用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲仔認字能力
樓主: tigerdad
go

3歲仔認字能力

小朋友發展因人而異上面有家長share小朋友認到中文字先
但我小朋友只係認到英文字而未識中文字
學文字要很長時間,都是由聽和講開始,不必太心急

其實係3歲先開始學123、abc,只係而家d家長太緊張先早學姐!甘細個死記仲衰,搞到個細路好快憎學字!
學校會有有趣既方法教 ,令小朋友中意先可以快樂學習!

我囡玩字咭學英文A-Z,逢星期一至五每晚飯後玩大約10-15分鐘,大約2個月時間認到全部英文字,我囡現在2歲3個月。除了字咭,在家中當眼處會貼上英文字,等佢有多D機會接觸,希望幫到你(emoji)

回覆 annie133 的帖子

筆鉛1, 鴨仔2 work 喎, haha ,thank you so much

tigerdad 發表於 19-7-5 08:34
請問一下三歲仔仲未認到A-Z, 有咩方法可分享?同大女時好唔同,大女學野快好多。
...

Deleted

回覆 tigerdad 的帖子

same here...

tigerdad 發表於 19-7-5 08:34
請問一下三歲仔仲未認到A-Z, 有咩方法可分享?同大女時好唔同,大女學野快好多。
...

幾個認唔到定全部?
如係後者,要留意下其他各方面。
問下老師情況

crystal媽咪 發表於 19-10-20 10:31
幾個認唔到定全部?
如係後者,要留意下其他各方面。
問下老師情況

囝認到晒英文了,差一兩個月原來都可以差咁遠,初時嚇死,而家已a-z識晒仲會講埋a for Apple, b for ball 咁,但而家到中文字頭痛,佢好抗拒中文

tigerdad 發表於 19-10-21 21:02
囝認到晒英文了,差一兩個月原來都可以差咁遠,初時嚇死,而家已a-z識晒仲會講埋a for Apple, b for ball  ...

有時可能未開竅
中文字難認、筆劃多。
玩遊戲:記憶卡、釣魚、泥膠砌字……遊戲中學習

crystal媽咪 發表於 19-10-23 13:57
有時可能未開竅
中文字難認、筆劃多。
玩遊戲:記憶卡、釣魚、泥膠砌字……遊戲中學習

請問釣魚同泥膠遊戲係點?

tigerdad 發表於 19-10-23 21:16
請問釣魚同泥膠遊戲係點?

釣魚遊戲:將啲中文字卡夾一個萬字夾,筷子綁磁石(有啲磁石中間有一個洞)玩遊戲,你叫佢釣(中)字或(大)字同佢玩時認讀。如果開頭未可以認得d字,就字同圖一齊,慢慢再減。

泥膠遊戲:簡單/少筆劃嘅字,可用砌膠搓直線/橫線,砌翻個字出嚟,加深記憶。

有啲學校認字會係沙上邊,寫(小)(牛)(你)……宜家沙就難搵啲

dadalinder 發表於 19-10-24 22:25
或者比佢試下上去面嘅中文認字班,我朋友話幾有幫助。上堂嗰度一邊同佢玩遊戲、一邊認字,佢個女依家冇咁抗 ...

我都打算比佢上,謝謝你