用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地轉大學分享 (長文)
樓主: Charlotte_mom
go

本地轉大學分享 (長文)  

醒目開學勳章 王國長老

spongebabies 發表於 19-7-16 14:16
Charlotte mom, 請問你朋友嗰仔要唔要retake中文?因為聽講轉返入U都要乎合3322, 想知事實係米真呢?謝謝 ...

問左朋友(個仔今年入year 3),係唔駛考返中文3,佢個仔中文仍然係2

Charlotte_mom 發表於 19-7-16 17:51
問左朋友(個仔今年入year 3),係唔駛考返中文3,佢個仔中文仍然係2
Thank you. 但呀仔想搏入year 2, 唔知係米都唔駛呢?我上網再揾吓,唔該哂。

我估year3會多位d

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-7-17 04:06
我估year3會多位d

咁呢樣一定啦,要預位收HD Asso,否則校外進修學院實同佢死過

spongebabies 發表於 19-7-16 20:47
Thank you. 但呀仔想搏入year 2, 唔知係米都唔駛呢?我上網再揾吓,唔該哂。

唔駛,我仔就係由HD成功入返8大yr 2.  DSE中文2.

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問你個仔HD’s GPA幾多? 謝謝回覆!

kenchtam 發表於 19-8-5 20:58
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁多期Sem .GPA 由3.5x - 3.7x.

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...

刚聽到有教大爆GPA
去港大牙醫Y2, 如果真有其事,
真係個好例子, 派唔到心儀, 千其都唔好放棄,
只要努力讀好, 再TRAN U

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 19-8-6 09:53
刚聽到有教大爆GPA

插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老師叫佢返去做分享

我好同意呢樣:千其唔好放棄唔好灰,邊度跌倒邊度企起身,盡能力裝備好自己,下次有機會,就係屬於你架喇!

Charlotte_mom 發表於 19-8-6 10:32
插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老 ...

係, 真係好鼓舞,
機會永遠都係比有準備的人

你女女都好叻

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 19-8-6 11:02
係, 真係好鼓舞,
機會永遠都係比有準備的人

多謝,希望佢醒醒定定讀好d

Charlotte_mom 發表於 19-8-6 10:32
插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老 ...

有自信都係好事黎嘅

我都認同只要孩子肯讀不放棄,條條大路通羅馬  。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

前輩,我女係ou完成year 1學位,想year 2 準備轉u.佢心儀hku & cu英文系. 現準備考ielts博多小小機會。請教轉u係咪考完year 2 第一個學期試就去其它u申請?可否講講過程係怎樣。唔好意思因個女問一句,答一句咁。怕佢大頭蝦miss咗都唔知。thanks

醒目開學勳章 王國長老

JoseHui 發表於 19-8-6 14:52

前輩,我女係ou完成year 1學位,想year 2 準備轉u.佢心儀hku & cu英文系. 現準 ...

同大學申請一樣,開學無耐,約10月就開始申請下學年入學
即黎緊10月開始留意申請2020年9月轉校
總之續間院校睇,續間留意deadline,每間有自己一個申請系統,網上要填要upload同俾錢。create左用戶後,整個學年無都可以隨時更新資料,如考琴結果,ielts成績,兼職ref letter,義工獎狀,學校考試成績等
Non jupas你永遠唔會知佢點揀人,總之「時機成熟」佢就會聯絡你,要求某d資料(例如考完試嘅季節問你拎成績,或見你有做某工作要求推薦信)或叫你面試等。當然,你亦可keep住主動在系統更新「新技能」,會增加勝算
之後就等收offer了,開咩條件(如gpa達某水平)亦係由院校決定的
如達標,都係到時在系統更新資料(如upload 現校transcript 証明成績或証明已完成學業)之後院校入學處就會通知你註冊留位等等

kenchtam 發表於 19-8-5 20:58

突然想提提你,如果想入返8大,我仔話HD頭一年係好重要,由其Sem 1/Sem 2 一定要高分,因 yr 2考核有機會會難,我仔 Sem 1 /2  GPA 都有 3.7X接近.3.8,高分就會有機會有 CO.

我仔有同學 GPA爆4. 同佢一樣有CO.

明白。好詳細,唔該曬!請問如有機會interview,大約幾月份及是否到7月或8月才知收唔收你。thanks

回覆 mielmiel 的帖子

請問你朋友囝囝入唔入到HKU呢?因我女今年想申請轉U,都是英文系。Thanks

醒目開學勳章 王國長老

JoseHui 發表於 19-8-9 11:32

明白。好詳細,唔該曬!請問如有機會interview,大約幾月份及是否到7月或8月才 ...

每科處理方法唔同
我女係3月尾面試,兩星期左右收co
由於佢要求好低,所以都有9成9把握,等考完final exams有成績,通知埋新校就等註冊 (其實一收co,睇佢條件開得高唔高已心中有數。如果gpa要求4,咁咪勁難囉;如果只要求完成果年學業,咪勁易囉)

TwinWong 發表於 19-8-6 09:53
刚聽到有教大爆GPA
真的嗎?不要求轉神科,只希望轉番心儀大學.
8大轉8大,機會高嗎 ?

smile930 發表於 19-8-13 14:38
真的嗎?不要求轉神科,只希望轉番心儀大學.
8大轉8大,機會高嗎 ?
真的, 就算以前AL年代
我老公的學生都試过8大轉8大

另一個 我FD 佢仔仔,
由恒商Y1轉浸大Y2 (2年前的) BBA