用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019/2020 升中派位分享 (及統計 #10)
樓主: 2jkidsfather
go

2019/2020 升中派位分享 (及統計 #10)  

pccw2017 發表於 19-7-9 17:52
自一: 皇仁
自二: 英皇
甲一: 張祝珊

特登入post找你的

恭喜、恭喜 !
終於可以鬆一口氣, 睡得安樂了, 祝你兒 人生美滿、 前程似錦。

yovin 發表於 19-7-9 21:02
特登入post找你的

恭喜、恭喜 !

謝謝你!

dcsir 發表於 19-7-9 18:28
自一: 喇沙
自二: 曾肇添
甲一: 皇仁
So good, so lucky!

Find yourself in:

粗略小統計

pccw2017 發表於 19-7-9 17:52
自一: 皇仁
自二: 英皇
甲一: 張祝珊
You are also lucky.

Check it out:

粗略小統計

chelsea_ying 發表於 19-7-9 15:46
最好加多一個數據,級ranking,會更加有對比意義,可以reflect到晤同ranking的小朋友,志願可以點樣報,給 ...
Good suggestion!
但不知大家是否願意透露級ranking

2jkidsfather 發表於 19-7-9 22:45
You are also lucky.
當日In完KC, 阿仔已經話有信心KC會收佢.

pccw2017 發表於 19-7-9 23:03
當日In完KC, 阿仔已經話有信心KC會收佢.
有自信

回覆 pccw2017 的帖子

恭喜恭喜, 實力加信心 !!!

可喜可賀 👏🎊

恭喜大家!可以總括一下小朋友升中經驗,大家認為邊樣重要些呢?

學術成績》面試表現〉課外活動獎項

屯門區
自一:馬中
自二:—-

甲一:馬中
甲二:—-

乙一:馬中
乙二:屯官
乙三:南屯官

派馬中

因為女女非馬不嫁, 之前都好驚會好失望, 現在真係放下心頭大石,
恭喜大家既同時, 為其他叩門既父母,小朋友打氣!!! 不要氣餒, 仍有機會的!!! 加油加油!!!!

suzuki12 發表於 19-7-10 09:41
恭喜大家!可以總括一下小朋友升中經驗,大家認為邊樣重要些呢?

學術成績》面試表現〉課外活動獎項

個人認為,孩子的"學術成績"最重要。不過,隨着出生率上升,呈分試中英數常取AAAA嘅人亦會上升,响大家成績條件相同之下,那麼面試表現和課外活動獎項可能就成為決定性指標了。

CXM軒媽2007 發表於 19-7-9 17:29
自一  喇沙
自二  旅港
甲一  伊官
少少分享:
乙二乙三呢兩間非乙一不可,咁擺法會浪費左乙二乙三,除非對自行信心十足(我相信都是吧)

IYY 發表於 19-7-10 01:26

恭喜恭喜, 實力加信心 !!!

謝謝

greenapple1093 發表於 19-7-10 06:41

可喜可賀 👏🎊

謝謝

cloudcloudrobot 發表於 19-7-10 10:21
少少分享:
乙二乙三呢兩間非乙一不可,咁擺法會浪費左乙二乙三,除非對自行信心十足(我相信都是吧)
...
我都知乙二 三係浪費,因我住呢三間附近幾分鐘路程,同一banding其他係九龍城需要搭車,實在唔想捨近求遠,除非係超級好學校就優先考慮搭車返,打定輸數如入唔到前三叩回旅港,再次一D丘中或陳中,旅港自行同派位都有選佢夠誠意同自行in時應該表現唔算差,阿仔成績唔算邊緣同校外獎項多又係資優學苑學生,雖然叩未必一定入,有曬心裡準備,點都好過幼升小咁差運氣!

annielui 發表於 19-7-10 10:09
屯門區
自一:馬中
自二:—-

Congratulations!

Thank you for your sharing!!

You may check it:

粗略小統計

回覆 2jkidsfather 的帖子

Thanks a lot....

CXM軒媽2007 發表於 19-7-10 11:47
我都知乙二 三係浪費,因我住呢三間附近幾分鐘路程,同一banding其他係九龍城需要搭車,實在唔想捨近求遠, ...

我同你一樣,呢三間好近距離,係迦密遠少少,要搭車的不太想,我地應該住附近,又係同學仔了

我猜我孩子成績介乎B1 及B2自一: 聖鄧
自二: 高主教
甲一: 聖鄧
甲二: 高主教
乙一: 聖鄧
乙二: 高主教

結果: 聖鄧

不知他是那一階段入的。
他呈一很差(讀書以來最差-中下),呈二名次升了一半,呈三全A,面試極滿意(他自己說的)他說有小朋友很害怕不出聲,也有小朋友很多說話,他就邀請不出聲的小朋友發表意見,希望他們能表現一下自己,因為不出聲一定不行。

poohsan    發表於 19-7-29 15:39
2jkidsfather    發表於 19-7-10 18:43