用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地轉大學分享 (長文)
樓主: Charlotte_mom
go

本地轉大學分享 (長文)   [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎?

朋友個仔,讀3大,year2 transfer 唔到另一科, 聽講不能經Jupas 再報,只可quit u 才可參加Jupas.

October. 發表於 19-7-7 13:00

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎? ...
不可以 因為已用緊資助學位,除非報時沒擁有資助學生。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-7-7 13:00

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎? ...

如第一年已take Jupas offer,下年就唔可以再申請jupas (除非quit u咁決絕)
除非你第一年無take offer,讀其他u, 就可再申請jupas

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...
已收藏,多謝無私分享

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 19-7-7 20:44
已收藏,多謝無私分享

咁難得做白老鼠,實驗成功,緊係要分享下經驗啦

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...
恭喜你囡女,也多謝你的詳細分享
請問你囡女舊年是否放榜後才去報asso?

我女之前in 了cuscs 的hd course
我見在場等候的同學, 好似好hea
不等篤手機, 其實hd / asso course的讀書氣氛好唔好。

我也理解讀書是靠自己
如果想讀eng studies 的hd/asso
那間學校比較好

醒目開學勳章 王國長老

YanYan0116 發表於 19-7-7 21:35
恭喜你囡女,也多謝你的詳細分享
請問你囡女舊年是否放榜後才去報asso?

對HD asso我唔熟,所以quote網友分析。不過我有聽過space同hkcc升degree較易

我女係舊年放榜後至報HD

的確,有d學生可能會hea讀。(咁亦有唔少人之前面試hd 只當mock,心情仲好輕鬆)
所以萬一真係要take非理想option,更要做好自己突圍而出,咁至有機會在下一次競爭中勝出(無論係year後轉,定year two後轉,定將來再進修)

我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...

機會係留畀已有準備既人既

前2年我研究過cusus, 麻麻。
我仔初讀私立大學
Hkcc升u律高

hksarhksar 發表於 19-7-7 07:53
用dse成績入。一邊讀u, 一邊考,系辛苦。
Very risky act. Nowdays the rate of repeat dse getting into u is very low.

hksarhksar 發表於 19-7-6 17:58
My son transfer u by retake dse, no interview need
Dse exam i told him to give up eng before the exa ...

即時一路讀緊UGC funded的學位,同時再考DSE,然後以retake DSE的成績報?
是否要以non JUPAS 途徑去報?

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-7-8 12:31
前2年我研究過cusus, 麻麻。
我仔初讀私立大學
Hkcc升u律高

我都係,印象一般。我聽嘅係酒店hd ,覺得課程設計唔太solid,實習機會又一般(一係返大陸二三線城市,一係本地非酒店),而且campus好細

咁我又想問,如果已經報咗hkcc一個asso兼有co,但有另一科都心儀嘅,可否放榜日報多科?

醒目開學勳章 王國長老

MM1155 發表於 19-7-8 14:49
咁我又想問,如果已經報咗hkcc一個asso兼有co,但有另一科都心儀嘅,可否放榜日報多科? ...

可以呀,但要研究transfer / refund deposit 問題,科科幾千都幾金架

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 15:23
可以呀,但要研究transfer / refund deposit 問題,科科幾千都幾金架
Thx。。。 係咪即係同一學院可以各付$5000keep兩個位?若然Jupas有offer,那只可退回一個$5000?即不論留多少個位,
每個學生只可以退1個留位費?

我又分享下先,朋友囝囝

佢上年6科22分(Eng 5*),佢想入3大英文系。 但只有恆管有degree offer (當時仲未係大學)交咗$5000留位費,但最後選了HKU Space Asso ($5000冇咗)。 今年GPA3.? 有城大英文系Y1 offer,7月頭又交了$5000留位,(有同學GPA高過佢但冇offer,可能interview唔好)。 CU未有聲氣,HKU waiting list,佢話過往經驗要到8月中才有正式回覆喎,希望佢入到HKU啦,到時城大嗰$5000唔知可否transfer。 佢都有同學今年唔考U,想Asso Y2直入大學Y3,但佢唔敢博,有大學收幾大都走咗先。

KLLP 發表於 19-7-8 12:40
即時一路讀緊UGC funded的學位,同時再考DSE,然後以retake DSE的成績報?
是否要以non JUPAS 途徑去報?
...
At first he studied in private u, not ugc

Seems to me cu does not take care of cucss, unlike polyu

MM1155 發表於 19-7-8 15:40
Thx。。。 係咪即係同一學院可以各付$5000keep兩個位?若然Jupas有offer,那只可退回一個$5000?即不論留多 ...
我都想知, 如果自資有兩個學位收咗, 7月15日要交兩個位留位費, 如果 Jupas 有學士學位 offer, 係咪自資兩個學位留位費都可以退回? (只扣番手續費)

但如果Jupas 冇offer, 係咪到時先決定揀自資邊個學位?

‹ 上一主題|下一主題