用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地轉大學分享 (長文)
樓主: Charlotte_mom
go

本地轉大學分享 (長文)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mielmiel 發表於 19-7-8 16:01
我又分享下先,朋友囝囝

佢上年6科22分(Eng 5*),佢想入3大英文系。 但只有恆管有degree offer (當時仲未 ...
希望佢入到啦, 到時開心分享deposit點transfer

醒目開學勳章 王國長老

vvmakyy 發表於 19-7-8 16:33
我都想知, 如果自資有兩個學位收咗, 7月15日要交兩個位留位費, 如果 Jupas 有學士學位 offer, 係咪自資兩個 ...

自資留位先架 (除非經jupas嘅ou自資, 就跟jupas deadline)
我女上年, 一出dse成績就周圍考hd asso同自資degree, 果時考到恆管同cityu校外degree, 有幾日時間考慮就交deposit $5000, 我地交左cityu, 無交恆管
cityu果5000只能係ugc degree或sssdp degree至有refund, 我地揀左自資, 咁就跌左5k落咸水海

如果留左2個自資, 之後jupas有sssdp或ugc offer, 但可以分別同院校申請退款的

8月出完jupas至搵自資, 遲了 (有嘅, 但係死雞位囉)

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 16:44
自資留位先架 (除非經jupas嘅ou自資, 就跟jupas deadline)
我女上年, 一出dse成績就周圍考hd asso同自資deg ...
我意思係宜家已經有恒大自資CO, 15/7前要交留位費, Jupas 應詃唔會報OU 自資, 所以如果8月時有 Jupas 學士學位收, 唔知可唔可以取回兩間自資留位費

回覆 vvmakyy 的帖子

剛打去學友社問過,佢哋話唔清楚🙄

剛致電hkcc,因之前經e - app報HKCC,他們已給一個c/o,問他可否10/7親身報多個自資asso/hd,答案係no。。。因他們只會出一個c/o,不可Transfer。。。即報多個都沒用

MM1155 發表於 19-7-8 17:35
剛致電hkcc,因之前經e - app報HKCC,他們已給一個c/o,問他可否10/7親身報多個自資asso/hd,答案係no。。 ...
吓, 但係都未 confirm 自己會唔會接受讀呢科, 如果10/7 即場報另一個自資課程, 而佢又即時收, 唔係先至二選一咩? 我女仲報埋浸大自資, 但都要等7/10 先知結果喎, 我仲以為到時先揀

醒目開學勳章 王國長老

vvmakyy 發表於 19-7-8 16:59
我意思係宜家已經有恒大自資CO, 15/7前要交留位費, Jupas 應詃唔會報OU 自資, 所以如果8月時有 Jupas 學士 ...

直接問自資院校最清楚,如果無refund就唸下係咪交咁多留位費(反正交兩間,最後都係二揀一)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 17:59
直接問自資院校最清楚,如果無refund就唸下係咪交咁多留位費(反正交兩間,最後都係二揀一)
...
阿女打咗去恒大問, 職員話可以交兩科留位費, 如果 Jupas 有 offer, 兩科申請退款都要扣行政費, 我原意想交兩科留位費係希望比多d時間阿女考慮清楚揀邊科咋

醒目開學勳章 王國長老

vvmakyy 發表於 19-7-8 19:23
阿女打咗去恒大問, 職員話可以交兩科留位費, 如果 Jupas 有 offer, 兩科申請退款都要扣行政費, 我原意想 ...

阿女問清楚就好

請問, 如果讀完ASSO/HD, 上唔返8大/自資, 係咪要出國讀.

現在自資多的是,朋友asso後入ou, 再不是由低讀起。

祝大家明天心想事成

csy_ma    發表於 19-7-10 00:09

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 22:16
呢樣經驗係比較神秘d,我地曾經上網搵過資料亦唔多(而家知道實況,發現網上不少資料並不正確)
難得試過, ...
Thank You Charlotte_mom
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

關於UGC學位轉UGC學位
我見過網上有資料話唔得,呢幾日又即管搵下料
發現係得嘅,但院校(呢間係CU)話需要重讀的話priority會低
真係影響有幾大,就不得而知了

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...

Charlotte_mom 發表於 19-7-11 14:13
關於UGC學位轉UGC學位
我見過網上有資料話唔得,呢幾日又即管搵下料
發現係得嘅,但院校(呢間係CU)話需 ...
Yes. My friend baptist to city. No repeat

醒目開學勳章 王國長老

搵到個舊帖:恆管轉8大
可以參考
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...

Charlotte mom, 請問你朋友嗰仔要唔要retake中文?因為聽講轉返入U都要乎合3322, 想知事實係米真呢?謝謝。
‹ 上一主題|下一主題