用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地轉大學分享 (長文)
樓主: Charlotte_mom
go

本地轉大學分享 (長文)  

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...

charlotte mon 你好, 知道你女女可以入返8大, 恭喜曬!知道你對幼兒教育這一科有所研究, 而我個女今年考DSE, 撞著噉嘅環境真係有啲擔心, 所以想報定幼兒教育的副學士或高級文憑, 唔知你知唔知邊間院校會比較好? 第日可以上學士學位會比較優勝呢? thx   

醒目開學勳章 王國長老

smile930 發表於 19-8-13 14:38
真的嗎?不要求轉神科,只希望轉番心儀大學.
8大轉8大,機會高嗎 ?

教資會有指引俾大學,如果學生已就讀資助學位,大學只應該在特殊情況下,至接受同學轉校重讀申請
咩叫特殊情況就無界定了

回覆 hksarhksar 的帖子

請問讀私立大學是指哪些,謝謝!
:-D

回覆 Charlotte_mom 的帖子

DSE 3322但分數低.

最後讀 HD/ASSO, 在year1 /2,可以用Non-JUPAS (NJ) 形式申請轉讀其他院校 (較理想/心儀嘅院校/科目,當然GPA會有要求)

這樣理解對嗎,謝謝!

:-D

回覆樓主:

阿女有同學想由恆大轉入其他u,yr2,GPA3.6,話佢GPA高,唔比轉

醒目開學勳章 王國長老

mangoww 發表於 21-7-7 10:04
阿女有同學想由恆大轉入其他u,yr2,GPA3.6,話佢GPA高,唔比轉

邊個唔俾轉?
我布聽過UGC學位唔建議轉UGC學位(重讀),因浪費政府資源

回覆樓主:

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

回覆樓主:

我女都想轉 U,經 non-japas 係咪好過 retake 再 jupas呢

abbytang 發表於 21-9-19 09:22
我女都想轉 U,經 non-japas 係咪好過 retake 再 jupas呢

如你女本身 dse夠分入其他心儀科目,可 quit u 再 jupas, non jupas要 year 1 gpa 高分才有機會,你女本身唔喜歡這科目好難有高 gpa!

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做)
請問轉大學後,重讀year1 ,學費會點計?THX