用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機票問題
go

英國機票問題

假設一年來回三次, ( 開學, 聖誕節, 復活節   ) 我有時都見到家長講話買對頭票抵D, 如我跟上述的程序, 咁應該怎去買呢? 可否簡略講一下. 謝謝  

註:  其他的..如期中假就住寄宿家庭不回港

回覆 kittttty 的帖子

開學單程, 之後對頭. 如開學單程太貴, 可以揾次單程無咁貴的.

cow 發表於 19-7-5 14:48

開學單程, 之後對頭. 如開學單程太貴, 可以揾次單程無咁貴的. ...

謝謝回覆

九月開學……單去

聖誕節
英國-->香港
香港-->英國

復活節
英國-->香港
香港-->英國

七月結業
單回

抑或

九月開學……open ticket 去程

聖誕節
英國-->香港
香港-->英國

復活節
英國-->香港
香港-->英國

七月結業…
開學時的回程

我理解得對嗎?  謝謝

阿女year 1時, one way Cathay 6千多元,之後全部倒頭飛;因為早放term break/summer, 通常買Cathay premium   都是大約$11000。出年畢業回來哪程會試吓用mileage redeem

kittttty 發表於 19-7-5 15:08
謝謝回覆
九月開學……單去聖誕節
英國-->香港
如果讀一年就開學買return open ticket應該好啲。

cow 發表於 19-7-7 13:09
如果讀一年就開學買return open ticket應該好啲。
讀5年呢!

kittttty 發表於 19-7-7 15:22
讀5年呢!
開學單程, 之後對頭. 如開學單程太貴, 可以揾次單程無咁貴的.

Tamama168 發表於 19-7-7 12:06
阿女year 1時, one way Cathay 6千多元,之後全部倒頭飛;因為早放term break/summer, 通常買Cathay premi ...

Mileage redeem 要waiting 嗎?

Joba 發表於 19-7-9 17:51
Mileage redeem 要waiting 嗎?
有mileage位就唔使,無位就要wait.

我今年玩倒頭。

第一套嘅學生票,先飛起程,然後中間買由英國飛香港嘅套票,然後學生套票嘅第二張就用係暑假。

即係:

1. 九月:香港》英國 (學生票嘅第一張)
2. term break、Xmas、Easter 放假:英國》香港 and 香港》英國(倒頭)
3. 七月:英國》香港(學生票嘅第二張)

1998Ruby1998 發表於 19-7-9 21:23
我今年玩倒頭。

第一套嘅學生票,先飛起程,然後中間買由英國飛香港嘅套票,然後學生套票嘅第二張就用係暑 ...
請教一下,大學生會像中學生那麼多時間回港的嗎?一般一年回來多少次? 謝謝!

回覆 Anniemun 的帖子

可以,但比較少會咁,因為有宿舍可以住,有地方可以自己同 friend 玩/要溫書做野。
大部份學生會每個學期一個 term break (叫 reading week),得一星期。Easter 同 Christmas 放足一個月。

可以,但比較少會咁,因為有宿舍可以住,有地方可以自己同 friend 玩/要溫書做野。
大部份學生會每個學期一個 term break (叫 reading week),得一星期。Easter 同 Christmas 放足一個月。

讀那一科要五年?

我女兒只係聖誕和暑假番,Easter 唔番,因為要溫書。我去年都係開學買單程, 但聖誕英國買倒頭飛就好貴,後來好彩redeem 到,所以今年未知點買好。以下是去年經驗:九月中去london - 價錢平,機位不太緊張
12月中英國出票回港- 價錢貴,機位緊張
一月頭去 london - 價錢貴, 有兩三機位十分緊張,可能大家都聚埋嗰兩日飛, 所以最後早三日番英國
六月中回港-價錢平,機位不緊張

1998Ruby1998 發表於 19-7-9 21:23
我今年玩倒頭。

第一套嘅學生票,先飛起程,然後中間買由英國飛香港嘅套票,然後學生套票嘅第二張就用係暑 ...
我初初都係估...咁樣買就是家長口中的倒頭票, 現在見你這樣說, 即是我估的沒錯, 謝謝.  btw, 其實可以慳到多少?

lovenature 發表於 19-7-9 22:37

讀那一科要五年?
Y12, Y13, 三年大學  

kittttty 發表於 19-7-11 10:49
我初初都係估...咁樣買就是家長口中的倒頭票, 現在見你這樣說, 即是我估的沒錯, 謝謝.  btw, 其實可以慳到 ...

我今次張倒頭 577 英鎊,算係貴左啲啲,有人可以 3XX,但香港貴至少 1、2 千。
讀中學嗰班要一年飛 3-4 轉,仲要係好多飛 Cathay BA,慳七八千都唔係冇可能。

1998Ruby1998 發表於 19-7-11 12:11

我今次張倒頭 577 英鎊,算係貴左啲啲,有人可以 3XX ...

所以上多d EK, 著數真係慳吾少啊, 謝謝.  

回覆 Joba 的帖子

未决定回程日期所以未睇有冇位