用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

bj1315 發表於 19-7-4 21:21
全港最top school 和 IB 小朋友應該無乜感覺,係大人流晒口水啫。從小朋友喜好,如校園更大(其實去見左2 ...
若6-7歲小朋友介意大細,都一樣是由成人言行引起la.
我諗你冇遇過d老人精姐,我在不同的小朋友生日會就遇過不少,conversations like: 你學校是中小定英小、有冇science 讀,部電視機幾多吋、etc.

不過的確從小朋友角度,的確佢地大多只看校園和老師,on the other hand,他們是一張白紙...

dragonb2012 發表於 19-7-4 22:23
真的到二、三年級就大細B差異不大嗎?

講真,要佢一線津小讀上去考頭5...無咩信心

我反而係個女成日想做大,我唔想再去考,但佢仲想考多次,因為唔想做細

Soundervolt 發表於 19-7-4 20:54

要呻嘅,轉咗去SPCC都會呻,阿仔師兄轉咗去SPCC一樣呻, ...

轉左當然不一定萬能,但本身已在名校的,當初如果唔係覺得有不足要呻下,就未必會咁積極去轉校

pekovian 發表於 19-7-4 17:54
DGS / GH/ YH / SPC (cwb)

MCS St Mary 轉去GH / YW ?
年年都有不少GH 小學部女仔想插入MCS. .. 原來調返轉都有嗎?

回覆樓主

亞仔當年的幼稚園同學,10月出生,讀了一年Marymount 小一,然後轉咗去SPCC重䜖小一。父是SPCC舊生,有細佬跟尾,但最終細佬都入唔到SPCC
當年亦有另一個同學想入SPCC,repeat K3,終得償所望。兩個最終在SPCC做返同班同學。超大B在SPCC十分普遍

回覆樓主:

簡單 D 諗下會唔會好想中學讀 SPCC,想就而家轉去,去到你就明其他問題(大一年、適應、讀過再讀等...)根本都唔係問題。

如果你認為而家間津小的中學部你已好滿意,就唔好轉。

如果諗住而家唔轉,中學先至再轉,咁就真係玩野兼困難重重,難考到之外,阿女到時會更加唔想走。

如果錢唔係問題,就你所述果幾間津小,我只會考慮留在 MSS,因為係英小,始終一線英津小真係好抵讀,小朋友亦會有很大的得著。想去 SPCCPS 完全係為左升去 SPCC

yslysl 發表於 19-7-4 23:47
亞仔當年的幼稚園同學,10月出生,讀了一年Marymount 小一,然後轉咗去SPCC重䜖小一。父是SPCC舊生,有細佬 ...

大把人咁做,DG都係。SPCC教得又深,包括數,我識親小一考入都都是大/超大。在外面學多一年小一野,再考小一,點都著數(起碼相對人地同齡但仲學緊K3野),只有超細B才有這個權利,神校又唔mind, 何樂而不為?

俾我會轉,我喜歡男女校

B.B.BaBa 發表於 19-7-4 23:51
簡單 D 諗下會唔會好想中學讀 SPCC,想就而家轉去,去到你就明其他問題(大一年、適應、讀過再讀等...)根 ...

認同。比我都會轉(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

B.B.BaBa 發表於 19-7-4 23:51
簡單 D 諗下會唔會好想中學讀 SPCC,想就而家轉去,去到你就明其他問題(大一年、適應、讀過再讀等...)根 ...

如果MSS我反而想早D去SPCC, SPCC英文不會差過佢,中數就強過佢,但如果留低到萬一中文keep唔到,中一就更加難去SPCC.始終SPCC仲有IB, 出不出國到時仲可以慢慢稔。因為感覺樓主係對學業有要求,又想target 神校,如果女兒有potential, why not?

ar_mak 發表於 19-7-5 00:00
關於大細B既問題,其實真係有小朋友會適合做細B,因為佢地能夠從能力較強既小朋友身上學習,而且不止限於學術( ...

呢個故事教訓我地,想做超大B,最好一早決定,或K2前攪掂,否則愈大愈難過心理關口,到時又覺得未能optimise 小朋友的機會,心(emoji)非常糾結。我自己就一早決定做超大B,一直托賴總算順利,沒有後悔。

MrBeast    發表於 19-7-5 06:47

Honeyme22 發表於 19-7-4 23:43
MCS St Mary 轉去GH / YW ?
年年都有不少GH 小學部女仔想插入MCS. .. 原來調返轉都有嗎?
...

有聽過MCS去 GH

annie133 發表於 19-7-5 00:23
呢個故事教訓我地,想做超大B,最好一早決定,或K2前攪掂,否則愈大愈難過心理關口,到時又覺得未能optimi ...

我都係,遲一年入學,由N班到升小一直順利

annie133 發表於 19-7-5 00:23
呢個故事教訓我地,想做超大B,最好一早決定,或K2前攪掂,否則愈大愈難過心理關口,到時又覺得未能optimi ...

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:44
係c6想轉,我唔想。佢一定要我報左先。

問題係,佢認為神校再加讀細一年,會最終勁左。但,我想又未必啊 ...

在神校大部分大超大B情況底下,你小朋友正常不會勁左。勁,就系天資的分別。我主張不會和老公對著幹,因為和睦最重要。入spcc中學,我怕級五也未必去到,你呢六年冒太大壓力和風險。應該去。

lui 發表於 19-7-5 07:22
在神校大部分大超大B情況底下,你小朋友正常不會勁左。勁,就系天資的分別。我主張不會和老公對著幹,因為 ...

同人地比唔會勁左,人地都超大/大。
但同自己比一定會勁左,小朋友長大一年,先學同一樣野點都快左易上手左,所謂「optimise」左,這現象在數學,運動同學習樂器這些方面尤其明顯,人地寫字都快過你。
外國已有研究巳顯示,長大後大B在成就上仍有優勢.(外國sept 是大B)

https://www.mother.ly/news/born-to-succeed-why-september-babies-do-better-in-school

annie133 發表於 19-7-5 00:02
大把人咁做,DG都係。SPCC教得又深,包括數,我識親小一考入都都是大/超大。在外面學多一年小一野,再考小 ...
通常mind 是父母,學校mind 就叫其視ga la

pekovian 發表於 19-7-5 00:35
有聽過MCS去 GH

級頭?

annie133 發表於 19-7-5 07:49
同人地比唔會勁左,人地都超大/大。
但同自己比一定會勁左,小朋友長大一年,先學同一樣野點都快左易上手 ...
在香港拔苗助長風氣下,學術大小肌都是只要有恆心⋯,坊間覺得神校較喜歡大B的誤解是因為一樣無形的東西叫executive function,
‹ 上一主題|下一主題