十分鐘 的帖子

如以學校計算方法即60人是BAND 1 & 2 ,每年大約都有1X人外闖成功,所以書院正常曷有足 ...
另一數據想知,若band 2 妹妹大抽獎乙一放書院,但不幸抽唔中,之後再去書院叩門,有冇機會收翻呢?

funggi 發表於 19-7-11 15:02
謝謝你回覆先,係老師叫佢地揀呢間定已選左書院派唔到就跌左呢間?

潔心係黃大仙區, 2017-2019 年度九龍城配額有5個位
早几年開始有師姐家長開留意到这校, 再留傳給小師妹們
佢地都覺得學術校風都比德蘭还要好

apple1990 發表於 19-7-12 08:34
另一數據想知,若band 2 妹妹大抽獎乙一放書院,但不幸抽唔中,之後再去書院叩門,有冇機會收翻呢? ...
依几年B2生唔中的,
暫時都沒聽聞到有一個能叩入書院

TwinWong 發表於 19-7-12 09:09
依几年B2生唔中的,
暫時都沒聽聞到有一個能叩入書院
這樣就真係睇彩數!咁這些band 2 妹妹又會上哪些中學呢?

apple1990 發表於 19-7-12 09:21
這樣就真係睇彩數!咁這些band 2 妹妹又會上哪些中學呢?

家長無再講
但派位前夕個家長會
老師就有寫黑板,
有學生派胡兆熾, 彭學高

回覆 apple1990 的帖子

校長稱只要自行和乙一有填書院,學校會幫手

回覆 XDXD3 的帖子

以我估計,級10-20不是邊沿人,外闖有一定實力,以今年派位睇,估計AROUND 頭40名在全港應都是BAND 1 組別(雖然學校只評1-30名是BAND 1),因見AROUND 40名內今年都有同學成功自行入到更好的BAND 1 中學,所以聖家實力不弱

我覺聖家的確是一間進可攻退可守的好學校,自行1你可以選1間更好的中學,自行2就睇你是否CONFIRM是BAND 1 生而決定,到了大抽獎時只要乙一填書院已好安全(明年開始會在3月尾公佈自行結果,家長更加可以安心去填大抽獎)

apple1990    發表於 19-7-12 11:12

ATMW227 發表於 19-7-12 10:32

我覺聖家的確是一間進可攻退可守的好學校,自行1你可以選1間更好的中學,自行2就睇你是否 ...

謝謝詳細解答!

ATMW227 發表於 19-7-12 10:13

以我估計,級10-20不是邊沿人,外闖有一定實力,以今年派位睇,估計AROUND 頭40名在全港應 ...
好好的參考 ,明年到我囡囡了。😉

以我估計,級10-20不是邊沿人,外闖有一定實力,以今年派位睇,估計AROUND 頭40名在全港應 ...
請問妳囡囡是今年升中嗎?學校保守計banding

回覆 bvbb 的帖子

以我知道學校全級約90人, 1-30 BAND 1 , 31-45 BAND 2A , 46-60 BAND 2B ,其他BAND 3 (根教育署把全港除3分3個BANDING)

級10-20,沒有什麼獎項,面試表現估計不會太差但又不是outstanding,多唔多呢類自行外闖成功例子?

九龍塘果邊無咩消息出。
其實二間聖家之間係點樣關係?互相競爭直屬位?姐妹校?分校?

我知係上下午校分出去。但會唔會似雙兆咁,二間津校,已分拆,其實無咩關係,自己打理自己果間

十分鐘 發表於 19-7-12 13:51
九龍塘果邊無咩消息出。
其實二間聖家之間係點樣關係?互相競爭直屬位?姐妹校?分校?
...
只係同一辦學團體,運作完全獨立。情況跟st. Mary 聖心與聖家關係一樣

apple1990 發表於 19-7-12 14:34
只係同一辦學團體,運作完全獨立。情況跟st. Mary 聖心與聖家關係一樣

謝謝,咁明白了

XDXD3 發表於 19-7-11 00:12
Tks. 一班有無約2/3上返書院?

我女果班有

傻妹 發表於 19-7-12 21:33
我女果班有
是否全部 band 2 妺妹都可以升翻上書院呢?