用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
樓主: Ivan媽
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科  

moniquechoy 發表於 19-7-8 12:26
流傳說「有chem 在手,天下我有」

不過Chem真係幾難攞好成績……我囡學校b1b,級四成或以上可揀3科,好多學生都在途中drop呢科,而公開試合格率又要睇往績。
而家三大計分,有5或以上有加分,對best5在18~21分既學生黎講,加0.5~1.5既分別會係入唔入到窄門既關鍵。相信呢個加分制,未來都會有其他五大效法?

都明,弱勢學校要整靚DSE學科合格率,首先係唔畀咁多未必攞到高分既學生報讀難科,呢個未必係資源傾斜既問題。我囡學校,如果有學生對某科有興趣,通常會直接搵任教該科的老師傾,如果老師肯收,即係覺得你最少及格有望(因為及格率關乎業績,佢唔會特登搞差自己),咁就算你其他科成績唔靚,都影響不大。如果老師唔肯,咁又好想讀,亦試過有學生情願中三留級一年,打好個底再升。反正,如果全年成績唔及格,補考都唔得,如唔肯drop科,亦只能留級。

喜歡不能單用口講,要畀老師睇到誠意。亦可試吓講數,先畀人旁聽(其他兩科照修),期中試一齊考,如考試成績達到要求,才允許轉科?

學校一定係想學生有動力攞好成績既,但要畀到校方信心,真係唔能夠單用口去爭取。搵校長,至多可彈性處理,叫阿囝畀到決心個老師睇到,老師肯攬,一切好辦。先爭取頭半個學期聽課權先?唔係好辛苦咁爭取到,卻發現原來高中既課程好難明,跟唔到,唔駛一個學期就想放棄,到時仲尷尬?

csy_ma 發表於 19-7-8 13:13
不過Chem真係幾難攞好成績……我囡學校b1b,級四成或以上可揀3科,好多學生都在途中drop呢科,而公開試合 ...

我校反而好少drop chem. 可能個老師比較好。而我女是4C+3C+M2所以讀得都辛苦。

我校而言,中4選科,在中3尾時,會先send 個draft 意願比學校睇,學校根據學生的意願看看是否有足夠老師開班,我女中五,有2班chem 和 2班phy.
而且同csy_ma 所說,都有同學是用誠意要求試讀的,因派班是根據總成績,有些同學因為給文科成績拉低而入唔到,可跟老師商討是否試讀,當然是case by case. 而且這是在派(confirm)前就要做,不是在派後,唔係就好亂了

Ivan媽 發表於 19-7-7 20:36
佢bio同chem分數都唔錯,全班頭3名以內,全級都20幾,但如果要轉校,重新適應過啲同學同環境,都並不是一 ...
奇怪,如果bio同chem分數唔錯,又係全級20幾,無理由唔係想讀就有,會唔會填揀科既時候填錯咗?

csy_ma 發表於 19-7-8 13:13
不過Chem真係幾難攞好成績……
學校一定係想學生有動力攞好成績既,但要畀到校方信心,真係唔能夠單用口去爭取。搵校長,至多可彈性處理,叫阿囝畀到決心個老師睇到,老師肯攬,一切好辦。先爭取頭半個學期聽課權先?

退一步講,阿囝經過咁既一番爭取,知所珍惜,可能會更開足馬力唔畀人睇死?呢個經驗,去到OEA度寫出黎,或者面試上講,可能增加入大學機會添?我囡在OEA和面試上,都有講佢升中四前去意大利交流,最初因為唔識聽意大利文,畀某啲學科老師鬧,最後在期末終於及格既經歷。佢因為面試表現,加上新科競爭較少,之後就收到信,在不提CO(之前系方有話今年唔會出CO)條件下希望九月見到佢。

只要有誠意,亦有努力的結果畀人睇到,係會有好多可能性既,加油

王家爸爸 發表於 19-7-8 13:35
奇怪,如果bio同chem分數唔錯,又係全級20幾,無理由唔係想讀就有,會唔會填揀科既時候填錯咗?

...

我理解是那兩科分數是全班頭3,全級頭廿幾,但總成績就唔係囉

Ivan媽 發表於 19-7-7 21:50
佢總成績級名次入唔到30以內,所以俾A,B班入哂
到底係全級20幾,定係30外?如果係20幾,有成30個位,你又考咁前,可以先揀,無理由唔得。但係,如果係30外,CHEM得30個位,前面30個都揀CHEM,無得揀好正常。

moniquechoy 發表於 19-7-8 13:38
我理解是那兩科分數是全班頭3,全級頭廿幾,但總成績就唔係囉
如果係咁,學校既制度係按總成績排名決定揀既次序。制度係咁,又真係無辦法。

回覆樓主:

王家爸爸 發表於 19-7-8 13:40
到底係全級20幾,定係30外?如果係20幾,有成30個位,你又考咁前,可以先揀,無理由唔得。但係,如果係30外 ...

佢係bio收20個,chem收16個,全級120幾人

王家爸爸    發表於 19-7-8 14:15

回覆樓主:

我都有問,120幾人,點解一。班開咁少,仲要得10幾個,旅待就開足2班

gigilovesnoopy 發表於 19-7-7 23:56
對唔住,你囝間學校真係幾「貝戈戈」。明天同學校傾完後,如冇明確答覆,我覺得你應該預備成績表副本,同 ...

學校如何賤法呢?相信遊戲規則學校一早有公開。每科只開一班收16人,佢仔考20, 申請不備接立跟本就係意料之內。

Ivan媽 發表於 19-7-8 14:02
佢係bio收20個,chem收16個,全級120幾人
咁少,Bio同Chem係熱門科目,我仔學校各收最多90人,所以基本上想讀一定有得讀。

王家爸爸 發表於 19-7-8 13:35

...

因為學校只開一班,收16 人,點解一班收拾幾人那麼少,我覺得可能學校心底有個最低入讀要求,正如33222。

Ivan媽 發表於 19-7-8 14:03
我都有問,120幾人,點解一。班開咁少,仲要得10幾個,旅待就開足2班
旅待相對容易讀,吹水成份高,尤其係論述題(卷二,佔55%)。

lm251099 發表於 19-7-8 14:21
因為學校只開一班,收16 人,點解一班收拾幾人那麼少,我覺得可能學校心底有個最低入讀要求,正如33222。
...
其實個校長從自己既有利出發,收16個人,造靚條數,將其他人放係冷門科目。公佈DSE成績時就話學校熱門科目成績好(得16個讀,叫個老師點都死掂佢),校長就好好睇睇,學生就讀啲無興趣既科目,只好自求多福。

王家爸爸 發表於 19-7-8 14:17
咁少,Bio同Chem係熱門科目,我仔學校各收最多90人,所以基本上想讀一定有得讀。 ...

我小朋友果間唔只各90~~~

王家爸爸 發表於 19-7-8 14:29
其實個校長從自己既有利出發,收16個人,造靚條數,將其他人放係冷門科目。公佈DSE成績時就話學校熱門科目 ...

目標為做靚盤數,活現於唔少中學~~~

Ivan媽 發表於 19-7-8 14:03
咁你打算點?自修一定唔得,所以只係接受、游說學校,或者轉校。

mcl203 發表於 19-7-8 14:30
我小朋友果間唔只各90~~~
你小朋友嗰間大咁多,點同!

lm251099 發表於 19-7-8 14:13
學校如何賤法呢?相信遊戲規則學校一早有公開。每科只開一班收16人,佢仔考20, 申請不備接立跟本就係意料 ...

sorry 學校一路都冇同家長同埋學生講一班會收幾多個人,所以大家都唔知,我睇怕學校都係收成績好嘅先入去讀