用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2019 IB result
樓主: gerrard1234
go

2019 IB result   [複製鏈接]

lui 發表於 19-7-8 13:06
我不喜歡數,人地問有冇south island 我post 結果。ESF 咁多學生,狀元數量冇代表性,阿水都識計
...

無話你數, 只係跟著你個POST 去講姐...

但似乎壇內都係睇狀元數去討論...

hkpapa852 發表於 19-7-8 13:16
好多人強調CKY無篩選學生嘛,但現實咁樣有係咪叫篩選呢?而且考BTEC都可以升讀degree,讀IB無DP,又有幾大 ...
HKPAPA 你講太多CKY 會被人覺得你好似截擊呢間學校.
但CKY 讀IB 無篩選, 又似乎係壇內普遍誤會, 唔怪得你成日講!

hkpapa852 發表於 19-7-8 13:16
好多人強調CKY無篩選學生嘛,但現實咁樣有係咪叫篩選呢?而且考BTEC都可以升讀degree,讀IB無DP,又有幾大 ...

你將「篩選」同「流失率」混埋一齊講。

首先,大家對「篩選」定義未必一樣。
DBS、SPCC 出 best of the best,係咪「篩選」?
CKY 有 results 睇到,就算按機制,升唔上 DP 唔超過 ~5 人,都已接近直升。換轉系津校,每年留級數目都係咁上下,咁津校又係咪「篩選」?

若睇「流失率」,一上 EK search CKY,好多回覆都叫人預定出國、或有後路先揀 CKY,咁情況下考完 IGCSE 走一批其實唔出奇

Radiomama 發表於 19-7-8 13:29
點解要針對CKY呢?若以本地學校而言,CKY只有IBDP, 而沒有DSE, 所以大部分學生都真是「無乜」篩選就可讀IB ...

平心而論,cky 成績係好堅,93%係bilingual , Shatin college 只係6%。

vern99 發表於 19-7-8 11:59
不好意思,因為感覺上CKY 和 SPCC , DBS等都係香港學生為主,
佢地係IB公開考試上應該比其他國際學校佔優, ...

你唔可以假定港生多就奉旨要分數高架.

本地國際學校, 好多港生呢...

而家CKY 與 ESF IB 平均分邊個高呢?

回覆樓主:

近年IB熱門才有比較"狀元" 數目和平均分,如2個學生取45分但兩個語文或數學選擇不同又怎比?什麼full mark or average score 参考下就算,在EK已越来越难好客觀去比較/討論

993rs 發表於 19-7-8 13:40

你係在讀家長, 咁以你所知, CKY 上IB, ICGSE 成績是否條件之一?

CKY 係私校, 唔似其他直資個牌, 有限制一定比例(約係2/3 要考DSE) 支持DSE, 私校應係無限制上IB 喎...

poonseelai 發表於 19-7-8 13:45
近年IB熱門才有比較"狀元" 數目和平均分,如2個學生取45分但兩個語文或數學選擇不同又怎比?什麼full mark  ...

EK 太過華山論劍, 亦有唔少護校既人, 為細路在讀學校維護尊嚴.

裝睡的人叫不醒,見唔同網友都澄清咗好多次了,實在沒必要跟某人繼續在同一個論點上糾纏,同時又令某小撮人被誤會成針對果間學校

poonseelai 發表於 19-7-8 13:45
近年IB熱門才有比較"狀元" 數目和平均分,如2個學生取45分但兩個語文或數學選擇不同又怎比?什麼full mark  ...

高年級的家長在圍內自己討論就會談及你講的情況;有時候校內表現最佳,不一定是full scorer。選科策略和個人興趣都會帶來不同情況。

是否算混為一談呢?

有"篩選"就有機會導致流失

至於其它雙學制直資中學, 唔雖然拗, 一定係有篩選.

反而官津中學, 所有學生就算讀APL, 都一定要考DSE就無走雞, 佢地只有流失.

至於咩原因流失呢? 有太多可能. 不過普遍較受歡迎既官津中學, 流失率係15%或以下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Radiomama 發表於 19-7-8 13:55
高年級的家長在圍內自己討論就會談及你講的情況;有時候校內表現最佳,不一定是full scorer。選科策略和個 ...

Full score 係班家長在意啫,考到42、3 其實已經有好多好好既出路,為個2、3分去讀自己唔鍾意既科,值得嗎?

retriever 發表於 19-7-8 13:48
你係在讀家長, 咁以你所知, CKY 上IB, ICGSE 成績是否條件之一?

CKY 係私校, 唔似其他直資個牌, 有限制一 ...
之前有CKY家長show過學校要求出嚟, 要IGCSE成績達標先可選3科HL, 唔達標只能選2科或更少既HL科目

但如果唔能夠選修3科HL, 即係唔會攞到IBDP

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lindytiger 發表於 19-7-8 14:00
Full score 係班家長在意啫,考到42、3 其實已經有好多好好既出路,為個2、3分去讀自己唔鍾意既科,值得嗎 ...

家長好似D 馬迷 ...

馬仔在賽場上跑2, 3, 4 輸馬鼻, 伯仲之間...

但馬迷係買緊獨贏!

retriever 發表於 19-7-8 14:10
家長好似D 馬迷 ...

馬仔在賽場上跑2, 3, 4 輸馬鼻, 伯仲之間...

隻馬就算跑第四,其實已經夠數比手上既CO. 除非想上報,否則點解要full mark 先

這個跑馬論,真是好到位

retriever 發表於 19-7-8 13:48

CKY 係私校, 唔似其他直資個牌, 有限制一 ...
我小朋友今年先收,唯一既資料來源係直接同 IB coordinator 傾(幾 appreciate、當時我都未 register,都願意花整整 1hr 向我解答),但有d係涉及個別小朋友既方案,我身份亦唔方便講。
只能說 IGCSE 係條件之一,所謂 3B3C 標準係公開資料,prospectus 有的。但同時你可以睇到 CKY每年keep 住 9x%A*-C比例,個人認呢個數大約都反影到情況,每年就係大約<5人唔上/上唔到,而學校比我感覺係有 personalized 方案盡力去幫呢d少數既學生。如果咁係「篩選」,咁津校留級都算係篩選吧..

我其實只係想搵間適合自己小朋友發揮既學校,往績只係 bonus,入來係睇下後生仔女努力既成果。再講 CKY 就騎劫個 post啦

993rs 發表於 19-7-8 14:22
我小朋友今年先收,唯一既資料來源係直接同 IB coordinator 傾(幾 appreciate、當時我都未 register,都願 ...

恭喜你找到合適的學校.

既然條件是公開(寫在PROSPECTUS), 咁起碼係公平既, 是否揀人上IB 已無討論意義(除左果D 華山論劍家長, 要拗最後公開試成邊間勁D).

booboozi 發表於 19-7-8 13:21
想問問子女向國際學校讀書的家長,其投入及參與程度如何(例如教子女讀書,搵補習,搵活動考cert等)。這些 ...
作為有2名子女讀IS的家長,我覺得家長的支持,甚至支援都是需要的。我女兒今年考IB,過去3、4年我都有積極"參與"女兒的學習。但我不是做一個補習老師(補中文還勉強可以,到了DP level 要做也沒能力了),主要是支持她。例如英文的話,我會讀課程會讀的novel, 然後跟她討論內容。History她覺得很悶,我會幫忙找些資料做功課。又會建議怎麼做Personal Project 。
一方面可以解問她學科上的問題,也可以減輕壓力。,
要講的可以很多。有興趣可以建議另開一個主題呀。

Frankle 發表於 19-7-8 15:02
作為有2名子女讀IS的家長,我覺得家長的支持,甚至支援都是需要的。我女兒今年考IB,過去3、4年我都有積極 ...
咁我單刀直入
請問普遍要補習嗎?

我細佬30年前讀 IB冇監督、支援下都叫考到可以向自己交代既成績,今日可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題