用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣思博幼稚園被入禀清盤
go

荃灣思博幼稚園被入禀清盤 [複製鏈接]

3    0    0    0

已經係幾年前的新聞,現在學校運作正常呀

2017年的old news,好心樓主唔好亂分享。

How about this? From HK Golden Forum...這所幼稚園超多負評... 你點睇?

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=6657550&page=1

回覆 Sandy_Story 的帖子

呢個post 都係好幾年前的,請問你是否對思博有興趣定有何原因出此post? 利申我大仔是思博今年的畢業生,佢十分喜歡學校,我和先生都感到校長、主任和老師們真心教導學生,所以細仔今年亦會入讀思博,我們真心放心讓自己的小朋友讀思博,請你不要再用舊聞出post影響其他家長對學校的觀感,謝謝﹗

我相信我們作為家長,一定希望自己心愛的子女能入讀一所尊重教育、可靠、安全、有誠信、有愛心的幼稚園,因為這對他們的長遠發展至為重要。HK01的報導是在2017年8月(還未到兩年)。這年多時間未見有管理層變動,會否用同樣作風處事也不可排除。
家長們為子女選學校時當然要了解學校的背景及過去行為及表現,無論新聞或舊聞,我相信也有其參考價值。否則我們為何要到這討論區互相交流呢。
的確市面上存在著許多學店(我並非說是這所學校,請勿對號入座),當教育為一門生意。大家會讓你們的孩子入讀嗎?

樓主並非用家,用一d過期新聞嚟討論一間學校,是否公平呢? 對於一d在該學校用心教學的老師,公平嗎?

樓主你似乎不是真心對思博有興趣但不停出post 攻擊學校,請問你為何不用時間發問有關你真心有興趣的幼稚園呢﹖我大仔就算已畢業仍常常唱思博校歌,對我說掛念老師和學校,因為佢真心喜歡思博,作為家長我真心覺得小朋友親身感受到學校的好才會有這樣的行為,請樓主你有時間多關心你真正心儀的學校,另外思博包括在校教導老師們公平一點好嗎﹖謝謝﹗

Interview當日對學校的印象麻麻,校長不斷解釋自己學校被人攻擊。In過咁多間都無試過咁樣

我細仔今年將讀思博N班,有出席面試時舉行的校長講座,並沒有聽到校長提過什麼"攻擊",請不要換身份再抨擊學校,如果你問思博今年所有畢業生的家長,對學校感想一定全部是正面的,校長重視所有學生,因材施教,有任何問題一定幫助解答,作為家長見到有人無故抨擊學校,實在為學校感到不公平。

又係新accout出post,又回應。好無聊吖。

piglover 發表於 19-7-12 22:32
又係新accout出post,又回應。好無聊吖。

係喎,一到開學前又嚟,都幾得閒

請理性討論,不要看到不合自已觀點的評論便亂扣帽子。

又拎舊新聞出嚟,你都幾憎間學校。你係唔係前職員。

囝囝剛剛完成思博幼稚園的N班,喺呢一年黎透過與老師的交談及小朋友好鍾意返學, 感受到老師好有愛心, 會因才施教, 讀過思博幼稚園的家長就會明白, 事實勝於雄辯。

我家姐囝囝都係思博學生!本來佢係讀綠楊,但讀得唔開心,下半年轉左讀思博!現在日日都想返學,佢好開心!我亦都接送過家姐囝囝,覺得校長老師都非常好有愛心,就帶我囡囡一齊入學校等放學,老師們都有同囡囡玩!重點佢地有收特殊學生,係好共融既學校,出名入到好學校既幼稚園!

Sandy_Story 發表於 19-7-10 18:38
我相信我們作為家長,一定希望自己心愛的子女能入讀一所尊重教育、可靠、安全、有誠信、有愛心的幼稚園,因 ...

我係一個住喺荃灣,今年幫小朋友揾幼稚園嘅家長,所以我都了解過各幼稚園嘅情況。我覺得樓主講嘅好合理,亦講出我地嘅擔心。好嘅唔好嘅事我地都想知,唔需要一見到有人俾負評,就話人地惡意中傷。

睇番個報導,重點係當時嘅管理人,(亦即係同樣现在呢班管理人), 佢地一早知道學校要清盤,粒聲唔出,繼續收生,完全冇通知老師同家長,對家長,對小朋友係不負責任。

再睇番間學校學生人數,比两年前仲少,但同區另一啲幼稚園,學生人數反而越來越多。學校收入少左,入不敷支,會唔會再重施故技,又黎一次清盤,又繼續收生收錢,又唔話俾家長知,最终受害嘅咪又係我地家長。

Agree, 年年都見佢出同一新聞, 然後不停用唔同 account 攻擊學校, 都過左咁耐仲未放低 ...

ansleycheung 發表於 19-9-2 10:38

Agree, 年年都見佢出同一新聞, 然後不停用唔同 account 攻擊學校, 都過左咁耐仲 ...

其實,你地唔知她真身咩。她之前上曬報紙,名人嚟。

回覆樓主:

高院判咗 清盤問題應該已解決

"X is Queen's Education Ltd and Y is Swindon Education Ltd. Both are named in earlier Gazette notices with the case numbers. They operated a kindergarten and are being wound up on the grounds of insolvency, although their only creditors are their 2 shareholders, according to the judgment. The Court approves the sale of the assets so that the kindergarten can continue operation under new ownership from 1-Sep-2017."

https://webb-site.com/dbpub/articles.asp?p=1892205

https://webb-site.com/dbpub/articles.asp?p=1479072

https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/ju/ju_frame.jsp?DIS=111515&currpage=T

http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20172123/s620172123p3.pdf
‹ 上一主題|下一主題