用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑阿囡係資優
go

懷疑阿囡係資優

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得就咁睇,睇唔到

只可以話佢有創意,貪玩
一般資優學習能力高,記性好,想法與別不同,好奇

恐龍家

chu25 發表於 19-7-5 01:03
幾歲?
畫得唔錯,起碼小肌肉控制得好好。

回覆 王家爸爸 的帖子

下個月六歲

chu25 發表於 19-7-5 17:34
回覆 王家爸爸 的帖子

下個月六歲

老實講如果6歲我又唔覺得係。

仲有冇其他特徵? 如超强記憶, 自學能力等
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

呢份功課係去年11月份做,當時都係5歲半都未夠

香港地,個個都想自己小朋友係資優

講真
6歲寫字寫成咁,你擔心佢係讀寫障礙可能仲大

持之以恆    發表於 19-7-7 14:54

totorogo2009 發表於 19-7-6 21:35
香港地,個個都想自己小朋友係資優

講真

我也看不出。資優其實有咩好,而且有些仲有情緒問題添,平凡些仲好!

小曳人    發表於 19-7-7 08:02
小曳人    發表於 19-7-7 08:02

conniewktang 發表於 19-7-7 01:22
我也看不出。資優其實有咩好,而且有些仲有情緒問題添,平凡些仲好!
好多人既小朋友都只係....普通人你唔識統計學都知天才都真係好少

所以我間唔中經過呢度見到人問資優
又或者係唔係都去做IQ test...
都覺得好攪笑

我都識人都IQ test...做到有130...話佢阿仔係資優
點知過幾年...佢話阿仔係學校考中文同數學可以有多啲時間......
我開頭唔明點解資優仲可以考試多啲時間
原來因為佢阿仔做完測試後.....證實係讀寫障礙....

我諗如果小朋友真係資優.....你唔使係EK問都會知

totorogo2009 發表於 19-7-7 07:19
好多人既小朋友都只係....普通人你唔識統計學都知天才都真係好少

我識個IQ Test 有160幾,女仔,好叻,但自己比自己壓力大到瞓唔到,返唔到學,中四已休學一年,重讀中四考級前,到中五,情緒問題又嚟了,都唔知點算,佢亞媽照顧佢壓力大到暈,這2-3年老了好多!
Even有些IQ test只有130幾的細路,可以沒有其他問題也有情緒問題。上帝好公平,個腦不同,IQ高就其他低返,例如EQ,做亞媽一樣壓力好大壓力,人都顛!資優,有咩好呢,知憂就真!
想知係咪資優,比幾千元去協康丶中文做下IQ test咪知囉,但從上圖,一啲都唔似。IQ高少少,even 只130幾以上,細細個,2歲多少少已可背曬全班N班的人名,可以背曬講得出所有識嘅人的電話號碼,過人的語言能力(12月早產超細男B,9個月大開始講單字),反應快,邏輯思維比同齡好!2歲班老師已話佢好聰明,結果6歲幾(因有情緒),IQ test證實為資優,分數已不高,但2-3歲已看得出。

醒目開學勳章 貢獻勳章

totorogo2009 發表於 19-7-7 07:19

資優禮物包當中,無講過係天才,資優只係學習能力高、轉數較快嘅一群 (~3%)
呢個世界邊有咁多天才?就算我仔 係 top 0.1%,我都唔覺得佢係天才,佢所付出嘅努力時間,絕對比一般人多

至於讀寫障礙,其實同資優無關 (independent),資優的確可以係SEN,你試諗下:個腦轉得快,但手眼讀寫唔協調,係咩感覺? 小朋友好辛苦呀! 而且,資優亦唔一定係積優,可以無學習動機,亦可以興趣或專長同學術無關

我好怕d人對資優有誤解,包括成績好、學得快、記性好,但無情緒問題,所以唔係資優!最好笑係數學比賽有大獎都話唔係資優!
其實每個孩子都唔同,專長能力都各有分別,可能有d特質一樣,但有d特質又會唔同

恐龍家

小曳人 發表於 19-7-7 08:14
資優禮物包當中,無講過係天才,資優只係學習能力高、轉數較快嘅一群 (~3%)
呢個世界邊有咁多天才?就算我 ...

非常同意!
識人是資優但同時又是讀障⋯
識人是資優,一樣要努力,才成績好...
又識人是資優,但字好醜因腦轉得快但手肌發展又慢又不靈活,非常痛苦,而且讀有要求的學校,考試快寫而字又要靚,因此手肌好痛好痛...
識人是資優,有過人的記憶力,但不喜歡讀書,資優而非績優...
(其實績優,只需above average 的IQ加努力已有機會做到,不用資優的IQ)
如果有得選擇,我識的媽媽,都寧可選擇平凡的孩子,只要他健康快樂地成長已經夠!若果家中有資優兒,在教養同栽培上反而更要付出雙倍努力,好多做媽媽的都身心俱疲!大家加油!

資優唔係一個光環,係一個金鋼圈,好嘅時候咪開心,唔好嘅時候就頭痛死。

小曳人    發表於 19-7-7 09:11

miffyian 發表於 19-7-7 09:06
資優唔係一個光環,係一個金鋼圈,好嘅時候咪開心,唔好嘅時候就頭痛死。 ...

仲要冇咩人明白!

conniewktang 發表於 19-7-7 08:28

非常同意!

你說得對,認識有個朋友兒子,自少品學兼優,社交性格都很好,音樂運動十項全能,小學插入神校繼續考頭五,中英普流利,參加CTY課程又拿high score award, 我問他媽媽孩子是資優的嗎?她説初小時學校有gift program 所以check 過,還差幾分不算是,她也繼續當他普通人。
我心想,真係夠晒用了!
題外話,許多不是資優也一樣會很多情緒問題,大家加油!

annie133 發表於 19-7-7 18:03
你說得對,認識有個朋友兒子,自少品學兼優,社交性格都很好,音樂運動十項全能,小學插入神校繼續考頭五 ...

香港地,細路好多壓力!有個男仔讀幼稚園升小學已有情绪問題,因為父母催谷同不停去考小一面試,最後個仔入男拔小,其父是醫生,有要求。

conniewktang 發表於 19-7-7 19:24

香港地,細路好多壓力!有個男仔讀幼稚園升少已有情绪 ...

成日覺得,幼稚園已經要催谷先考得入一間學校,可能間學校間本不適合你,勉強冇幸福

annie133 發表於 19-7-7 23:44
成日覺得,幼稚園已經要催谷先考得入一間學校,可能間學校間本不適合你,勉強冇幸福
...

Agree
好多細B仲留一年班入名小P1, 所以名校不少超大B呢!

其實小朋友最易教係麥明師呢類
資優(天才?)例子我會話係Steve jobs, James Cameron, Thomas Edison
天才但情緒/脾氣差

我本身讀大學時讀心理學,主攻教育心理學,有讀過資優相關課程
我一向不太buy IQ test, 因為我一直相信人嘅智能係一個changeable continuum, 而唔係一個clear cutoff. 140係咪比130叻? 咁141又如何?
大學讀gifted edu 有讀過Renzulli’s Three Rings Model, 對我好大提醒
一個小朋友gifted 與否,不只是純數字顯示的智能,而包括commitment 同creativity
我細仔一直比人話資優,甚至係高度資優,但我真係唔覺,佢只係學習好輕鬆、理解力強,名列前茅、有好多數學大獎,但係佢個人無創意,做事亦無乜火,完全見唔到commitment
相對我大仔,雖然佢唔似一般理解嘅資優,我估計佢IQ  test 唔方高分,但佢做事好有「火」好投入,亦好有創意,人人都有眼見嗰種,佢更似Renzulli 所描述嘅資優
從兩個仔身上,我更明白到,有獎有高score 又如何?
人人都有自己發光點,小朋友資唔資優根本唔重要
又是一句:本來無一物,何處惹塵埃