用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 spcc vs 一線女津
樓主: dragonb2012
go

spcc vs 一線女津   [複製鏈接]

dragon2013 發表於 19-7-4 16:13
一定揀SPCC, 中學未必再考到,SPCC的程度不是般津校可比較,更何況如果樓主會考慮外國升學,更要揀SPCC
...

SPCC中學係有收官津小學學生的~~~

jaycee_mami 發表於 19-7-4 18:01
不會轉!

十月唔算太細, 你去到spcc男女校, 永遠大人一大截, 做女仔心裡不好受.  在我們家長眼中, 幾個月是 ...

津校可能係,但SPCC呢D,even DG, 小一係收大B/超大B多,其實分別不會太明顯

jaycee_mami 發表於 19-7-4 18:01
不會轉!

十月唔算太細, 你去到spcc男女校, 永遠大人一大截, 做女仔心裡不好受.  在我們家長眼中, 幾個月是 ...
神校超多大B

pekovian 發表於 19-7-4 17:47

係,所以尼兩間級頭女仔升中都會外闖spcc/ dgs 等四大女直 ...

只會去考 SPCC 及 DGS,其他女直其實無乜人會去考

Jojo22 發表於 19-7-4 18:11
回覆 annie133 的帖子

都係呀,所以眼見MCS SMC 小六top果批叻女,都會去左至頂級的中學,而且好易轉。朋 ...

今年的?

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:44
係c6想轉,我唔想。佢一定要我報左先。

問題係,佢認為神校再加讀細一年,會最終勁左。但,我想又未必啊 ...

噢,如果女都唔想,就無謂逼了,不過有時亦睇大人點同小朋友講。

回覆樓主:

10月尾女做超大b, 真係有點大,隨時大人1年,尤其升上高小和中學,我覺得女仔會介意的,而且升到二,三年級,已無大細B的能力差異了

dragonb2012 發表於 19-7-4 15:30
細b今年一線女津升小二,手持spcc要讀返小一. 作為細B但成績中上, 但不是最最標青.

兩間都差不多全直升。 ...
好奇一問,SPCCPS 係11月已經收到 offer 定係最近 call waiting?

為食公主 發表於 19-7-4 17:22
其實唔係好明考到又唔讀係咩心態?  唔係想讀先報既咩?定係諗住考到先算?

20/21我都想報考下2間神校repeat P1, 因為舊年係超細12月b都冇plan去考直私神校, 就自行抽到一線津小,而家再深思唸下,將來如果出國,反而中文好重要,同埋happy school 形式阿囡有機可成,會養懶左,暑假尾就要報定下年度小一,因為都吾知係而家津小佢係細b讀得點,所以想多個機會報考下神校私校repeat p1,留一線準備

abbyyan2003 發表於 19-7-4 18:27
我明白你的考慮,如果要女女重讀小一,又要識過D朋友,女女心理上可能會有負擔。理論上成績可能會好左,但 ...
其實小一後升小二同學都去不同班,反而越耐越唔舍得,有心轉小一是最好時機,ham接課程都易d

aaqq_mom 發表於 19-7-4 19:29
10月尾女做超大b, 真係有點大,隨時大人1年,尤其升上高小和中學,我覺得女仔會介意的,而且升到二,三年級 ...

應該冇咩問題,spcc好多都係超大b, 或者年頭b, 10月超大b都只係大幾個月

Jojo22 發表於 19-7-4 18:11
回覆 annie133 的帖子

都係呀,所以眼見MCS SMC 小六top果批叻女,都會去左至頂級的中學,而且好易轉。朋 ...
咁要問兩個問題。第一,點解級五同學升中要轉去SPCC ? 第二,有冇信心6年後考到級五以上?

dragonb2012 發表於 19-7-4 17:44
係c6想轉,我唔想。佢一定要我報左先。

問題係,佢認為神校再加讀細一年,會最終勁左。但,我想又未必啊 ...
你咁講小朋友開心都變唔開心la, 若只話轉去全港是top 的學校,仲有ib 揀⋯
一般而言,直資資源一定比官津好,值唔值讀多年就只有自己先知,當然仲可以試遲d插班

貝兒妹妹 發表於 19-7-4 19:40
20/21我都想報考下2間神校repeat P1, 因為舊年係超細12月b都冇plan去考直私神校, 就自行抽到一線津小,而 ...

Agree, 我係你會咁做!

MrBeast 發表於 19-7-4 19:55
你咁講小朋友開心都變唔開心la, 若只話轉去全港是top 的學校,仲有ib 揀⋯
一般而言,直資資源一定比官津好 ...

咪係,轉左校都好少見番D舊同學啦,洗鬼理同佢地講乜咩,況且SPCC真係好多大B

annie133 發表於 19-7-4 17:43
老實說,就算樓主所提的幾間女校,間間都識有人呻,讀上去總會遇到不同問題,到中一如有能力,問D女仔想轉 ...

要呻嘅,轉咗去SPCC都會呻,阿仔師兄轉咗去SPCC一樣呻,呢間學校唔滿意,唔代表轉到另一間有其他嘢會滿意,最緊要知道自己需要甚麼,學校適唔適合自己同仔女。

阿女同學哥哥幾年前入SPCC , 2月生日 ,竟然係全班最細

MrBeast 發表於 19-7-4 19:55
一般而言,直資資源一定比官津好 ...

全港最top school 和 IB 小朋友應該無乜感覺,係大人流晒口水啫。從小朋友喜好,如校園更大(其實去見左2次)有得學樂器去試下淡化重讀小一。雖然是細b 女仔較成熟其實都介意,尤其已一直是小一生

bj1315 發表於 19-7-4 21:21
全港最top school 和 IB 小朋友應該無乜感覺,係大人流晒口水啫。從小朋友喜好,如校園更大(其實去見左2 ...

是,其實是大人喜好較多,小朋友如果不是學習或社交適應問題,一定要從佢嘅角度去唸轉吾轉

aaqq_mom 發表於 19-7-4 19:29
10月尾女做超大b, 真係有點大,隨時大人1年,尤其升上高小和中學,我覺得女仔會介意的,而且升到二,三年級 ...

真的到二、三年級就大細B差異不大嗎?

講真,要佢一線津小讀上去考頭5...無咩信心

但repeat又有其他問題,例如大家講果d, 或者覺得重覆課程失去學習興趣?
‹ 上一主題|下一主題