用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 ...
樓主: nhi
go

醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題   [複製鏈接]

fireworks 發表於 19-7-10 21:57
各位,

虚心求教,小朋友是今年應届學生,想入中大或港大醫學院.  Best 6 36分.  Best 7, 39分, 港大以及 ...

要看他的造化了,您明的。

回覆樓主:

醫生喺要醫人,得過且過甘俾佢地求其合格嘅話,第二時你會唔會俾條命班醫生仔教非呀?
要求高,喺正常啦。

cherry媽咪 發表於 19-7-10 19:39
Year2係前年入嘅人喎!唔係上年入㗎喎
前年一樣係5成以上non-jupas 入

greendaddy 發表於 19-7-11 12:53

17/18年度只有60位NJ生入HKU
不是5成

greendaddy 發表於 19-7-11 12:53

我見有JM寫過話2017大約60多人咋喎
lmy

ANChan59 發表於 19-7-10 08:19
例如

男女神校學生,DSE失手入不到三大,只可以入城大,最後去了Owens,讀 Economics,因為自己中五 drop ...
好耐無見到, 先 say 個 hi

我們中學的年代, econ 係文科,  但文科讀上去入大學讀 econ 的真係會比的數玩死, 亞仔而家年年都幫緊幾件補習

ANChan59 發表於 19-7-9 11:42
我識人子女每年暑假期間,回港後,都補習,包括 Cambridge, Oxford and Owens etc. 英美都有!
...

Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor

cherry媽咪 發表於 19-7-11 19:41
我見有JM寫過話2017大約60多人咋喎

2016/17 學年港大医收了 72 個non jupas local: A level 21, IB 25 and others 26

poonseelai 發表於 19-7-12 17:38
2016/17 學年港大医收了 72 個non jupas local: A level 21, IB 25 and others 26

lmy

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor
...

不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

武航 發表於 19-7-12 16:26
好耐無見到, 先 say 個 hi

我們中學的年代, econ 係文科,  但文科讀上去入大學讀 econ 的真係會比的數玩死 ...

我没有抹黑一些香港的留学生

只是部分家长误以为香港学生在外面好劲。特别是DSE点劲点劲!

令公子在牛剑 lB 教 DSE 毕业生?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

咁又唔係 , Faculty 不時會招人去照顧(收費的) 一 d 課程追不上的同學 , 大部份都係數學出事 , 出事的學生來自好多唔同國家 , 唔多關是否 IB/DSE 事.  

武航 發表於 19-7-12 19:13
回覆 ANChan59 的帖子

咁又唔係 , Faculty 不時會招人去照顧(收費的) 一 d 課程追不上的同學 , 大部份都係 ...

Economics 多數人是數學出事。

重有幾年畢業,可以PM我。

ANChan59 發表於 19-7-12 18:44
不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。
...

明白,本地學生太習慣「有得跟」嘅方法去讀。無指引就唔識點做。我個人認為未必水平低,而係視野太窄

Acatmom 發表於 19-7-13 10:30
明白,本地學生太習慣「有得跟」嘅方法去讀。無指引就唔識點做。我個人認為未必水平低,而係視野太窄
...

兩者都可以有。近來好忙,我冇以前咁斟嚼思路。

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
...
英美大學唔會湊仔咁教學生。上堂講完理論就要返去自己舉一返三,自己鑽研,要自主學習,香港學生可能喂慣左。我們以前英美讀大學,二年級做的實驗,三年級先教理論,學生要先自己深入思考問題。

planetearth 發表於 19-7-13 12:45
英美大學唔會湊仔咁教學生。上堂講完理論就要返去自己舉一返三,自己鑽研,要自主學習,香港學生可能喂慣左 ...

這是應有的學習態度。已入大學了,就應有基礎知識,自主學習

分享一下十幾年前張五常大教授於壹周刊自己的説法
話說有學生投訴佢唔教書成年都未見過人
佢回覆,港大嘅學生要教㗎咩? 畀幾條題目佢,畀一咋書嘅清單佢,叻嘅學生學期尾自自然然會做幾篇似樣嘅文章出來,唔叻嘅學生捉住手教都冇用

外國名牌大學教授undergrad真係唔教書㗎, 畀 一疊 notes你,課堂上飛快講一次, 聽得明就聽,聽唔明就自己睇, 有問題就問TA 或者自己解決

入得去其實真係著重啟發、指引,多個手把手的 教導

回覆 武航 的帖子

係note 都唔會比,自己上堂drop 完d notes, 自己用d key words 去找relevant 的reference 自己鑽研

武航 發表於 19-7-13 13:34
分享一下十幾年前張五常大教授 自己的説法
話說有學生投訴佢唔教書成年都未見過人
佢回覆, 港大嘅學生要教 ...
所以我覺得喂養式教育下的考試尖子唔代表學術尖子。
‹ 上一主題|下一主題