用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
樓主: Ivan媽
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科   [複製鏈接]

回覆樓主:

最後結果如何呢?

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

絶不容易!

moniquechoy 發表於 19-7-14 11:48
最後結果如何呢?

最後呀仔同科老師傾過,老師亦見到仔有好大決心做化驗師,老師話教多個冇問題,好歡迎,但都要過學校嗰關,依家都未知點

Ivan媽 發表於 19-7-14 11:51

最後呀仔同科老師傾過,老師亦見到仔有好大決心做化驗師,老 ...
POLY U 醫療化驗, BEST 5, M: 28.7分,要求都唔低,加油!

王家爸爸 發表於 19-7-10 18:45
我反而諗學校會唔會有苦衷,啞仔食黃蓮,有苦自己知,一間開得嗰16個chem位既,會係嘜學校?大家都心中有數 ...

對你講法好有共嗚,我大仔當年選唔倒phy. 我都覺得好灰心同不值,但時間過去現今回望,呀仔同我講其實當年選唔倒都冇乜大損失,因為佢覺得學校教得麻麻地,同期有修呢科嘅同學 dse 成績亦只是一般。所以到我細仔升中選校時,目標理科我就刻意留意高中選科及學校dse理科成績,否則就算選中學校支援不足真係要靠自己。

winglung 發表於 19-7-10 12:45

而地理無SBA,只要學校肯幫同學報就可以
...
地理有 SBA 架wor…
仲要係好大鑊果隻,要去外地出field 做research 架wor
check 清楚好d…..

小鹿揀學校 發表於 19-7-14 12:44
地理有 SBA 架wor…
仲要係好大鑊果隻,要去外地出field 做research 架wor
check 清楚好d…..

我女學校係去蒲台島,濕地公園做 field trip,  仲要做模型。
我女就係geog嫌多嘢做同背(一共五本書),結果揀咗只須做一份 report, 只須讀三本書嘅economics (因為 chem, phy, M2已幾忙吓)

YolandaTam 發表於 19-7-14 13:13
我女學校係去蒲台島,濕地公園做 field trip,  仲要做模型。
我女就係geog嫌多嘢做同背(一共五本書),結果 ...
我地學校 geography SBA field trip 係去 武漢 !!!!

小鹿揀學校 發表於 19-7-14 13:45
我地學校 geography SBA field trip 係去 武漢 !!!!

嘩嘩嘩     

回覆樓主:

我女都有讀geog 但都是去蒲台島,濕地公園,唔知咩park, 舊區一天遊,又無你地講到咁誇張噃

moniquechoy 發表於 19-7-14 15:57
我女都有讀geog 但都是去蒲台島,濕地公園,唔知咩park, 舊區一天遊,又無你地講到咁誇張噃
...
咁又幾好wor…只需花一天的時間就可以收集夠佔geog dse 15%總分的 SBA 資料…但又似乎簡單容易得不成比例?
.
看看被受熱烈爭議的LS科,SBA佔20%,所用的工時是數以百計的.

回覆樓主:

我說明得不好,那是4天不同的行程。當然回來有些project
要做,但我唔清楚佢做左些咩

October. 發表於 19-7-14 12:09
POLY U 醫療化驗, BEST 5, M: 28.7分,要求都唔低,加油!

東華都有。

LingChiBaBa 發表於 19-7-14 22:33
東華都有。
係啵,醫療化驗低至21分,放射治療更加20分就得,好抵讀。真係唔知理工點解要收咁高分?

回覆 Ivan媽 的帖子

有人認頭就ok
老師權力很大

例如, 學校開會

班老師 有可以決定學生, 是否留班

主科不合格留班, x科, 平均低於40分, 都可以留班

一個老師 , 可以攬2個 同學不留班

而家有老師肯認頭, chem 應安全有得讀

追返bio

而家chem  老師, 同學校講一句就ok

所以, 是向 該科老師求情
如bio 老師

一個正常 學生,CHEM+BIO 或CHEM+PHY, 最好有M1 或M2

因為這樣的組合, 就好似UBER, 俾你周圍走

否則, 人生似綠的, 只能游走在新界
叻極, 都係在井中稱霸

子女如何, 未開底牌, 無人知,  但無左這些科, 我認為前途  是暗淡之兆

如果科科, 計分一樣, 我唔會咁講

香港考大學, 太則重了理科, 對文科生商科生極不公平

套制度係咁, 無法

小鹿揀學校 發表於 19-7-14 18:11
咁又幾好wor…只需花一天的時間就可以收集夠佔geog dse 15%總分的 SBA 資料…但又似乎簡單容易得不成比例?
...
你仔女真的是高中學生? Geog係冇SBA的. DSE Geog只有兩張卷, 卷一75%, 卷二25%.

tantanmama 發表於 19-7-15 18:03
你仔女真的是高中學生? Geog係冇SBA的. DSE Geog只有兩張卷, 卷一75%, 卷二25%.
我仔女真的不是高中學生…將來高中亦冇打算讀 geog..
.
只是無聊八卦到下面個file…如這個file是真的…咁geog應有SBA吧…
.
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/SBA_Info_Sheet-GEOG-1304-C.pdf

小鹿揀學校 發表於 19-7-15 18:16
我仔女真的不是高中學生…將來高中亦冇打算讀 geog..
.
只是無聊八卦到下面個file…如這個file是真的…咁ge ...
這文件是2013年的舊文件。2019年Geog根本冇SBA. 你睇睇考評局網頁會有現時的資料。http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/

小鹿揀學校 發表於 19-7-14 13:45
如果唔去,有無代替既地方?

bforbtec 發表於 19-7-14 23:02
回覆 Ivan媽 的帖子

有人認頭就ok
老師肯認頭,唔係無風險,所以真係有心讀先好,唔係就害咗個好心既老師。
‹ 上一主題|下一主題