用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 幫子女選科
go

幫子女選科

poly物理治療 定 hku bachelor of Science好?  

回覆 caseylai 的帖子

大部分人既選擇應該係Poly physiotherapy , 收生分數高過 hku science 好多, 你是已有 offer 定 等明天 DSE 放榜?

lovenature 發表於 19-7-9 07:16

大部分人既選擇應該係Poly physiotherapy , 收生分數高過 hku science 好多, 你是已 ...

兩個都有offer呀,但讀bachelor of science通常出來做咩架?個女麻麻物理治癒(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

給她自己揀,讀自己興趣

caseylai 發表於 19-7-9 07:52
兩個都有offer呀,但讀bachelor of science通常出來做咩架?個女麻麻物理治癒(emoji)(emoji)‍♀️(emoji) ...
我會比較: "冇興趣"還是"討厭", 要詳細了解两邊,不單單只比較大學課程,也要比較日後工作,還有現實嘅薪金,career path....因為上面两科在收生成績有些距離,也代表某些指標.

不過有些奇怪,要是麻麻物理治療,那為何報呢?

理工三寶,唔報唔知自己好?

回覆 ilyrd 的帖子

我唸住叫佢咩都試下嘛. 初頭佢無咁反感. 之後佢話唔想幫人「按摩」wor無佢咁好氣

caseylai 發表於 19-7-9 11:19

我唸住叫佢咩都試下嘛. 初頭佢無咁反感. 之後佢話唔想幫人「按摩」wor無佢咁好 ...
嗱,咁佢要知道職業做"按摩"同做"物理治療"係好唔同. 你同亞女要去睇下了解下两者工作, 我唔識呢两行,但我比人做過."物理治療"而家好多時隊部機同你做,唔使全程按摩.

咁佢有無了解bachelor of science出路? 她是今年DSE ? 咁快有offer? 如果物理治療都收, 分數應該不會太低, 可以有更多選擇.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

應該是non-Jupas

caseylai 發表於 19-7-9 11:19

我唸住叫佢咩都試下嘛. 初頭佢無咁反感. 之後佢話唔想幫人「按摩」wor無佢咁好 ...

咁都有offer?POLY JUPAS 係咪唔駛interview?

如果你個女咁答,佢對呢個學科真係一D都唔了解,揀得報讀,之前係咪應該要清楚下呢個科目,唔係因為佢成績夠,又熱門就報。
我知poly 都有攪one day program 或資訊比想報讀的學生。

既然你個女講,就勸佢唔好勉強,大把有心有熱誠的學生排緊隊!

soon 發表於 19-7-9 17:02
咁都有offer?POLY JUPAS 係咪唔駛interview?

如果你個女咁答,佢對呢個學科真係一D都唔了解,揀得報讀 ...
對呀, 醫療科目如果無熱誠及愛心耐性, 將來工作會好辛苦!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

提提佢仲要接觸"痰"!

感謝各位既意見同個女再傾左下,都咁大個人啦,最後都係決定俾個決定權佢尊重佢既決定

回覆 estherwongg 的帖子

Which program your daughter finally choose?

理工三寶通常收咩成績? 收入成績約=HKU什麼科?

回覆樓主:

radiography

medium 4,5,5**,5*,5,5,5

hku 相類分數
archutectural studies, surveying, landscape studies, asset management (如有M1/M2), speech and hearing , biomedical engineering

不高x,不屈就

回覆樓主:

physiotherapy

mediun 4,5,5*,5,5*,5*,5*,5

quantitative finance, pharmacy+其他radiography都可以相碰既科目

回覆樓主:

occupational therapy

medium 5*,5**,4,5*,5,4

llb+BSocSc, biomedical sciences, llb, llb+bA,  quantitative finance, + radiography所有可以相碰既科目