用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考NURSING / 教師請教
go

考NURSING / 教師請教

我個仔今年中五, 出年DSE, 成績中上小小, 以佢現在FINAL EXAM來睇估計佢BEST 5 20-22分 , 佢額外選修BIO AND BAFS , 我地本身想選擇BIO TECH , 但聽人講出路唔太廣 , 可能要SAEL 器材 , 我地又唔想 , 所以而家要重新諗下 , 我想知男護士難唔難做或難唔難考到 , 我見一D私家醫院會有護士課程 , 例如養和 , 仁安 , 門檻會比較低小小 , 但如果係私家醫院讀個護士資格出面認唔認可呢 ? 另一選擇做中學教師 , 但唔知要咩條件及點考 , 求指導

醒目開學勳章 王國長老

護士學校(如養和, ST TERESA)果d係登記護士課程(EN)

大學果d係註冊護士課程 (RN) (你去www.jupas.edu.hk search "NURSING"就有選擇, 非JUPAS亦有自資課程如明愛)

兩個都係認可, 但係唔同工種唔同pay, 門檻唔同好正常, 要睇清楚

至於想教書, 最一條心就讀bechalor of education教育學位, 揀自己想讀嘅讀 (你去www.jupas.edu.hk search "BEd"就有選擇), 一畢業已有資格教書

亦有人先讀完first degree (咩都得), 再讀一年Pgde (postgraduate diploma in education)以取得教師資格, 由於不是本科生課程, JUPAS無的, 你GOOGLE就見到各大院校有資料, 不過留意PGDE都幾多人爭的

回覆樓主:

呢個分應該入唔到三大Degree 護校, 除非搏私大護校啦。

至於教書,可能仲容易入教大。

老實講,好睇阿仔興趣,及怕唔怕辛苦,驚唔驚血,及骯髒啦。

ron_poon 發表於 19-7-8 13:23
我個仔今年中五, 出年DSE, 成績中上小小, 以佢現在FINAL EXAM來睇估計佢BEST 5 20-22分 , 佢額外選修BIO AN ...

你囝同我囡差不多, 分數未必入到3大 nursing, 又唔想OU放 Band A。 好頭痕, 仲未交 Jupas !

我想問下明愛, 東華 SSSDP nursing 畢業後都是認可註冊護士嗎?  呢D可能放Band B 有冇機會呢?

belle_lau 發表於 19-7-11 00:59
呢個分應該入唔到三大Degree 護校, 除非搏私大護校啦。

至於教書,可能仲容易入教大。
教大好多科都係收好少位, 有D只得20多個位, 就算同分都爭崩頭。驚 side 左 band A quota

bestwish 發表於 19-12-2 17:44
你囝同我囡差不多, 分數未必入到3大 nursing, 又唔想OU放 Band A。 好頭痕, 仲未交 Jupas !

我想問下明愛 ...
東華nursing 畢業係註冊護士, 我想東華比明愛好, 其實OU都吾差

請問讀港大教育系出路是否好過教院呢?我見港大有三個課程也是修教育加英文,不知分別。

chrischeung 發表於 20-2-10 13:50
請問讀港大教育系出路是否好過教院呢?我見港大有三個課程也是修教育加英文,不知分別。 ...
港大教育系,同教大教育系讀完之後都可以做教師。分別在於兩者收生分數,港大一定要較高分先入到。而且兩間學校的名氣都有分別,港大畢業競爭力高d。

護士比較易揾工。近年中學教師極難入職,band 1 中學校長更會睇埋公開試成績。讀個教育學位不難,但出來只能做TA,合約制,表現好才有機會轉為教師,你能接受嗎?

脹爆寶 發表於 20-5-8 23:36
我自己讀緊東華yr1 放band b唔怕無機會 我當時都係將佢放band b 結果連面試都唔洗就入咗 當然前提入唔到ba ...

又真係奇怪,我同學 19分入 ou yr1, 會唔會睇埋中,英,bio成績?

醒目開學勳章 王國長老

Chiusiuwa 發表於 20-5-15 12:27
又真係奇怪,我同學 19分入 ou yr1, 會唔會睇埋中,英,bio成績?

http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?c=C_CFTS&cid=1385194857860&d=Touch&lang=eng&mid=0&pagename=OUHK%2FtcSingPage
聯招選科時, subject weighting是非常非常非常重要的 (重要事講3次)
各院校都有清楚列明計分方法(面試有影響但唔大,除非超級好或超級亂up)
以OU Nursing 為例,show出黎收生分數只係最基本4c+1x, 但幾科理科有較重比重。如a學生最高分elective係中國文學,就會輸俾另一elective為bio的對手,因bio分數係x1.2

醒目開學勳章 王國長老

舊年polyu突然改制,神科突然宣布中文加weighting,家長嘩然因為大失預算(都中六點操得切)。有在場jm話有家長激動到要call醫護,可想而知影響幾大

Charlotte_mom 發表於 20-5-15 16:22
舊年polyu突然改制,神科突然宣布中文加weighting,家長嘩然因為大失預算(都中六點操得切)。有在場jm話有 ...

咩科中文加 weighting

醒目開學勳章 王國長老

Chiusiuwa 發表於 20-5-15 16:31
咩科中文加 weighting

起碼三大神科

Charlotte_mom 發表於 20-5-15 16:22
舊年polyu突然改制,神科突然宣布中文加weighting,家長嘩然因為大失預算(都中六點操得切)。有在場jm話有 ...
我記得呀!我當時都係現場。

醒目開學勳章 王國長老

clarawuwu 發表於 20-5-15 19:58
我記得呀!我當時都係現場。

我都係在ek睇家長講咋(我不在現場亦無本事target神科)
不過突然知道中文加比重,我聽到都「吓」一聲。如果我個仔已籌備多年,我唸我都要call醫護

Charlotte_mom 發表於 20-5-15 20:46
我都係在ek睇家長講咋(我不在現場亦無本事target神科)
不過突然知道中文加比重,我聽到都「吓」一聲。如 ...
我哋係唔知睇咩好,跟同學仔去睇下啦!我都唔記得係家長定同學見暈。
最記得一講完中文加重,全場係嘩左聲。
今年無info day,感覺差好遠咁。

clarawuwu 發表於 20-5-16 17:02
我哋係唔知睇咩好,跟同學仔去睇下啦!我都唔記得係家長定同學見暈。
最記得一講完中文加重,全場係嘩左聲 ...

係咪放射呀, 我當時都喺現場, 我都有嘩一聲