用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
樓主: Ivan媽
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科  

回覆樓主:

我女都是話無sba 的,那只是geog 普通project

tantanmama 發表於 19-7-15 19:01
這文件是2013年的舊文件。2019年Geog根本冇SBA. 你睇睇考評局網頁會有現時的資料。http://www.hkeaa.edu.hk ...
謝謝指正,差d誤導真正用家

王家爸爸 發表於 19-7-15 19:08
如果唔去,有無代替既地方?
詳情唔知⋯只是剛巧班主任是geog 老師,因為要帶高form學生到武漢做 SBA, 不能出席家長會,才知有field trip 去武漢

tantanmama    發表於 19-7-16 10:04

回覆 Ivan媽 的帖子

Good to hear that from you. Hope everything is alright. :)

Ivan媽 發表於 19-7-14 11:51

最後呀仔同科老師傾過,老師亦見到仔有好大決心做化驗師,老 ...
阿仔勇敢踏出一步,主動爭取機會,好希望你仔仔可以達成心願,讀到喜歡科目,祝福你們。

clarawuwu 發表於 19-7-16 14:30
阿仔勇敢踏出一步,主動爭取機會,好希望你仔仔可以達成心願,讀到喜歡科目,祝福你們。 ...

謝謝你們   ,我都希望佢可以讀到佢鍾意嘅化學,亦都希望佢再勤力啲向佢嘅目標前進

clarawuwu    發表於 19-7-16 20:20

小鹿揀學校 發表於 19-7-15 19:54
詳情唔知⋯只是剛巧班主任是geog 老師,因為要帶高form學生到武漢做 SBA, 不能出席家長會,才知有field tri ...
地理無SBA,我女係今年dse生,有修地理,阿仔睇過有信心自修...可惜學校唔肯代報考dse
你女既會否係學校自己要學生故的地理科報告唔計落DSE

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

不可行。

因為你的女兒須經學校、以「日校考生」的身份報考香港中學文憑考試。

1. 一般而言,學校不會為沒有修讀相關選修科的學生,報考相關的文憑試學科。(你的情況是生物)

2. 再者,一般實驗室相關的科目 (包括:物理、化學及生物) 牽涉較特別的校本評核安排。

倘若學校無法為你的女兒安排生物科的校本評核,你的女兒有可能連報考生物科的資格也沒有。

本人建議你與學校作出商討。

唔知樓主兒子 appeal 成功嗎?

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

hi, 請問樓主你亞仔讀到chem嗎?

......