用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教 3歲半男仔學串字
go

請教 3歲半男仔學串字

三個字嘅生字開始串起

但如果for 閱讀

認sight words 更好

要知小朋友係咪真係認到個生字,其實最好冇圖

因為你分唔到佢真係識apple 呢個字

定佢知道呢個係蘋果,英文係apple

我覺得不如讀多啲故事書,增加佢學習興趣先。讀得多,小朋友唔識串,都可以認得啲字。3歲半我覺得都尚早,比啲時間。加油!!

tyson715 發表於 19-7-11 23:20
我覺得不如讀多啲故事書,增加佢學習興趣先。讀得多,小朋友唔識串,都可以認得啲字。3歲半我覺得都尚早, ...

我也同意,我從不教女兒串字,只看書,現在初小,秒速溫習默書,她是夠讀音拼字,有時串錯就會説聽錯。

Cheeselover 發表於 19-7-12 09:13
我也同意,我從不教女兒串字,只看書,現在初小,秒速溫習默書,她是夠讀音拼字,有時串錯就會説聽錯。
...

有沒有另外學phonics?

annie133 發表於 19-7-27 05:21
有沒有另外學phonics?

有,學了兩年,初一便停了,她已掌握技巧,只要多實踐便可以,平時多聽多閲讀,不要追求口音,香港人就是香港音,沒必要邯鄲學步。

Cheeselover 發表於 19-7-29 09:13
有,學了兩年,初一便停了,她已掌握技巧,只要多實踐便可以,平時多聽多閲讀,不要追求口音,香港人就是 ...

學左phonics 自然會串及讀

回覆 picalo 的帖子

串字為咩? 為考starters? 為可以寫英文信給你? 3歲半係K1, 教署都未建議寫字. 當然你可以教阿仔先, 但係"聽說讀寫"中寫係最後自有原因。
如果非為K3前考完flyers, 真係唔駛心急串字. 你依家閃阿仔學串字係事倍功未必有半. 因為你閃佢係用圖像記憶法,但串字其中一個有效既方法係用拼音, 唔係唔可以用記來串字, 但你明明學緊phonics, 何必唔跟phonics既方法?!

小小分享,小女3歲半開始學phonics, 學左年半, K1三月開始睇ORT, 到暑假睇L4-5, 依家5歲已經睇完L9, 開始睇early reader, 我每本ORT係最初自己讀(read aloud)一次比佢聽, 隔日叫佢讀返一次比我聽. 到L7開始就直接叫佢讀出來, 唔識既生字我先教個拼音、讀音同意思。

phonics 叫做學得7788, 但串字一樣唔掂. 因為1) 佢好耳性,原來睇到個字既讀音再望住隻字就記得點讀,唔係用phonics decode個字。2) 跟聽說讀寫,所以小串字. 係最近練多D先有進度。

我經驗係我女靠我讀出聲或用點讀筆來記個字係好快令佢大量閱讀同理解亦好好, 但係阿女既英文發音唔準確亦唔靚, 因為佢唔係靠phonics咁拆出來, 唔會留意到生字好subtle的發音分別, 特別係R, L.

當然每個小朋友學習需要同方法不一, 但咁早用圖像記憶去記英文串字唔係一個好有效益既方法。

annie133 發表於 19-7-29 10:15
學左phonics 自然會串及讀

我沒有刻意訓練小女串字和朗讀,平時串字只為默書,而她又不愛朗讀,當初學phonics不過是不想她在家無聊。你問我她學會什麼,嘻嘻,我也不清楚,總之,我不費神在她的默書和會話上便是。

babycatrina 發表於 19-7-29 23:02

串字為咩? 為考starters? 為可以寫英文信給你? 3歲半係K1, 教署都未建議寫字. 當然你 ...

我冇叫佢串字
我叫佢認sight words for reading

picalo 發表於 19-7-30 09:31
我冇叫佢串字
我叫佢認sight words for reading

Sorry, 我以為你係樓主

串字為咩? 為考starters? 為可以寫英文信給你? 3歲半係K1, 教署都未建議寫字. 當然你 ...

Mind to share where to learn phonics? Thanks

Mie1107 發表於 19-7-30 23:33
Mind to share where to learn phonics? Thanks
都係大路RWI, miniminds, phonicsland. 三間都去過, 針對唔同需要.

回覆樓主:

3歲半要串字既目的是什麼?

我個小朋友9月升小一,自己睇到ORT stage 9, 我都唔會叫佢串字。掉返轉,中文睇緊橋樑書,但我都唔會叫佢默中文字。

babycatrina 發表於 19-7-31 01:59
都係大路RWI, miniminds, phonicsland. 三間都去過, 針對唔同需要.

請問 miniminds 你評價如何?我都想去呢度學

回覆 thomascranky 的帖子

係miniminds學了一年, phonics課程設計唔深, 但教到基本blending, 到K2就要默sight words, 可以好快上手做簡單comprehension 同寫句子, 但phonics decode基礎唔夠. 唔會令到學生可以靠phonics 拼番個生字出來. 所以轉去phonicsland.
如果父母跟到phonics, 有方法幫小朋友spelling, 咁miniminds係OK既. 佢既強項係Writing.

我女大致上跟你個女差不多,3-4歲已可以自行朗讀ORT level 5,識phonic,亦可自行拼讀出首次接觸的品牌名。但現階段我唔覺得識phonic跟串字有太大關係。因我女都是不能串字。可能升上到小一後,對串字意識較強時,phonic才能發揮出協助串字的功效。

littlemaopig 發表於 19-8-1 15:41
我女大致上跟你個女差不多,3-4歲已可以自行朗讀ORT level 5,識phonic,亦可自行拼讀出首次接觸的品牌名。 ...

就算識phonics都要用phonics rules練串字,但我相信會易上手好多。

一齊加油!

回覆 babycatrina 的帖子

我都同意佢地強項係writing.