用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科
樓主: Ivan媽
go

仔選科入唔到chem, 佢話想自修依科  

回覆樓主:

我覺得其實除了轉直資或私校,band 3, 轉校一點都不容易。說到底,收一個插班生,好學校的要求是加強自己的實力。如果小孩是因為成績不及而入不到心儀的科目,新學校收的機會亦不大。

回覆樓主:

其實自修IGCSE又如何?我仔也修不到Chem,正考慮GCE,但大學認可嗎?另有沒有地方補IGCSE?

Ivan媽 發表於 19-7-7 20:36
佢bio同chem分數都唔錯,全班頭3名以內,全級都20幾,但如果要轉校,重新適應過啲同學同環境,都並不是一 ...
照睇chem bio成績唔差,有全級2x名,應該入到呀!如果學校最後唔得,我會選擇轉校。

Ivan媽 發表於 19-7-7 17:48
我仔本來揀咗bio同chem, 但依家依兩科都入唔到,入咗旅待同經濟,佢好想讀chem,好大決心將來做關於chem工 ...
學校覆咗未? DSE Chem係唔接受未考過呢科嘅自修生報考. 所以想考HKDSE Chem, 一定要經學校幫你仔報考先得.
就算學校肯幫你仔報, Chem有SBA, 你仔自修會冇晒SBA果20%, 總成績唔慌好.
如果真係堅決要考Chem, 你幫個仔轉校啦. 讀唔鍾意嘅科唔單止呢科讀得唔好, 簡直係浪費時間, 影響埋Core嘅成績.

我仔想自修地理,問咗考評局話一定要經學校報考D S E
而地理無SBA,只要學校肯幫同學報就可以
考評局唔會理學生係邊度學,但阿仔學校唔肯
連我提出話報D S E前可配合學校測試阿仔的水平(例如:考試計分)
達到水平才幫佢報考,學校都唔肯

王家爸爸 發表於 19-7-8 13:42
如果係咁,學校既制度係按總成績排名決定揀既次序。制度係咁,又真係無辦法。 ...

大部份中學都是用全級名次先後來決定選科次序。

winglung 發表於 19-7-10 12:45
我仔想自修地理,問咗考評局話一定要經學校報考D S E
而地理無SBA,只要學校肯幫同學報就可以
考評局唔會理學 ...

我覺得哥哥學校校長很好, 很開明,中四開學有通告問學生,會否有自修科目要經學校報考DSE,有關科目要跟校內同學一齊考試,合格後就可以報考DSE。

lm251099 發表於 19-7-8 18:02
呢個時侯有那間學校收你而且還可以自由選科
其實只要夠勁,轉去是但一間傳統名校,尤其係直資嗰啲,點都安排到。

MariaTsui 發表於 19-7-10 14:44
我覺得哥哥學校校長很好, 很開明,中四開學有通告問學生,會否有自修科目要經學校報考DSE,有關科目要跟校 ...
呢個係好方法

Virginialum 發表於 19-7-9 08:31
其實自修IGCSE又如何?我仔也修不到Chem,正考慮GCE,但大學認可嗎?另有沒有地方補IGCSE?
...
理論上可以,但係現實未必係咁。首先,IGCSE 同 DSE 既課程唔係 100% 一樣,小朋友有能力應付兩個考試嗎?第二,如果小朋友有咁既能力,點解唔早啲發力?所以除非小朋友突然瞓醒咗,下定決心從呢一刻開始努力,如果唔係,其實都係唔好諗考兩個試。

雖然是中中, 但學校是用中文考Chemistry 嗎?

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... ess_Release_Chi.pdf  (p.15), 全港少於25%學生用中文考 Chemistry.

只開一班,甚至只有16人才可選真的很奇怪.

20多年前的文件顯示,中學Chemistry lab 面積 ~120平方米.
https://cd1.edb.hkedcity.net/cd/ ... layout/fixfur95.pdf
https://www.legco.gov.hk/yr99-00 ... papers/c1693-03.pdf

MariaTsui 發表於 19-7-10 14:44
我覺得哥哥學校校長很好, 很開明,中四開學有通告問學生,會否有自修科目要經學校報考DSE,有關科目要跟校 ...

班主任一開始話要跟校讀先可以報,係考評局唔比
係我奇怪以前8優10優狀元點出現
無中學係讀10科,實係有自修科
求證考局後再跟老師商討,最後都係被拒絕

王家爸爸 發表於 19-7-10 15:21
其實只要夠勁,轉去是但一間傳統名校,尤其係直資嗰啲,點都安排到。

好在你前面有句 〝只要夠勁〞,如果係達你這要求,原校已收了,何需咁轉接呢?

winglung 發表於 19-7-10 17:29
無中學係讀10科,實係有自 ...

Chem有SBA唔同其他科,其實所有SBA的科目都要經學校報,因為SBA需要學校評分,不是自修就可以,哥哥學校可以自修的科目都是不可以有SBA,所以同學以報考M1/M2為主。樓主最好有兩手準備,如果學校不准轉科,一系轉校,一系留班再選科,上年都有ek家長遇到此情況,四出尋找學校,雖然有得面試,最後好似轉去匯知,現在很多中學已派科,所以要快手部處。

winglung 發表於 19-7-10 17:29
無中學係讀10科,實係有自 ...

以前會考年代沒有SBA

lm251099 發表於 19-7-10 18:00
好在你前面有句 〝只要夠勁〞,如果係達你這要求,原校已收了,何需咁轉接呢?
...
老實講,我哋唔知道係邊間學校,亦唔知道係嘜 BANDING 既學校,其實好難俾到有用既意見,只可以係吹下水。如果樓主有心攞真既意見,應該講多啲。

lm251099 發表於 19-7-10 18:00
...
我反而諗學校會唔會有苦衷,啞仔食黃蓮,有苦自己知,一間開得嗰16個chem位既,會係嘜學校?大家都心中有數,好可能係間B2尾。如果真係咁,有可能即使老師俾佢讀,學校都無信心佢會合格。原因係,從 B2 學校既角度睇,合到格已經唔差,有機會合到格,無理由唔俾佢讀。學校既諗法可能係與其陪跑墊底,不如讀啲無嘜勁人讀既吹水科,合格既機會反而高,對學生反而係好事。如果係咁,其實可以做既野唔多,一係接受現實,一係搵間更差既男校(希望理化生既位多啲),預咗靠自己。

回覆樓主:

我兒子也是心愛理科,中三升中四時,校方只強迫他入純文科,只有轉校,由 band1A 降至band2C, 很多Band 3也不收他。

回覆樓主:

選擇是正確的,不過心理關要過到!