用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致幸運的家長們:請求早日放位
樓主: 海綿草
go

致幸運的家長們:請求早日放位  

kin2000_cn 發表於 19-7-15 12:05
跪求已有offer的家長放位, 我小女仲未有offer, 最近個半月係人生暫時最難過的時期, 日日於工作中等電話, 精 ...

幫你推,願你小女早日得到offer

kin2000_cn 發表於 19-7-15 12:05
跪求已有offer的家長放位, 我小女仲未有offer, 最近個半月係人生暫時最難過的時期, 日日於工作中等電話, 精 ...

幫你推,深知等待的痛苦。

其實有人放位都未必CALL人,有D學校可能「玩嘢」,我見過有啲學校嘅小一係34人一班,亦有啲只係31人!所以,盡力啦!

回覆 V_CHENG 的帖子

咁又唔好話人玩野,可能都係有部分家長last minute 先唔take offer,導致班中少左人。又或者餘下叩門生未夠班入,唔通硬收咩

V_CHENG 發表於 19-7-16 08:16
其實有人放位都未必CALL人,有D學校可能「玩嘢」,我見過有啲學校嘅小一係34人一班,亦有啲只係31人!所以 ...

明白、不過我們只望一般學校,不應是有教無類嗎?!

Joe8889 發表於 19-7-16 08:30

咁又唔好話人玩野,可能都係有部分家長last minute 先唔take offer,導致班中少左人 ...
Agree with you. Sometimes the school administration is not as simple as other's thinks. Better putting ourselves in others' shoes always. But releasing unwanted offers immediately is a must. It is a kind of putting ourselves in others' shoes too.

唉....有教無類是口號,仲有好多out of control的事。。。。

ceresves 發表於 19-7-16 08:46
Agree with you. Sometimes the school administration is not as simple as other's thinks. Better putti ...
Yes.  keeping unwanted offers is very selfish.

有教無類....

家長想入的學校 要有教無類 多收學生

肯有教無類收你小朋友的學校  家長反而不肯入了  千方百計要叩門走

回覆 ter0809 的帖子

我想官津小如取錄都唔可以hold 太耐,應該兩日內要註冊,否則當你放棄。私,直小就唔肯定喇。

回覆 kin2000_cn 的帖子

試下寫求位信,與其等,自己都做下嘢,希望感動到校長給予學位或如有人放學位,優先取錄你。

回覆 c_manki 的帖子

而家已經一個星期寫一封, 目前為止已寫5封, 仲要唔止一間, 但冇一間有消息....

回覆 kin2000_cn 的帖子

有冇親至送信,親身遞咁樣會有誠意,我第二封隔一星期,第三封隔3日,咁樣比佢信道你重視佢哋學位。希望你成功。加油

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我而家應該寫密d....

kin2000_cn 發表於 19-7-16 17:06

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我 ...

叩那校?!

kin2000_cn 發表於 19-7-16 17:06

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我 ...

我曾以親身遞交、電郵、郵寄信件!中/英信。。。

V_CHENG 發表於 19-7-16 17:31

我曾以親身遞交、電郵、郵寄信件!中/英信。。。

請問電郵係學校校務處嗰個?因為我唔知校長嗰個

chanoel321 發表於 19-7-16 18:02
請問電郵係學校校務處嗰個?因為我唔知校長嗰個

唔係每間學校也會公開校長電郵!

kin2000_cn 發表於 19-7-16 16:43

而家已經一個星期寫一封, 目前為止已寫5封, 仲要唔止寫一間, 但冇一間有消息.... ...

真心:如果咁密,會唔會反效果,嚇親學校?

十分鐘 發表於 19-7-16 18:41
真心:如果咁密,會唔會反效果,嚇親學校?

有機會,當天親身交畫予校長,她說已記得我!