用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
樓主: Ivan媽
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科   [複製鏈接]

bforbtec 發表於 19-7-7 21:47
年代唔同左
唔好發夢

我認同你講,一念之間施恩,係救到一個小孩,相信小朋友將來亦會記住依個恩添,我會盡力幫仔爭取,睇下明天學校點答覆

回覆樓主:

band2中

Ivan媽 發表於 19-7-7 21:28
多謝你安慰我,噚日我仔俾我睇時,我都晴天霹靂,我都好欣賞佢咁有決心去自修化學,知道佢咁早有咗個目標 ...

唔知道你仔想喺化學方面發展係邊D大學program。

家長日直接揾校長,同佢講S4亞仔會自修Chem,問佢可唔可以參與S4學校嘅考試,如果成績OK而又有同學S4 drop Chem,睇下可唔可以轉科。

但要小心考慮會否2邊唔到岸。

千萬溫和語氣

因為學校是莊, 你們是閒

乞求, 捨施

我想起一間中學, 鄧鏡波(灣仔)

情況又係咁

學校ALL IN 資源在精英班

精英班3X+M1/2 , 之後重點在CHEM

鄧鏡波 CHEM 精英班, 用英文,

CHEM 4-5人 5星星,  5, 5星比例亦高

CHEM,PHY 救了不少精英班的小孩入大學追夢

考大學, 無CHEM 是唔得的
CHEM 非常有趣的科

令 小孩見識什廣

讀到CHEM, 大學好多科都應付到

CHEM 是理科最能訓練邏輯

你學校, 根本 想倒晒資源落精英理科班度

其他班自生自滅..... 自己想方法生存,活下來

父母提出的理據 夠強, 學校多數能通融的

bforbtec 發表於 19-7-7 22:33
千萬溫和語氣

因為學校是莊, 你們是閒

剛剛我仔俾我睇全級分科張list,我同佢一齊數過,bio班只收20人,chem班只收16人,我都好質疑120幾人一級,點解依兩班收咁少人,其他的真係自生自滅

Ivan媽 發表於 19-7-7 21:50
佢總成績級名次入唔到30以內,所以俾A,B班入哂

Econ 唔係想像中咁差,但另外一科對爭入大學冇乜幫助。
其實你囝填選科表時,Econ同旅排第幾?如果你囝選科頭四志願都入唔到,應該同學校appeal,寧願讀ICT都唔讀旅。萬一被拒,會否考慮重讀?

gigilovesnoopy 發表於 19-7-7 23:47
Econ 唔係想像中咁差,但另外一科對爭入大學冇乜幫助。
其實你囝填選科表時,Econ同旅排第幾?如果你囝選 ...

我仔揀旅待係3,經濟都係3,我叫佢揀ict,佢唔肯讀,話唔鍾意,我有解釋過ict嘅好處,佢都唔接受

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

chem要SBA, 不如諗下轉校!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Ivan媽 發表於 19-7-7 23:29
剛剛我仔俾我睇全級分科張list,我同佢一齊數過,bio班只收20人,chem班只收16人,我都好質疑120幾人一級 ...

對唔住,你囝間學校真係幾「貝戈戈」。明天同學校傾完後,如冇明確答覆,我覺得你應該預備成績表副本,同囝囝去其他學校試下插班。祝好運。

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...

雖然我唔清楚dse 依家係點樣, 不過正路有做實驗嘅科目都係唔可以自修㗎, 同埋實驗室係有學生數目限制, 如果佢已經派曬位, 除非佢踢一個已經有位嘅學生走否則佢冇位加畀你㗎小朋友

回覆樓主:

chem 只收16人真係少,會唔會只得一位老師教chem 呢? 旅款又真係無咩出路

https://www.hktkpc.edu.hk/files/AC_18-19_50_.pdf

這份是鄧鏡波 選科表

你見到, 學校ALL IN 在4D 班

4D 班, 是必修化學, 之後3X,

點解唔係必修其他科, 是必修化學?

因為化學,最能TRAIN到 一個小孩應付大學所需要的思考力

你一個人, 無讀過化學, 同有讀過化學差很遠的

舊制ALEVEL CHEM  最明顯, 但唔會有人同學生講

因為父母, 學校提倡 科目皆平等, 事實上, 科目有份貴賤

這也是為何, 醫科,工程, 極鼓勵化學這科,

你無左化學, 個小孩好似無左靈魂

諗野呆濟好多

有冇咁嚴重?  你當無分別, 如果你認無分別

多數學生,PHY,CHEM,BIO, PHY,CHEM+ECON,PHY,CHEM+GEOG

4D 可以選M1/2

仲有, 4D 班, 成日星期六, 俾人捉佢 CHEM 補課

狂操非PAST PAPERS 的試題,

ECON 只是替代科目, 即係,CHEM,PHY, BIO是旦一科失手,

搵ECON 來頂, 4C+2X

http://admission.econ.cuhk.edu.hk/bsc_admission/1_JUPAS/

拉到中間, 你睇到, CUHK 經濟

將M1/2+PHY+CHEM+ECON+MATHS 比重狂加

CHEM,PHY, M1/2 +MATHS 最幫到小孩應付大學思考

你走去選ECON,旅遊這是,最垃圾的組合, 加上個仔不喜歡ECON

.......

真話就係咁難聽,  唔通鼓勵接受旅遊同ECON 這個垃圾組合.....
這個組合可以害到樓主個仔雞毛鴨血

所以樓主要, 用盡 所有方法, 送個仔去化學及生物

人生, 真係個鋪 , 係輸俾學校 制度上, 只俾極少數人讀化學, 生物
力挽狂爛

不要怪我那麼激動

因為父母三, 兩個堅持, 也許能打動 學校,

最後改變子女一生命運

誰估到最後可以777 縮沙?

嬲到想打爆個MON

有必要,IVAN仔老逗份工行得開,家長日出動埋

Ivan媽 發表於 19-7-7 23:52
我仔揀旅待係3,經濟都係3,我叫佢揀ict,佢唔肯讀,話唔鍾意,我有解釋過ict嘅好處,佢都唔接受
...

照排位睇,學校已經將你囝排最高的志願,照派俾你。我覺得你極大機會被學校將軍。「父母應同仔女好好商量,然後交表。父母應尊重孩子的決定...」

萬一轉唔到科或學校,叫囝囝強攻Econ,當讀4c+1x。如果學校肯,你囝如果數學掂,不如在外讀(全補)M1/2。因為M1/2冇SBA.

gigilovesnoopy 發表於 19-7-8 08:27
照排位睇,學校已經將你囝排最高的志願,照派俾你。我覺得你極大機會被學校將軍。「父母應同仔女好好商量 ...

已經派到頭三志願,相信都難appeal.

gigilovesnoopy 發表於 19-7-7 23:56
對唔住,你囝間學校真係幾「貝戈戈」。明天同學校傾完後,如冇明確答覆,我覺得你應該預備成績表副本,同 ...

大家喺唔知整個picture下,唔好咁批評間學校。

學校開足1班數量有幾難?可能學校嘅Histroical data證明到好多學生喺S4會跟唔上而drop,所以要求S3嘅Chem,Bio到若干分數先可選。

bforbtec 發表於 19-7-8 00:53
https://www.hktkpc.edu.hk/files/AC_18-19_50_.pdf

這份是鄧鏡波 選科表

我又吾覺佢 all in 係D 班呵,D 班能高啲,俾佢地讀3X 咁好正路啊。M1/M2 都無話 袛有 D 班先有得讀,不過好明顯大部分學生都會來自D 班,相信都係數理能力高才有得讀。而且佢phy, chem, bio 都有兩班。
資源有限,相信現時學校大部分都係以能者居之,而不是以興趣行先囉。
至於補課係雙方額外嘅付出(老師及學生)關學校咩事呢,吾係個個都願意的。

Ivan媽 發表於 19-7-7 23:52
...
旅款通常係水泡科,呢科聽講幾易合格,競爭對手唔強,攞高成績相對易?假如喜歡理科,照計應該喜ICT?但ICT唔太能夠靠讀,如不喜,不能勉強。何不考慮M1?數唔駛記咁多,升大又多加權,比較接近理科?

唔好介意, 學校band 2B, 已經入大學機會未, 無頭10名幾難入到8大, 我識朋友個女, DSE 只得15分 讀旅款, 這科有5, 最後由poly hd 定 asso上返 poly U 讀 hotel.  

LingChiBaBa 發表於 19-7-8 09:54
大家喺唔知整個picture下,唔好咁批評間學校。

學校開足1班數量有幾難?可能學校嘅Histroical data證明到 ...

同意,有能力者揀先,呢個就係事實,家長只能盡力去幫。
正如小兒當年最終選唔中心儀科目,亦只能怪佢技不如人。不過又唔駛太灰,作為家長可以鼓勵佢勇敢面對,凡事冇絕對,文科又好、理科又好、商科又好,都一樣會有好嘅出路。

回覆樓主:

流傳說「有chem 在手,天下我有」
‹ 上一主題|下一主題