用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019 IB result
樓主: gerrard1234
go

2019 IB result  

回覆樓主:

基本上PG40分左右,actual score 38 左右,牛劍也有機。識幾個牛津CO都係 38 分左右,當然 actual score 高過 38 不少。

aurora0326 發表於 19-7-7 16:44
STC 9,KGV 4,DC 1, RC 3, Island School 1,West Island School 2
出名多香港人嗰幾間係最多狀元,唔多唔少證明考試成績同家長態度都有一定關係

mandy_ng207 發表於 19-7-7 17:17
出名多香港人嗰幾間係最多狀元,唔多唔少證明考試成績同家長態度都有一定關係 ...

睇D名全部都應該係中國人

shadeslayer 發表於 19-7-7 16:49
Score 參考下好了,不用太認真。今年我知 for a fact that 有學生 PG 已有牛津 offer,PG 44 無任何 UK uni ...

你指單憑PG, 已有牛津firmed offer?

回覆樓主:

Nono, PG and interview give you a condition offer.

I omitted by mistake “PG38”

The sentence should have read:

——
Score 參考下好了,不用太認真。今年我知 for a fact that 有學生 PG 38 已有牛津 condition offer,PG 44 無任何 UK uni offer,另一個 PG45 無任何 Ivy League offer.

alexlui 發表於 19-7-7 11:26
Sha Tin College rumoured to have 9 45ers - to be confirmed at press conference later.

https://www.esf.edu.hk/2019/07/07/ib-results/

It’s true There are 9 students getting 45 in SC

lui 發表於 19-7-7 19:01
https://www.esf.edu.hk/2019/07/07/ib-results/

It’s true There are 9 students getting 45 in SC

South Island School 沒有狀元?

Chanwongwong23 發表於 19-7-7 15:04
好明顯一般國際學校平均比本地傳統名校差不多或更好, 而最好的國際學校比本地神校已超出一段距離。我曾比 ...

點明顯?睇狀元dbs都好多,睇average dbs同spcc最高
我唔係傳統名校fans,都唔可以否定佢哋考試成績真係幾好

熱血勳章

好想問吓有無應屆畢業生家長係度?

ipheitat 發表於 19-7-7 20:48
South Island School 沒有狀元?

South Island 沒有。

熱血勳章

星期六晚,我未上網查看成績,已經開了一枝香檳同亞女慶祝,恭喜佢好努力地完成一個IB,無論成績如何,已經不再重要。

Chanwongwong23 發表於 19-7-7 15:04
好明顯一般國際學校平均比本地傳統名校差不多或更好, 而最好的國際學校比本地神校已超出一段距離。我曾比 ...

你睇緊咩數據? 點解我理解係相反?

hktwun 發表於 19-7-7 20:55
好想問吓有無應屆畢業生家長係度?

yes, 什麼事?

醒目開學勳章

hktwun 發表於 19-7-7 21:06
星期六晚,我未上網查看成績,已經開了一枝香檳同亞女慶祝,恭喜佢好努力地完成一個IB,無論成績如何,已經 ...
Same here

熱血勳章

poonseelai 發表於 19-7-7 21:35
yes, 什麼事?

恭喜、恭喜!
我就如釋重負

hktwun 發表於 19-7-7 21:54
恭喜、恭喜!
我就如釋重負

我無開香檳,之前大嗰個比預期低分都攪了一輪,今次細嘅平常心,幸好一切順利。咁你呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

http://cky.edu.hk/academic/igcse/igcse-results-2015/

根據 2018  CKY IGCSE result  , 約有 96.6% 係 A*-C grade,
而 CKY IBDP 係要求學生 IGCSE 攞 6C 或以上  ,
如果每個學生係 IGCSE 係考6科以上,咁應該係 接近100% 學生可以讀 IB !

( 有錯請更正 )

vern99 發表於 19-7-7 22:56
回覆 hkpapa852 的帖子

http://cky.edu.hk/academic/igcse/igcse-results-2015/

http://cky.edu.hk/10a%E5%A5%B3%E7%8B%80%E5%85%83%E6%BF%95%E7%96%B9%E7%85%8E%E7%86%AC-%E5%B8%B6%E5%86%B0%E8%A2%8B%E5%85%A5%E8%A9%A6%E5%A0%B4/

2017年有138人考IGCSE, 2019年有92人考ib

safeway 發表於 19-7-6 14:24

92位學生,唔算少喎

但好像全班有差不多140人!

回覆 poonseelai 的帖子

不肯定係前2年 是否開少2班,或是走了一批人,
或是有一批人不能讀IB,
可能要等2年後 ,2021年考IB的人數。
但根據 2018年 IGCSE 成績,確實係大部份人達標,可直上IB。