用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

回覆樓主:

咁好似點最後都係要去外國咁中途走讀邊間都差唔多...
不過我主要係大學想佢地外國,出外讀中學只為易d入名大學(好似)
女仔唔想太早送走,所以想高中先走...

cheungmansze 發表於 19-7-4 17:48
學費差距好大wor,又要repeat,真係要認真想想 ....

老公想轉, 即係學費唔係問題, 佢會死掂佢啦, HAHA

回覆樓主:

學費唔係負擔唔起,但始終讀上去咁多年,加埋等於一個外國大學學位價錢,會諗分別真的咁大嗎

B.B.BaBa 發表於 19-7-4 23:51
簡單 D 諗下會唔會好想中學讀 SPCC,想就而家轉去,去到你就明其他問題(大一年、適應、讀過再讀等...)根 ...

睇左咁多個回覆, 你呢個最對譜!

唔少版友立論, 係5, 6年後考SPCC 難, 即係假定做回頭草, 咁梗係而家入啦, 無咩好討論喎.

其他值得比較既, 係費用, 性別, 課程等...

個人認為, 真讀下去, 駛費未必如想像差別咁大.

性別係兩校最根本差異, 男女校係貼地D.

至於課程, 除左最多人關心既學術, 據報香港仔隧道小學還教很多軟技巧既野, 如果位細路肯學受教, 確係受用不淺...

b3410 發表於 19-7-5 13:11
SPCCPS教的深,的確要諗清楚。因為真係好深相對來講,Marymount 輕松好多。

課程方面要睇將來 ...
如果將來出國,將來中文差又有乜問題?海外升學看不看中文成績?

retriever 發表於 19-7-5 14:15
睇左咁多個回覆, 你呢個最對譜!

唔少版友立論, 係5, 6年後考SPCC 難, 即係假定做回頭草, 咁梗係而家入啦 ...

可以講講會學到什麼軟技巧嗎?

annie133 發表於 19-7-5 08:38
其實我覺得係香港D學校K型,個學年係橫誇15個月(sept至Dec next yr),才做成大細B差異咁大,如果你正常se ...
跟據之前一網友分享,以前教局係唔容許細B呢樣野,e加搞下搞下搞到大B係唔正常咁

rinarina 發表於 19-7-5 14:19
如果將來出國,將來中文差又有乜問題?海外升學看不看中文成績?
但若畢業後返港做野就⋯

為食公主 發表於 19-7-5 09:38
老實講, 我很討厭只收大B的學校, 幼稚園還可以理解, 小學其實大細B個分別已經不大
...
學校考核applicants 用同一條bar,若收大多過細,咁好明顯係有分別,家長覺得冇只是一廂情願吧

差不多全部直上中學應該係SPSS.
計埋中學, 比我一定轉.
當然都要估下自己小朋友能力, 入到去如果包尾咁就一定唔轉.

b3410 發表於 19-7-5 13:11
SPCCPS教的深,的確要諗清楚。因為真係好深相對來講,Marymount 輕松好多。

課程方面要睇將來 ...
奇怪啦,

SPCCPS教的深但係數好似都係LS, DB 好D. 英國應該MPS 好D (朋友仔女一個SPCCPS, 一個MPS 意見), 咁係中文好勁?

要是成績中上,我就不會轉了。要多讀一年,不如留番第日大個咗,想有GAP YEAR又可以,除非想避過龍B中學大學關關一齊爭的情況。

回覆樓主:

當年我親戚小朋友插到SPCC PS最後因交通及轉校適應問題而放棄。佢不是追求特定名校的人,而且知道小朋友能力好,中學就算入晤到SPCC,德望、協恩、…、等等佢都好OK,不需要為某一學校犧牲其他東西。

cafeva 發表於 19-7-5 17:16
奇怪啦, SPCCPS教的深但係數好似都係LS, DB 好D. 英國應該MPS 好D (朋友仔女一個SPCCPS, 一個MPS 意見), 咁 ...
中英都勁,如果跟到學校要求。可以去數一下DSE有幾多英文5**,而中學英文top set 以小學上的為主。所以我覺得學生能力是一個方面,學校的栽培應該也有獨到之處。

在你心目中,spccps級數是否高過依家嗰間?
俾我一定轉,尤其是知道裏面大部份都係大B或超大B,所以自己個囡入到去只是和其他人差不多大,不會因為呢樣野自卑不開心。

係我心目中,spccps和dgs是最心儀的,不論課程、校風、德育、學校設施/資源、教學方針/遠見、國際視野/知名度(有助考外國學校)、全部都是頂級的。如果自己囡有能力考到spccps,學到既野、視野和舊生網絡終生受用,俾既學費對我黎講係物超所值。學習時間和機會一去不復返,所以如果心儀這間學校,越早入,得益越大。

冇必要轉校。

都係果句,如果最心儀的中學係 SPCC 的話,就而家轉。如果唔係,就唔轉。完!

回覆樓主:

spcc

ar_mak 發表於 19-7-5 23:47
我反而認為咁樣去諗野真係錯得交關. 第一件事唔好比神校蒙住對眼,要客觀去睇自身條件然後再去分析. 前設用 ...

同意第一樣唔係分析喎,都話果個前題唔駛討論啦。而於你話唔應該因為聖保羅就認為男女校好D,奇怪你推論我有呢個邏輯,唔似一向充滿睿智既嘜哥喎。

鬼唔知搵到決定性因素就唔駛猶豫咁多咩,世界係咁,就唔會有咁多左揀右揀最後嫁唔去啦。
‹ 上一主題|下一主題