用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升中四補英文
go

升中四補英文

阿囝之前私補英文,可能同導師唔夾!成績冇進步反而退步了!其它科目都有進步、唯獨英文!如作文、grammer、oral............英文係必修科、如果英文唔得、其它科幾叻都冇用
我都知英文好廣範、要慢慢浸、最好睇多d書、睇多d英文劇集!但佢就係唔肯睇、做父母又唔可以唔理佢!所以趁暑假想幫佢搵d補英文嘅班、最好港島區、如真係搵唔到、九龍區也可以。

謝謝大家

shala 發表於 19-7-6 15:04
阿囝之前私補英文,可能同導師唔夾!成績冇進步反而退步了!其它科目都有進步、唯獨英文!如作文、grammer ...
作文其實無得補,靠自己寫,唔寫既話,個老師幾叻都無用。 Oral 其實又係無得補,靠自己爭取講既機會,例如同學之間用英文溝通。Grammer係有得補,但係如果靠死記,好快唔記得,補都未必有用。不如你同佢去英國文化協會睇下,有啲嘜課程啱佢。學語言,都係去嗰種語言既文化協會,起碼唔係商業運作。

ouiwa    發表於 19-9-20 12:10

王家爸爸 發表於 19-7-10 17:27
作文其實無得補,靠自己寫,唔寫既話,個老師幾叻都無用。 Oral 其實又係無得補,靠自己爭取講既機會,例如 ...

王家爸爸,請問睇美劇在那個網站睇,記得你成日都答其他家長,揾又揾吾到!

JJDBB 發表於 19-7-10 19:47
王家爸爸,請問睇美劇在那個網站睇,記得你成日都答其他家長,揾又揾吾到!
...
Netflix

妹妹頭    發表於 19-7-10 21:16

回覆 王家爸爸 的帖子

我地中一開學家長會,班主任(英文老師)已叫家長最好join Netflix,幾十蚊,可以睇餐飽。阿女小五時我地已經join左了。

王家爸爸 發表於 19-7-10 21:04
Netflix

thx

作文其實無得補,靠自己寫,唔寫既話,個老師幾叻都無用。 Oral 其實又係無得補,靠自己爭取講既機會,例如 ...

明白,唔該曬王家爸爸
咁我同佢去英國文化協會睇下有咩course啱佢報!謝謝你

王家爸爸 發表於 19-7-10 21:04
Netflix

等我都join 埋先、睇多d聽多d, 一定有幫助

Oral好難有咁嘅環境比佢去成日講、同學間應該都唔會有!如補習的話、私補/出外補、都係一星期先講一次、效用不大

如果有專注力不足問題嘅學生,適合英國文化協會學習嗎?補習社同私補補咗好多年英文成績都不合格。

崔妍 發表於 19-7-18 17:56
如果有專注力不足問題嘅學生,適合英國文化協會學習嗎?補習社同私補補咗好多年英文成績都不合格。
...
補習社同私補補咗好多年,仍然英文成績唔合格,咁補習社老師點講?個私補補老師又點講?個人覺得應該從問題既根源著手解決問題,建議先揾出問題既成因,再從降低問題成因既影響力。

shala 發表於 19-7-11 06:38
等我都join 埋先、睇多d聽多d, 一定有幫助
我啱都JOIN埋

shala 發表於 19-7-11 06:42
Oral好難有咁嘅環境比佢去成日講、同學間應該都唔會有!如補習的話、私補/出外補、都係一星期先講一次、效 ...
先係啲你解決到既地方著手,例如寫作,有筆有紙就做到。

王家爸爸 發表於 19-7-18 18:02
補習社同私補補咗好多年,仍然英文成績唔合格,咁補習社老師點講?個私補補老師又點講?個人覺得應該從問題 ...
對英文冇興趣,上堂不專心,有時學校上英文堂佢偷做中文功課,唔睇英文書,都少睇美劇,補習老師建議聽都D睇多D。

崔妍 發表於 19-7-18 18:14
對英文冇興趣,上堂不專心,有時學校上英文堂佢偷做中文功課,唔睇英文書,都少睇美劇,補習老師建議聽都D ...
咁煲美劇可以係方法,先試下得唔得,反正有30日免費。

王家爸爸 發表於 19-7-18 18:45
咁煲美劇可以係方法,先試下得唔得,反正有30日免費。

好的,謝謝你!

王家爸爸 發表於 19-7-18 18:04

王家爸爸,請問下英國文化協會  對考DSE會否有幫助?我知長遠學英文應該係佢哋到正宗D,我仔9月應該會去上堂開始上堂,昨天叫了他去做評估。但我仔係B1尾英中writing listening不合格,speaking Reading都中上。我仔目標係上到大學(讀工程),依家最怕中英唔過關,其他數理科沒有大問題。除了睇多D美劇之外,仲有D咩可以做?謝謝你先

c9jen 發表於 19-7-19 16:14

王家爸爸,請問下英國文化協會  對考DSE會否有幫助?我知長遠 ...
https://www.britishcouncil.hk/english/courses-secondary/dse
英國文化協會有DSE課程,適唔適合就好睇人,因為DSE英文有唔同試卷,而每個人係每張卷既強弱都唔同。
其實你睇小朋友自己既諗法,未必需要靠其他人。
Writing其實無得靠人,只能夠自己寫。
Listening就煲劇(唔好開字幕,要開都開英文)。

王家爸爸 發表於 19-7-18 18:04

已經開始睇美劇、但佢開中文字幕(emoji)唉!
寫就更加唔睬你