用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs St Peter
go

SFA vs St Peter  

男仔!學術應該Ok! 但好怕SFA讀得唔好 (SFA太多勁人,好難突出)!叩到St Peter,覺得呢間津校學術來講都ok,好似無咁大壓力,但Net 11 Vand1位不足係最大問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

津校同私校最大分享係能力分佈,津校乜人都有,而私小就能力較接近

band 1 率,st peter 都唔錯,所以都係谷成績嘅學校
响兩間要生存,都唔好太重視名次,特別係SFA,其實男孩子讀書較唔重視名次,無乜所謂,考5x 都入到st jo,所以點解要成績突出呢?
恐龍家

小曳人 發表於 19-7-9 06:39
津校同私校最大分享後能力分佈,津校乜人都有,而私小就能力較接近

band 1 率,st peter 都唔錯,所以都係 ...

喺SFA谷六年,我怕我仔唔得,做媽媽我亦都怕攪唔掂,希望試下中途插下其他有龍學校,所以唔係想喺當中成績突出,但如果成績無咁上下點有機會插其他學校!
但讀聖彼得就唸住讀足六年就算(因為自我感覺聖彼得學術應該無SFA咁難跟)。但喺聖彼得要中學入Band 1係咪真係好難?有人話Net 11 Band1位只有80個比大家爭,有機會Band1成績都入唔到Band1學校?

回覆樓主:

醒目開學勳章 貢獻勳章

Siup99 發表於 19-7-9 08:20
喺SFA谷六年,我怕我仔唔得,做媽媽我亦都怕攪唔掂,希望試下中途插下其他有龍學校,所以唔係想喺當中成績 ...
今年有SFA人插wkf,好似要級50內先有筆試
所以,你成績唔夠好,都無可能插班,考得5x,不如等到中學入st jo!

至於 st peter,只可以話,如果你對st louis  滿意的話,就揀st peter,呢間likely 會係安全網 (provide that 你底子本身唔錯)
但你要有心理預備 workload st peter 唔會比SFA少
可能讀得仲辛苦

恐龍家

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

小曳人 發表於 19-7-9 09:31
所以,你成績唔夠好,都無可能插班,考得5x,不如等到中學入st jo ...

但SFA課程唔係深好多,仲難跟?

小曳人 發表於 19-7-9 09:31
所以,你成績唔夠好,都無可能插班,考得5x,不如等到中學入st jo ...

錯了,今年SFA 50都入不到SJC

回覆樓主:

del...

回覆樓主:

St Peters 今年派位好好喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

Siup99 發表於 19-7-9 09:59
但SFA課程唔係深好多,仲難跟?

你考到,就即係學校相信你孩子有能力一個人點可能無附出就有成果? 係可能頭一年响St peter 嘅野你孩子已經識,而SFA就要幾乎全新,但之後,咪又係差唔多~
愛學習係動物嘅天性,怕難係好多時長大後先會出現
但如果你真係覺得st peter會輕鬆d嘅,無所謂,成績都好好
不過提多句,SFA小一起已教孩子自己顧自己,唔好要家長跟
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

deleted
恐龍家

回覆 IloveJJ 的帖子

很好。請問,我有否記錯,近兩三年不見有皇仁?
另,「聖若瑟英文書院」排咁前,應該是「聖若瑟書院」,而非「聖若瑟英文中學」吧?

小曳人 發表於 19-7-9 11:13
你考到,就即係學校相信你孩子有能力一個人點可能無附出就有成果? 係可能頭一年响St peter 嘅野你孩子已 ...

Thanks(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

manmonster 發表於 19-7-9 11:27
回覆 IloveJJ 的帖子

很好。請問,我有否記錯,近兩三年不見有皇仁?
另,「聖若瑟英文書院」排咁前,應該是「聖若瑟書院」,而非「聖若瑟英文中學」吧?

邊度見到「聖若瑟英文書院」?

我見到st Joseph's College 喎~  聖若瑟書院

至於皇仁,今年有2個,响Boys 另一張ppt
恐龍家

回覆樓主:

今年感覺Peter仔唔差過SFA

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 19-7-9 11:44
但係我識既 SFA家長都係自己跟,或者去補習喎!
因為家長唔放手,或者覺得唔可以放手
SFA已經好好,我仔轉校時,老師同家長講:你唔好以為佢地好大,其實仲好BB,所以唔好諗住放手呀!

淨係呢句,已經覺得天與地!起碼學校有幫孩子過度、成長,包容當中嘅錯
而其他學校,就開到口話唔好放手!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

可能我直接問 IloveJJ,便誤以為其他人知道我是在問 St Peter。如果我直接問你,都會假設其他人知,我是在問 SFA。引起大家誤會了。