用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲仔認字能力
go

3歲仔認字能力

請問一下三歲仔仲未認到A-Z, 有咩方法可分享?同大女時好唔同,大女學野快好多。

tigerdad 發表於 19-7-5 08:34
請問一下三歲仔仲未認到A-Z, 有咩方法可分享?同大女時好唔同,大女學野快好多。
...

女同仔唔同
女真係快好多
好明白

tigerdad 發表於 19-7-5 08:34
...

唔係想嚇你,但聽過幾個之前話3歲都未認到abc嘅後來都有讀寫障礙嘅懷疑

不過前提係你有無用足夠嘅時間教下。我覺得睇DVD, 玩下abc puzzle都work

唔駛咁擔心住,三歲應該未到文字敏感期。除左ABC; 數字(123) 認唔認到?

ch_ymyaa 發表於 19-7-8 08:38
唔駛咁擔心住,三歲應該未到文字敏感期。除左ABC; 數字(123) 認唔認到?
...

有圖睇既深既字都識,係ABC 慢d都教左兩晚都識,希望冇事

認到其他字咁應該ok la. 唔駛咁擔心。

ch_ymyaa 發表於 19-7-8 10:30
認到其他字咁應該ok la. 唔駛咁擔心。

如果數字1-10都認到,係ABC 冇圖認唔到係咪咁細好難肯定有冇讀寫?
我見佢認圖既helicopter 等都講到晒,係ABC冇圖就唔得,用左兩晚同佢睇好似認到少少,所以想請教下大家點教。謝謝

小朋友都係睇ABC song 嚟認。

ch_ymyaa 發表於 19-7-8 12:15
小朋友都係睇ABC song 嚟認。

囝識唱晒成首歌,係唔太認得

如果你想仔仔認到ABC; you tube / DVD 會比較洗腦。但我相信你係希望小朋友係能夠掌握認讀嘅能力而唔係純粹想佢認得ABC right? 我估樓主比較concern 嘅係細仔同家姐有不同嘅情況,但細仔同家姐相差幾遠?點樣不同法?

tigerdad 發表於 19-7-8 10:32
如果數字1-10都認到,係ABC 冇圖認唔到係咪咁細好難肯定有冇讀寫?
我見佢認圖既helicopter 等都講到晒, ...

yes, those i know cant even recognize 1-10.
did you spend too few time to teach your child ABC? or less chance to watch ABC DVD? my own experience is the little one has less chance to watch baby TV programs, as the elder one often picks other kids programs (not ABC any more of coz) and the little one would just simply follow

tigerdad 發表於 19-7-8 09:04
有圖睇既深既字都識,係ABC 慢d都教左兩晚都識,希望冇事

你仔同我小朋友一樣,1-10,A-Z 我教咗好耐呀!! ! 佢認圖講字就好叻,但一到1-10A-Z就唔掂,希望係遲但冇讀寫障礙啦

karllambb 發表於 19-7-12 12:05
yes, those i know cant even recognize 1-10.
did you spend too few time to teach your child ABC? or  ...

謝謝你,我再試下

回覆樓主:

我女3歲時也認不到英文字母,顏色也不太分到,但一番K1就開始pick up,佢今個學年亦收到兩間好多想當年18months old就䁱好多字的小朋友都入唔到的神校。我唔係曬命,而係我覺得人人學野有快慢,爭在你唔知佢幾時先快出來,不用急於一時去睇成效,只要within normal range (真的normal range, 非香港變態range),不用太擔心。

ceresves 發表於 19-7-16 00:34
我女3歲時也認不到英文字母,顏色也不太分到,但一番K1就開始pick up,佢今個學年亦收到兩間好多想當年18mo ...

Thanks!
好鼓舞人心!你女好叻,見到而家d家長真係好快...見到自己個囝好似文盲咁所以先担心

有圖字卡不可作準
小朋友是記得呢幅圖讀helicopter

我女都是半年都認唔到123abc,但認到中文字 口手頭耳那些,不知是什麼羅輯。就來三歲

ceresves 發表於 19-7-16 00:34
我女3歲時也認不到英文字母,顏色也不太分到,但一番K1就開始pick up,佢今個學年亦收到兩間好多想當年18mo ...

Agree, 其實視乎小朋友幾時對文字有興趣,三歲小朋友是語言發展期,發展語言聴和講,對圖象想像力觀察力更重要,太早focus認字未必好事,其實講野叻和sociable,對考小一更有利,識幾個小朋友二三歲已認字,後來發現既不是資優, 考小一也不特別顺利。

bobofung 發表於 19-7-23 17:46
我女都是半年都認唔到123abc,但認到中文字 口手頭耳那些,不知是什麼羅輯。就來三歲 ...

中文字是象形文字,認著個「圖案」便可,所以很多小朋友是pick up 認中文字先,英文要懂phonics才讀到個字,通常遲D pick up
123可教鉛筆1,鴨仔2 etc幫佢記。
ABC看ABC歌。