用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地轉大學分享 (長文)
go

本地轉大學分享 (長文)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做)

考DSE,總有人歡笑有人垂淚, 有3322但分數低, 基本上JUPAS UGC 學位無望。出路都係果幾款: 自資學位, HD, ASSO, 出國

係咪無彎轉呢? 原來唔係的, 經過一年"白老鼠實驗",我從女兒, 同學, 網友身上, 見到亦有成功例子, 又分享下

HD/ASSO的話, 一般做法, 係讀完2年駁上year 3 degree, 易嗎? 我唔敢答, 即管分享兩個case:
1.
我朋友個仔DSE廿幾分但中文2左,讀左2年cityu HD, 每個SEM都有GPA3.6以上, 轉返cityu degree year 3 (同科),亦有其他兩間院校俾offer讀year 3 不同科

2.
我女去面試果日, 同組員(都係其他院校同科HD year2)交換左聯絡, 當佢收到offer有輕輕問句有無人收到消息, 無人出聲, 估計成績例子唔多 (讀完HD係入
degree year 3? Anyway我女係同佢地同組面試)

除左以上”正常”讀完2年HD/ASSO轉degreeyear 3外, 原來, 讀緊year1, 一樣可以以Non-JUPAS (NJ) 形式申請轉讀其他院校 (較理想/心儀嘅院校/科目)。我聽過以下”款式”

-讀HD兩年,轉讀degree year 3 (正常會俾Conditionaloffer (CO), 對GPA有要求)
-讀HD讀得好,第二年轉到degree (唔止一個, so far聽都係轉year one, 會俾CO 同對GPA有要求)
-讀非心儀degree, 第二年tran u (重讀year one, 升year two我都聽過)

NJ好簡單, 咪就係睇住院校deadline, 自己續間申請囉, 都係網上申請, 每間有自己system, 要求, 申請方法同費用; 有d一個費用可申請幾科, 有d每科一個費用; 有d有得揀轉year幾, 有d無得揀本主題由 miriam 於 20-9-3 20:45 添加圖章 精華

94    0    0    2

醒目開學勳章 王國長老

我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B院校)

程序就係:申請>>等通知面試(經email同申請系統通知, 有機會完全無回音)>>面試>>等CO, 或等院校進一步要求其他文件, 亦有機會見完得個桔 >>補文件(包括各種cert / ref letter / 成績單 / 完成學業証明)>>正式收offer (meet唔到CO要求就玩完)

For我女嘅case, A院校面試後要佢補parttime僱主reference letter至肯出CO, 好快我女又見B院校,B好爽手只要求佢完成year one, 無任何成績要求, 就可轉去重讀year one, 衝量過後,我女都係鐘意B院校offer多d, 就無再跟進A院校要求了

面試前, 我女無upload讀緊嘅院校成績, 有CO後至upload。所以相信NJ揀人係唔止睇成績,仲考慮多方面因素 。(重複: 學校點揀人, 點出CO, 我真係唔知)

唔知醜分析我女跑出之道:
1.        面試做得好好,準備充足亦在狀態發揮到, 有d一早叫左要先準備嘅, 佢做足, 亦唔客氣地乘機sell自己 (咁性格同表達能力, 由細到大, 面試都係著數的); 果日有人compulsory part都無點準備, 應交文件又無帶齊, 叫人點俾機會你呀
2.        佢parttime 係同讀嘅科有關,做足成年, 老闆好錫佢俾左d特別機會佢,所以佢profile係好睇
3.        佢有去考有關嘅進修試, 同上短期課程, 呢個世界好現實, 同搵工一樣, 俾$3000上8堂有張爛鬼cert, 點都係比對手多一張爛鬼cert, 總叫付出過

所以, 如果有心轉U, 係要多方面裝備自己, 我女無咩特異功能, 亦唔係唯一一個成功例子。

希望以上分享, 可以俾d鼓勵未能在JUPAS直入心儀科目的學生, 老土講句, 條條大路通羅馬, 唔係無謂廢up或打完場說話, 因為事實係好多轉機, 你肯俾心機, 仲有好多大門肯為你而開

nanadog    發表於 19-10-25 20:50

多謝分享

醒目開學勳章

Thanks for sharing

回覆樓主:

多謝分享

醒目開學勳章 王國長老

呢樣經驗係比較神秘d,我地曾經上網搵過資料亦唔多(而家知道實況,發現網上不少資料並不正確)
難得試過,緊係要開心share

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thank you Charlotte mom!

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 22:16
呢樣經驗係比較神秘d,我地曾經上網搵過資料亦唔多(而家知道實況,發現網上不少資料並不正確)
難得試過, ...

謝謝分享

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...
多謝分享。機會永遠留給有準備的人

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...

很寶貴的分享! 謝謝你

樓主囡囡有良好讀書態度又有鬥心,係成功嘅關鍵,值得稱讚。
當然亦都唔少得有個叻嘅媽媽響背後支持同指引佢,妳亦應記一功  

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-6 11:50
樓主囡囡有良好讀書態度又有鬥心,係成功嘅關鍵,值得稱讚。
當然亦都唔少得有個叻嘅媽媽響背後支持同指引 ...

我女有咁積極進取我就死少好多細胞

不過佢返工的確有做得好,暑期工完左,老闆唸辦法都要佢返去做 (suppose工作單位有標準最低工時,佢想請我女,特登同上頭爭取取消規定),我女亦無令老闆失望,無論長線工作,短線獨立運作,都交足貨。換返黎嘅,錢就算把了,(廉價勞工)但經驗係無價,好多經驗,唔係經機構安排正常人想試都無得試。呢d係佢自己爭氣賺返黎,的確抵讚嘅

Tran u係佢自己initiate同自己攪,我只負責俾錢(同8卦),我學野架咋。要讚自己嘅,係咁多年都保持到良好溝通,佢有野都會同我傾,我俾完意見亦由佢自己決定囉

醒目開學勳章 王國長老

要提醒一樣重要事情
如果要tran u,一定要keep住有返學。我女個CO門檻已叫好低(要完成year one學業),我就暫時未聽過無條件即時俾unconditional offer包你9月開學直入

識個case舊年jupas入唔到心儀學科,去左外國,讀左半年又唔鐘意返左黎

咁就弊了。Tran u都要有條件,起碼完成學業或達某gpa。但學生無法達到,就無得行呢條路了

My son transfer u by retake dse, no interview need
Dse exam i told him to give up eng before the exam day and concentrate on maths

My friend asso high gpa, igcse chinese good, transfer yr 3 hku

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-7-6 17:58
My son transfer u by retake dse, no interview need
Dse exam i told him to give up eng before the exa ...

引到同路人出場了

仔仔一路讀大專一路重考dse? 好有毅力
咁係出conditional offer要求某dse成績定點?方便透露俾其他家長作參考嗎?

Charlotte_mom 發表於 19-7-6 19:03
引到同路人出場了

仔仔一路讀大專一路重考dse? 好有毅力
用dse成績入。一邊讀u, 一邊考,系辛苦。

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-7-7 07:53
用dse成績入。一邊讀u, 一邊考,系辛苦。

犀利
‹ 上一主題|下一主題