用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑阿囡係資優
樓主: chu25
go

懷疑阿囡係資優

totorogo2009 發表於 19-7-8 11:26
其實小朋友最易教係麥明師呢類
資優(天才?)例子我會話係Steve jobs, James Cameron, Thomas Edison
天才但 ...

D)))

pamelaywy 發表於 19-7-8 13:14
我本身讀大學時讀心理學,主攻教育心理學,有讀過資優相關課程
我一向不太buy IQ test, 因為我一直相信人嘅 ...

D)))

醒目開學勳章 貢獻勳章

就算做資優教育嗰班,都會話個評估有bias,因為只睇到數理強,以及部份語文強嘅人,但其實如果某方面有天份加passion,都可以話係gifted,當中包括leadership

問題係,無passion,無資優負面特質,係咪就唔係資優?? 咁就好睇你想用咩definition,一般而言,IQ score >130 ~或~ 某方面有天份+passion ,都係資優我個人較鍾意CTY 用嘅評估方式,以高兩年嘅SCAT卷,同大兩年嘅group比較,高過某個cut-off (英文能力係6x percentile) 就已經係能力高於一般,可參與佢地嘅課程

資優只係 "你可能做某d野叻d,學野快上手d",一樣要付出,一樣會遇到難題所以,HKAGE 收學員,唔係睇IQ score

恐龍家

小曳人 發表於 19-7-9 14:06
就算做資優教育嗰班,都會話個評估有bias,因為只睇到數理強,以及部份語文強嘅人,但其實如果某方面有天份 ...

D)))

totorogo2009 發表於 19-7-6 21:35
香港地,個個都想自己小朋友係資優

講真
可以話有道理,家長需要留意觀察小朋友既發展,但係我覺得現階段未需要擔心住。

conniewktang 發表於 19-7-7 01:22
我也看不出。資優其實有咩好,而且有些仲有情緒問題添,平凡些仲好!
同我諗法相同,我從來唔叫自己小朋友去做測試。

annie133 發表於 19-7-9 05:29

其實好似好多天才,都私人生活和人際都坎坷,甚至 ...
其實真正既天才,又唔會係私人生活和人際有問題,在世最天才既人應該係 Stephen Wolfram,讀過工程、數學、科學既人都受益於佢既廿幾歲時開發既 Mathematica,佢同佢個數學家老婆都唔知道幾好,仲生咗四個小朋友。第二個在世最天才既就係 Linus Benedict Torvalds,佢讀大學時寫既 Linux 核心系統,你屋企唔少設備都應該用緊佢既系統,你呢個 post 都係因為佢而出到街,佢同佢個空手道冠軍老婆都好好,仲生咗三個小朋友。

坎坷、情緒病,只係:
1,後人穿鑿付會。
2,將個別例子誇張,放大。
3,制度下,將勤力既笨蛋,當係天才。
4,假天才當真天才,所以壓力大,最後出事。

回覆樓主:

還是好好栽培小朋友吧

王家爸爸    發表於 19-7-17 18:12

kuruma617 發表於 19-7-10 21:35
還是好好栽培小朋友吧
我最認同既做法,唔好諗咁多,唔好比較,好好栽培自己既小朋友。

conniewktang 發表於 19-7-7 01:22
我也看不出。資優其實有咩好,而且有些仲有情緒問題添,平凡些仲好!

係,激到嘔血

pamelaywy 發表於 19-7-8 13:14
我本身讀大學時讀心理學,主攻教育心理學,有讀過資優相關課程
我一向不太buy IQ test, 因為我一直相信人嘅 ...

Well said!

totorogo2009 發表於 19-7-6 21:35
香港地,個個都想自己小朋友係資優

講真

曾經聽過有一個老師講過,話「ADHD/ ASD」無人認,話「資優」就成班家長舉手,因為資優範圍大田濫了!

持之以恆    發表於 19-10-8 21:33

chu25 發表於 19-7-5 01:03

小兒5歲半

我仔5歲9個月,幾個月前自學元素表(emoji)

好得意,值得鼓勵